Rama: 'Gerçek dostluk için daha çok zaman gerek'

/ Kaynak: AA
Rama: 'Gerçek dostluk için daha çok zaman gerek'

DÜNYA Haberleri  / AA

Rama: "Belgrad'a dostluk eli uzatmak için gittik. Hala buna yakınız ama gerçek dost olmamız için daha çok zaman gerekecek"

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, "tarihi" Sırbistan ziyaretine ilişkin, Belgrad'a "dostluk eli" uzatmak için gittiğini söyledi.
Arnavutluk'tan başbakan düzeyinde 67 yıl aradan sonra Sırbistan'a ilk ziyareti gerçekleştiren Rama, iki günlük ziyaretinin ardından döndüğü Arnavutluk'ta, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Rama, Sırbistan'a yaptığı ziyaretin amacına ulaştığını belirterek, yıllardır oluşan buzdağını yıkmak için çok zor bir misyona çıktıklarını ve bu misyonda çok sakin davrandıklarını belirtti.
Belgrad'a "dostluk eli" uzatmak için gittiklerini ifade eden Rama, "Hala buna yakınız ama gerçek dost olmamız için daha çok zaman gerekecek" diye konuştu.
Rama, iki ülke arasındaki dostluğun kurulması için uğraşacaklarını ifade ederek, "Toplumlarımızın eskiden yaşadığı travma ve savaş halinin tekrar yaşanmaması için bu altın bir fırsat. Bu fırsatı iyi şekilde kullanmak da boynumuzun borcudur" şeklinde konuştu.
Sırbistan'dan kara yolu ile Arnavutluk'a dönerken Kosova'dan geçtiğini ve burada yaşayan halkın kendisine büyük ilgi gösterdiğini söyleyen Rama, Kosova halkına yakın ilgisinden dolayı teşekkür etti.
Rama, Sırbistan ziyaretinin ikinci gününde, Arnavut nüfusun yoğun yaşadığı Preşevo'da kendisine fahri hemşehrilik verilmesini hatırlatarak, bunun kendisini hem mutlu ettiğini hem de onurlandırdığını ifade etti.
Sırbistanlı liderlerin, Kosova ile ilgili tutumunu beyan etmesinden duyduklarını rahatsızlığı dile getirmelerini üzüntü ile karşıladığını anlatan Rama, "Herkesin gördüğü bir gerçeği görebilmek için gözlerini açmak istemeyen insanlara üzülmemem mümkün değil. Belgrad'da Kosova ile ilgili sorun çıkaran ben değilim. Kosova, onların geçmişindeki bir sorun ve kendilerinin çözmesi gereken bir konudur" ifadesini kullandı.
Rama, Sırbistan'ın Kosova'yı ne kadar erken tanırsa o kadar erken üzerindeki ağır yükten kurtulacağını da kaydetti.
Sırbistan'a yeniden gideceğini kaydeden Rama, bunu engelleyecek bir sorun olmadığını ve Sırpların da bundan rahatsızlık duymamaları gerektiğini ifade etti.


Foto: NPR

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...