Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Galatasaray'ın borcu açıklandı!

Galatasaray'ın borcu açıklandı!

SPOR Haberleri

Sarı kırmızılı kulübün 30 Eylül 2014 itibarıyla net borç alacak farkının, 811,5 milyon liraya ulaştığı açıklandı

Galatasaray Kulübü'nün kasım ayı olağan divan kurulu toplantısında, kulübün 30 Eylül 2014 itibarıyla net borç alacak farkının 811,5 milyon liraya ulaştığı bildirildi.

Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonu'nda İrfan Aktar başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, yönetim kurulu adına Kulüp Başkanı Duygun Yarsuvat ile yöneticiler Hamdi Yasaman, Mete İkiz, İsmail Sarıkaya, Cem Kınay, Dursun Aydın Özbek ve Ahmet Tunç Akan hazır bulundu.

Kulüp muhasip üyesi Mete İkiz, toplantıda yer alan divan kurulu üyelerine, kulübün 30 Eylül 2014 tarihi itibarıyla mali durumuyla ilgili bilgiler verdi. İkiz, kulübün 31 Ekim 2013 itibarıyla 555 milyon lira, 30 Haziran 2014 itibarıyla ise 717,9 milyon lira olan net borç alacak farkının, 30 Eylül 2014 rakamlarına göre 811,5 milyon liraya ulaştığını kaydetti.

Yılın ilk 9 ayında Galatasaray Kulübü'nün 310 milyon lira gelir elde ettiğini ve bu rakamın geçen yıl aynı dönemde 356 milyon lira olarak gerçekleştiğini bildiren İkiz, gelir düşüşü yaşandığına dikkati çekti. İkiz, Türk Telekom Arena gelirinin geçen yıl aynı dönemde 100 milyon lira civarındayken, bu yıl 75 milyon lira seviyelerine gerilediğini, bunda da uygulamaya sokulan e-bilet sisteminin ve futbola olan ilginin düşmesinin etkili olduğunu savundu.

Mete İkiz, kulübün yayın gelirlerinin 52 milyon liradan, 54 milyon liraya çıktığını, ancak sponsorluk gelirlerinde yüzde 18 oranında gerileme olduğunun altını çizdi.

Galatasaray Kulübü'nün giderlerine açıklık getiren Mete İkiz, 2013 yılının ilk 9 ayında 340,5 milyon lira olan gider kalemlerinin, bu yılın aynı döneminde 410 milyon liraya ulaşarak yüzde 20 oranında artış gösterdiğini söyledi. İkiz, ilk 9 ayda 256 milyon lira ile sporcu ve teknik kadro giderlerinin başı çektiğini anlatırken, bu rakamın, geçen sezonun aynı dönemine kıyasla yüzde 23 arttığını bildirdi.

Kulübün banka borçları nedeniyle 478,7 milyon lira temliği bulunduğunu kaydeden İkiz, gerçekleştirilen refinansman nedeniyle banka borçlarının uzun vadelere yayıldığını, sponsorluklar ve gelirler karşılık gösterilerek ödeme garantisi sağlandığını, ayrıca Türk lirası oranının da yüzde 11'den yüzde 60'lar seviyesine çekildiğini anlattı.

Mete İkiz, kulüpte yapılan tasarruf çalışmalarına ve 613 kişi olan kulüp çalışanı sayısının azaltılmasıyla ilgili işten çıkarmalara değinirken, aylık 4,9 milyon lira olan maaş ödemelerinin, yapılan tasarruf çalışmalarıyla 885 bin lira azaltıldığını kaydetti. İkiz, kulübün bin 402 sporcusu bulunduğunu ve gelecek dönemde sportif şubelerde de tasarruf çalışmaları yapılacağını aktardı.

Ayrıca, Galatasaray'ın A grubu hisseleriyle ilgili satış olacağı yönünde yapılan spekülasyonları yanıtlayan İkiz, "Bizlere inanın ve güvenin. Kimse A grubu hislerini satma yoluna gitmez, gidemez. A grubu hisse satışı için genel kurul onayı gereklidir. Hangi Galatasaray başkanı ve yönetimi böyle bir düşünce içinde olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

-Tüzük tadil çalışmalarında önemli değişiklikler-

Galatasaray Kulübü Tüzüğü'nde yapılması planlanan değişikliklerle ilgili, tüzük tadil komisyonunun başkanlığını üstlenen Mehmet Helvacı, bilgilendirme sunumu yaptı.

Başkan Duygun Yarsuvat'ın, son yapılan tüzük tadil genel kurulunda divan başkanlığını üstlendiğini hatırlatan Mehmet Helvacı, bu nedenle gerçekleştirilen çalışmanın önemini gayet iyi bildiğini ifade ederek, yazım aşamasına gelen yeni tüzükte bazı önemli değişiklikler olduğunu söyledi.

Kulübe üye alımıyla ilgili yeni tüzükte çok köklü bir değişikliğe gittiklerini vurgulayan Helvacı, "Galatasaray Kulübü'ne müracaat eden, üyelik vasıflarına uyan herkese bilgilendirme yapılacak. Bizim bir kotamız var ve her başvuran da alınacak değil tabii ki ama kabul edilenler, o dönem olmasa bile bir sonraki dönem için bekleyecekler. Başvuran ve üyelik niteliklerini taşıyan herkes, o dönem veya bir sonraki dönem üyeliğe kabul edilecektir" diye konuştu.

Yeni tüzükte üyelerin oyuna sunulacak bir diğer önemli değişikliğin ise kulüp üyeliğinin sürdürülmesiyle ilgili olduğunu söyleyen Helvacı, "Aidatını zamanında ödemeyen ve üst üste 4 genel kurula mazeretsiz olarak katılmayanlar, üyeliklerini otomatik olarak kaybedeceklerdir. Mevcut durum bazı üyelere fayda sağlayabilir ama bu kurallara uymayanların üyeliklerini devam ettirmelerinin Galatasaray Kulübü'ne hiçbir faydası yoktur. Tüzük de kulübün menfaati için vardır" dedi.

Her yıl düzenli olarak yapılan mali genel kurul toplantılarının ikiye bölünmesi yönünde tüzük tasarısına madde koyduklarını belirten Mehmet Helvacı, şunları kaydetti:

"Bizim önerimize göre mali genel kurul, ilk olarak geride kalan dönemin hesaplarını kapsayan, ikinci olarak da yeni dönemin bütçesinin düzenleneceği iki ayrı toplantıda gerçekleşecek. Bu toplantılar da birbirini takip eden iki günde değil, ilk toplantının mart ayında, ikinci toplantının ise haziran ayında yapılması yönünde tercihimiz mevcut."

Kulübün denetleme, disiplin ve sicil kurullarının, başkan adayı listesiyle birlikte seçilmesinin de yeni tüzükte değişmesinin planlandığını anlatan Helvacı, "Genel kurul üyeleri, kendi içlerinde bir liste oluşturacak. Bu kurullar için aday olabilmelerini düşünüyoruz. Zor bir uygulama değil. Dizaynını yaptık. Büyük güçlükle karşılaşacağımızı zannetmiyoruz" diye konuştu.

Mevcut tüzüğün hazırlanışında bulunan ancak onaylanacağı genel kuruldan bir önceki gece yapılan müdahaleyle değiştirilen ya da çıkarılan maddeler olduğunu kaydeden Mehmet Helvacı, şunları belirtti:

"Bazı hükümler keyfi olarak tüzükten çıkarıldığı için, bugün tereddütte kalınan hükümler meydana geldi. Bunlardan biri, yönetim kurullarımızla ilgili getirdiğimiz mali ve idari ibra ayrımıdır. Biz bu ayrımın olduğu gibi korunmasından yanayız. Adını belki güven oylaması olarak değiştirebiliriz. Genel kurulun yetkilerine giren bir hususta, yönetim kurulları hak ihlali yapabiliyor, tüzüğe aykırı davranabiliyorlar. Bizler bunları yargıya taşımadığımız, hesap sormamayı tercih ettiğimiz için müeyyidesi olmuyor. Bu nedenle yönetim kurullarını daha ciddi çalışmaya teşvik etmek için, eğer böyle bir tecavüz olur ve denetçiler raporla genel kurula sunarsa sonucun oylama yapılmaksızın otomatik olarak ibrasızlık olmasını düşünüyoruz. Ancak yine bir emniyet tedbiri olarak, buna rağmen genel kurul, tersine ibra etme yönünde oy kullanırsa ibranın gerçekleştiğini kabul ediyoruz. Burada maksat yönetimlerin tüzüğe uymama keyfiyetini ortadan kaldırarak gerçek manada kurumsal bir yönetimi sağlamaktır."

Helvacı, tüzükte yaptıkları bir başka değişikliğin ise başkanlık seçimi ve görev süresiyle ilgili olduğunu bildirerek şunları söyledi:

"Sayın başkan ve yönetim kurulu alınmasın. Bu geçmişte de vardı. Bir önceki tüzüğün hazırlanışında hakim olan fikir, Galatasaray Spor Kulübü'nün kısa süreli yönetimler tarafından yönetilmemesi gerektiği inancı, bu fikri ortaya çıkarmıştır. Kısa süreli yönetimler ne kadar iyi niyetli olurlarsa olsunlar, uzun soluklu işlere imza atamazlar. Her seçilen yönetimin 3 senelik bir döneme sahip olması fikrinden yola çıktık. Bunu yaparken başka bir hüküm de vardır. Her başkan ancak üst üste 3 seçime girebilecek."

Helvacı'nın aktardığı bazı değişiklik önerileri üyelerin eleştirilerine neden olurken, bu maddelerin sadece tasarı olduğu ve ancak genel kurulda kabul edilmesi halinde uygulanabileceği belirtildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...