Taşeron işçilere kadro müjdesi

Taşeron işçilere kadro müjdesi

Ekonomi Haberleri

Taşeron işçiler, yargıya taşıdıkları davayı kazandı. Hükümet, "davalarla kazanılmış haklarından vazgeçmek" şartıyla taşeron işçileri kadroya alacak.

Kamuda çalışan 600 bin taşeron işçiden 80 bine yakını, kurumların yürüttüğü asıl işlerde çalıştıklarını belirterek yargıya başvurdu. Davalardan 10 bine yakını sonuçlandı ve yargı, işçileri haklı buldu. Büyük bölümü Karayolları Genel Müdürlüğü'nde olmak üzere, Sağlık Bakanlığı, Eti Maden, Türkiye Taşkömürü Kurumu ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nda çalışan taşeron işçiler, iki milyar liraya yakın bir mali hakkı, mahkemeler yoluyla kazandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, oluşan bu mali yük üstüne yeni bir düzenleme hazırlayarak Başbakanlığa sundu. "Taşeron" statüsünde kamuda çalıştırılan ve mahkeme tarafından "asıl işi yaptıkları" kararlaştırılan işçilerin kadroya alınması ile ilgili nihai noktaya gelindiğini açıklayan Bakan Faruk Çelik, "761 bin civarında taşeron var. Düzenleme ile belki de o kadar çalışana ihtiyaç olmayacak. Asıl kadrolarda meydana gelecek boşluklar da doldurulacak. Hizmet alımında yapılacak elaman sayısı belirlenecek ve daha az sayıda hizmet alımı olacak" dedi.
ŞARTLI KADRO
Yeni düzenleme, "asıl işlerde çalıştıkları mahkeme yoluyla ispatlanmış taşeron işçilerin, çalıştıkları kamu kurumunda daimi kadroya alınmasını" öngörüyor. Ancak işçiler, kazanılmış haklarından vazgeçmeleri ve belirlenen ücretlerle çalışmayı kabul etmeleri halinde sürekli kadroya geçebilecek. Düzenlemeye göre, fabrika, şantiye, atölye, çiftlik ve arazi gibi iş yerlerinde fiilen çalışan taşeron işçiler, "sürekli işçi" kadrosuna alınacak. Diğerleri ise, "idari hizmet sözleşmesi" ile çalıştırılmak üzere "sözleşmeli personel" olacak. "İhtiyaç fazlası" olarak belirlenen taşeron işçilerin ise, ihbar ve kıdem tazminatları ödenerek sözleşmeleri feshedilecek. nbsp;
SURİYELİLERİN İSTİHDAMI
Bu arada Bakan Çelik, kıdem tazminatının sendikalarla görüşüldüğünü belirterek, "Hiçbir hak kaybına mahal vermeden bu meseleyi çözeceğiz" dedi. Bakan nbsp;
Çelik, Suriyelilerin istihdamı ile ilgili olarak da, "Göç İdaresi gerekli yasayı çıkardı. Şimdi Bakanlar Kurulu kararına ihtiyaç var" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...