İsveç Başbakanı Danimarka'da

/ Kaynak: AA
İsveç Başbakanı Danimarka'da

DÜNYA Haberleri  / AA

Danimarka Başbakanı Thorning-Schmidt: Danimarka hükümeti olarak Filistini tanımadık fakat biz de İsveç gibi yıllardan beri iki devletli çözümü savunuyoruz

İsveç'in yeni Başbakanı Stefan Löfven, Danimarka ziyaretinde Başbakan Helle Thorning-Schmidt, ortak basın toplantısında, ülkelerinin tamamen farklı tutum sergilediği Suriyeli sığınmacıları kabul ve Filistin'i tanıma konusunda sorulara karşılık verdi.
İsveç Başbakanı Stefan Löfven, başbakan olarak Danimarka'ya ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi. Löfven, Başbakan Helle Thorning-Schmidt ile Christiansborg Sarayı'nda başbaşa yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İki başbakan mevcut AB politikaları, yapılacak Avrupa Konseyi toplantısının konuları, Ukrayna ve Ortadoğu'daki IŞİD konularını görüştüklerini bildirdi.
Gazetecilerin İsveç'in daha çok sığınmacı kabul etmesinin yanında Danimarka'nın sığınma şartlarını daha sıkı hale getirme konusundaki çabalarını sorduğu İsveç Başbakanı Löfven yorum yapmazken "Başka bir ülkenin politikası konusunda yorum yapamam. Ancak ülkeler, uluslararası anlaşmalara tabidir. Biz kendi durumumuz için konuşabiliriz" dedi.
Helle Thorning Schmidt ise sığınmacılar için koşulları düzenleme konusunda uluslararası yasalara uyduklarını belirterek, önerdikleri tasarının uygun gerekçeleri olduğunu uluslararası kurallara karşı hassas olduklarını ifade etti.
İsveç'in mülteciler konusundaki tutumunun Danimarka için sorun olmadığını ve bu ülkenin kararlarına saygı duyduğunu belirten Thorning-Schmidt, "İsveç yasalarının neden Danimarka için sorun olacağını anlamıyorum. Altını çizerek söylüyorum: İsveç'in mülteciler konusundaki tutumu kesinlikle onların kendi kararı. Danimarka'nın başbakanı olarak İsveç'in kararlarına karışmamız doğru da olmaz, kararlarına saygımız var" ifadelerini kullandı.
İsveç'in Filistin'i tanıdığı ancak Danimarka'nın farklı politikasının hatırlatılması üzerine ise Başbakan Helle Thorning-Schmidt, Filistin konusunda İsveç'ten farklı bir yol izlediklerini dile getirerek "Danimarka hükümeti olarak Filistin'i tanımadık fakat biz de İsveç gibi yıllardan beri iki devletli çözümü savunuyoruz" şeklinde konuştu.


- İki ülkenin farklı mülteci politikası -


İsveç'in kapılarını Suriyeli mültecilere açarak oturum izni verme kararı üzerine bu ülkeye yılın ilk 10 ayında 70 bin başvuru gerçekleştiği belirtiliyor.
İki ülke arasında çalışma ve dolaşım konusundaki anlaşmalar nedeniyle pek çok İsveçlinin Danimarka'da çalışmayı tercih ettiği bir dönemde, Danimarkalı siyasetçiler, komşu ülkede oturum alacak mültecilerin kendi ülkelerine akın etmesinden endişe ediyor.
Danimarka'da ise hükümet sığınmacılar konusunda çeşitli sınırlamalara gitmesine rağmen sığınmacı sayısı artarken gelecek yıl için beklenen başvuru sayısı 20 bin olarak öngörülüyor. Hükümet bu nedenle dış yardımlarda kısıntıya giderek kaynağın bir kısmını mülteciler için yapılacak harcamalara ayırdı.


Foto: Flickr

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...