1,5 milyar dolar Türkiye'de kaldı

/ Kaynak: AA
1,5 milyar dolar Türkiye'de kaldı

Ekonomi Haberleri  / AA

Ham petrol ithalatının azalması ve petrol fiyatlarının gerilemesiyle yapılan ödeme 1,5 milyar dolar düştü.

Ham petrol ithalatının azalması ve petrol fiyatlarının gerilemesiyle Türkiye'nin bu alandaki ihtiyacını karşılamak için yaptığı ödeme, yılın 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre 1,5 milyar dolar düştü.Hazine Müsteşarlığı verilerine göre, Türkiye'nin en önemli cari açık kalemlerinden petrol ithalatında bu yıl olumlu gelişmeler yaşanıyor.Türkiye geçen yılın 9 ayında 14 milyon 23 bin ton ham petrol ithal etti. Bu yılın aynı döneminde ithal edilen ham petrol 12 milyon 460 bin tona geriledi. Bu yılın ocak-eylül dönemindeki ham petrol ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 563 bin ton geriledi. Söz konusu dönemde ham petrol ithalatında yüzde 11,1'lik gerileme kaydedildi.Ham petrol ithalatı bu yılın 9 ayının 6'sında geçen yılın aynı aylarına göre geriledi. Ham petrol ithalatındaki gerileme mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 37,6'yı buldu.Türkiye'nin ham petrol ithalatının maliyetini etkileyen bir diğer önemli gelişme fiyatlardaki gerileme oldu.


Geçen yılın 9 aylık döneminde ham petrolün varil fiyatı ortalama 109,7 dolar olarak gerçekleşti. Bu yılın aynı döneminde ise ham petrolün varil fiyatı 107,1 dolara düştü. Eylül ayında ham petrolün varil fiyatı 97,2 dolara kadar indi. Ham petrol fiyatında eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,1'lik gerileme yaşandı.Ham petrolün ton fiyatı geçen yılın 9 aylık döneminde ortalama 809,6 dolar iken bu yılın aynı döneminde 790,6 dolara kadar geriledi.İthalat miktarı ve fiyatlardaki gerilemeyle birlikte Türkiye'nin ham petrol ihtiyacını karşılamak için yaptığı ödeme de önemli oranda düştü.Türkiye ham petrol ithalatı için geçen yılın 9 ayında 11 milyar 314 milyon dolar ödedi. Bu yılın aynı döneminde ham petrol için yapılan ödeme miktarı 9 milyar 814 milyon dolarda kaldı. Türkiye böylece 9 ayda ham petrol için 1 milyar 500 milyon dolar daha az ödedi. Ham petrol ithalatının maliyetinde yaşanan gerileme yaklaşık yüzde 13,3'ü buldu.


- Son 4 yılın en düşük faturası


Öte yandan, ham petrol ithalatı için bu yılın 9 ayında yapılan ödeme tutarı, son 4 yılın aynı dönemine göre en düşük düzeyde kaldı.


Türkiye, 2011'in 9 ayında ham petrol ithaline karşılık 11 milyar 445 milyon, 2012'nin aynı döneminde 12 milyar 37 milyon, 2013'ün aynı döneminde 11 milyar 314 milyon dolar öderken, bu yılın aynı döneminde ham petrol ithalatının faturası 9 milyar 814 milyon dolara düştü.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...