12 yılda bütçe silaha değil eğitim ve sağlığa gitti

12 yılda bütçe silaha değil eğitim ve sağlığa gitti

GÜNDEM Haberleri

Kamu harcamalarında 2002'ye kadar ilk sırada yer alan 'savunma' bütçesi artık Maliye, Eğitim ve Çalışma Bakanlığı'nın gerisinde…

Türkiye'de son yıllarda yaşanan "normalleşme" savunma harcamalarına da yansıdı. Özellikle 90'lı yıllarda askeri harcamalara bütçeden ayrılan pay eğitim ve sağlığın üzerindeyken, 2002'den beri her yıl bu oran düşmeye başladı. Al Jazeera Türk'ün haberine göre artık Savunma Bakanlığı, bütçeden en fazla pay alan bakanlıklar listesinde dördüncü sırada. Maliye, Eğitim ve Çalışma Bakanlığı'nı, 2015 için öngörülen 22.7 milyar dolarlık bütçesiyle, Savunma Bakanlığı izliyor. Savunma Bakanlığı'nın bütçesinde en büyük payı yüzde 75 oranla "personel maaşları ve ihtiyaçlarına yönelik nbsp;mal ve hizmet giderleri" oluşturuyor. Geri kalan yüzde 25'lik kısım ise modernizasyon ve sermaye yatırımlarına harcanıyor.
Türkiye'nin askeri harcamalarının GSYH'ya oranı 1993-2002 yıllarında hem eğitim, hem sağlıktan çok daha yüksek oldu. 2002 yılından itibaren askeri harcamalar düşerken, sağlık ve eğitimde hızlı artışlar yaşandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...