Çavuşoğlu mevkidaşları ile görüştü!

/ Kaynak: AA
Çavuşoğlu mevkidaşları ile görüştü!

Politika Haberleri  / AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avustralya'nın Brisbane kentinde çeşitli temaslarda bulundu.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, G20 Zirvesi için Avustralya'da bulunan Çavuşoğlu, Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop ile kahvaltıda bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye'nin üstleneceği G20 dönem başkanlığı sırasındaki öncelikleri, Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgesel konular, terörle mücadelede işbirliği, yabancı savaşçıların bölgeye geçişinin engellenmesine ilişkin atılan adımlar ve istihbarat paylaşımının gerekliliği konuları gündeme geldi. Çavuşoğlu, Avustralyalı mevkidaşıyla Avustralya ile uluslararası kuruluşlarda ve eğitim konularında işbirliği yapılması hususlarında görüş alışverişinde bulunmasının yanı sıra Türkiye'nin 1915 olayları konusundaki görüşlerini de aktardı. nbsp;
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, daha sonra Arjantin Dışişleri Bakanı Hector Timerman ile bir araya geldi. Toplantıda, Türkiye'nin G20 öncelikleri, Arjantin'e uluslararası alanda Türkiye'nin vereceği destek, iki ülkenin uluslararası kuruluşlarda yapacağı işbirliği, Türk Hava Yolları'nın Arjantin'e doğrudan uçuşlar gerçekleştirmesi ve önümüzdeki dönemde yapılacak üst düzey ziyaretler gündeme geldi. Çavuşoğlu, Timerman'a da 1915 yılı olaylarına ilişkin Türkiye'nin görüşlerini iletti.
Çavuşoğlu, Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun Byung-se ile de kısa bir ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, uluslararası alanda yapılan işbirliği ve özellikle ticari ilişkiler ve savunma konularında atılan adımlar, gelecek dönemde yapılacak üst düzey ziyaretler ile Suriye ve Irak'taki gelişmeler ele alındı.
Çavuşoğlu ardından, gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasında köprü kurulmasının hedeflendiği MIKTA (Meksika-Endonezya-Güney Kore-Türkiye-Avustralya) oluşumunun dışişleri bakanlarıyla bir araya geldi. Toplantının, G20 çerçevesinde yapılan ilk MIKTA toplantısı olduğu belirtildi. Toplantıda, MIKTA'ya üye ülkelerin nasıl daha fazla işbirliği yapabileceği ve MIKTA'nın bir kurum olarak özellikle uluslararası alanda tanıtılması için neler yapılabileceği hususu gündeme geldi. Toplantıda ayrıca, G20'de gündeme gelecek konular hakkında daha fazla işbirliği yapılabileceği, diplomatların karşılıklı eğitimi, doktora öğrencilerine burs verilmesi ve MIKTA ülkeleri akademisyenleri arasında bir iletişim ağı kurulması konuları görüşüldü. nbsp;
Çavuşoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, sorunlara bölgesel sahiplenmenin çok önemli olduğunu vurgulayarak MIKTA'nın, tüm dünyayı ilgilendiren sorunlara ilişkin ortaklaşa adım atılmasını kolaylaştıran bir forum olduğunu ifade etti. Türkiye'nin çevresindeki sorunlara dikkati çekerek bunların aşılması için neler yaptığı hususunda bilgi veren Çavuşoğlu, toplantının ardından MIKTA dışişleri bakanları için verilen öğle yemeğine katıldı.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, öğleden sonra da ikili görüşmelere devam etti. Çavuşoğlu, Meksikalı mevkidaşı Jose Antonio Meade Kuribrena ile bir araya geldi. Görüşmede, iki ülke arasında gelecek dönemde gerçekleştirilebilecek üst düzey ziyaretler ve uluslararası kuruluşlarda yapılabilecek işbirliği konuları değerlendirildi.
Çavuşoğlu ayrıca, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno L. P. Marsudi ile görüştü. Yeni göreve atanması nedeniyle Marsudi'yi kutlayan Çavuşoğlu, Endonezyalı mevkidaşını Türkiye'ye davet etti. Çavuşoğlu ile Marsudi'nin görüşmesinde, iki ülke arasında Karma Ekonomik Komite toplantısının 2014 yılında yapılması ve stratejik ortaklık seviyesindeki ilişkilerin daha da kuvvetlendirilmesi hususları gündeme geldi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, son olarak Brezilya Dışişleri Bakanı Luiz Alberto Figueriedo ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, 9. siyasi işbirliği mekanizması ve Karma Ekonomik Komisyon toplantılarının en kısa zamanda gerçekleştirilmesi konuşuldu.
Çavuşoğlu, bu akşam Avustralya Dışişleri Bakanı Bishop'un ev sahiliğinde zirve için Avustralya'da bulunan dışişleri bakanları onuruna verilecek akşam yemeğine katılacak.
Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...