Sırp savaş suçu zanlısı Şeşely, nefret mesajlarına devam ediyor!

/ Kaynak: AA
Sırp savaş suçu zanlısı Şeşely, nefret mesajlarına devam ediyor!

DÜNYA Haberleri  / AA

Bosna Hersek'teki savaş mağdurları, Şeşely hakkında hala bir karar verilmemesinden ve geçici olarak serbest bırakılmasından memnun değiller.

Hollanda'nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) Başsavcısı Serge Brammertz, "savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemek" iddiasıyla yargılanan Sırp Radikal Partisi (SRS) lideri Voyislav Şeşely'in, savaş yıllarında olduğu gibi, nefret mesajları yaymaya devam ettiğini söyledi.
Brammertz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "sağlık sorunları" nedeniyle geçici olarak serbest bırakılan savaş suçu zanlısı Şeşely'in davasının ICTY tarihindeki en uzun yargılama süreci olduğunu belirterek, bu sürecin uluslararası adaletin yerine getirilmesi kapsamında, hiç kimse tarafından örnek alınmaması gereken bir süreç olduğunu ifade etti.
Bosna Hersek'teki savaş mağdurlarının, Şeşely hakkında henüz bir karar verilmemesinden ve Şeşely'in geçici olarak serbest bırakılmasından haklı olarak memnun olmadıklarını kaydeden Brammertz, Şeşely hakkında şunları söyledi:
"Şeşely, savaş yıllarında olduğu gibi, şu anda da nefret mesajları yaymaya devam ediyor. Onca yılı tutuklu geçirdikten sonra insan geçmişte yaptıklarını düşünür sanıyorsunuz. Bazen bu tür insanlar cezaevinden daha olgun ve bilge olarak çıkıyorlar ama bu, Şeşely'in durumunda öyle değil. Şeşely'in bölgede ve bölgedeki uzlaşıya olumsuz etki yapması üzücü."
Şeşely'in önceki gün düzenlediği basın toplanstısında, "bir daha Lahey'e kendi isteğimle geri dönmeyeceğim" ifadelerini de değerlendiren Brammertz, ICTY Hakimler Kurulu'nun kararları doğrultusunda, Şeşely'in Lahey'e geri döneceğini ifade etti.
Brammertz, ICTY Hakimler Kurulu'nun Şeşely'in Lahey'e geri dönmesini talep etmesi durumunda, Sırbistan'ın bu kararı uluslararası sorumluluk olarak yerine getirmek zorunda olduğunu belirterek, herhangi bir zanlının geçici olarak serbest bırakılma şartlarına uymadığı takdirde Lahey'e her an geri dönebileceğini vurguladı.
Şeşely davasında nihai kararın 30 Ekim 2013 tarihinde getirilmesinin öngörüldüğünü hatırlatan Brammertz, bu davada kararın 2015 yılının sonlarına doğru verilebileceğini söyledi.
- "Geçmişte yaşanan hatalar kabul edilene kadar uzlaşıdan bahsetmek çok zor"
Başsavcı Brammertz, Bosna'daki savaş sırasında ülkedeki Sırpların liderliğini yapan Radovan Karaciç ile Sırp general Ratko Mladiç'in Lahey'deki mahkemede devam eden davalarına ilişkin, savcılık makamının bu iki kişinin, sadece Srebrenitsa'da değil, Bosna Hersek'teki Müslümanların topluca öldürüldüğü diğer yerlerde de "soykırım" suçundan hüküm giymelerini talep ettiğini belirtti.
Bosna Hersek'te yaşanan sorunların büyük bir kısmının, savaşın üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen ülkedeki bazı yetkililerin Srebrenitsa'daki soykırımı inkar etmesinden kaynaklandığına öne süren Brammertz, sözlerini şöyle devam etti:
"Bir ülkede, geçmişte yaşanan hatalar kabul edilene kadar uzlaşıdan bahsetmek çok zor. Bu çok ağır bir sorun. Daha önce de Srebrenitsa soykırımının inkar edilmesinin kabul edilemeyecek bir durum olduğunu söylemiştim. Bir kaç yıl önce, Srebrenitsa'yı ilk defa ziyaret ettiğimde, oradaki savaş kurbanlarının aileleri ile görüştüğümde, Bosna Sırp Cumhuriyeti yetkilileri Srebrenitsa soykırımının asla gerçekleşmediğini söylediler. Bu tür açıklamalar, tabii ki de savaş kurbanları için bir hakaret. Bazı aileler, hala en sevdiklerinin nerede olduğunu bile bilmiyorlar. Soykırımı inkar etmeyi yasaklamaya yönelik bir kanun çıkartılması hakkında tartışmalar yaşanıyor. Bence, ancak bu şekilde soykırımı inkar etme olayları durdurulabilir. Geçmişte yapılan hatalar kabul edilmedikçe, toplumun ilerlemesi ve uzlaşının sağlanması çok zor."
- "ICTY siyasi bir kurum değil"
Brammertz, ICTY'nin, savaş suçundan yargılanan bazı zanlıları serbest bırakmasından dolayı ortaya atılan "ICTY, siyasi bir kurumdur" iddialarını reddederek, mahkemenin, zanlıları serbest bırakma kararından dolayı kendisinin de memnun olmadığını söyledi.
Savcılıkta çalışan hiç kimsenin siyasi çıkarı olmadığını anlatan Brammertz, mahkemedeki yargıçların da aynı şekilde çalıştıklarını umduğunu ifade etti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...