Erdoğan: 'Küba'ya cami yakışır'

Erdoğan: 'Küba'ya cami yakışır'

GÜNDEM Haberleri

Amerika kıtasının Kolomb'dan 314 sene önce Müslüman denizciler tarafından keşfedildiğini belirten Erdoğan, Küba planını açıkladı.

Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi'nin kapanışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2015'in başlarında Küba'ya gideceğim. Kristof Kolomb'un hatıralarında Küba kıyılarında dağın tepesinde bir caminin varlığından bahsedilmektedir. Kübalı kardeşimle bunu konuşuruz. O dağın tepesine bir cami bugün de yakışır. Yeter ki böyle bir şeye müsaade etsinler" dedi. Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi'ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çok çarpıcı bir Küba mesajı verdi. Diyanet İşleri Başkanlığı evsahipliğinde İstanbul'da düzenlenen zirvenin kapanış konuşmasını yapan Erdoğan'ın gündeminde İslam aleminin sorunlarının yanı sıra dış politika da vardı. 41 ülkeden 71 temsilcinin katıldığı zirvenin İstanbul'da gerçekleşmesini çok önemsediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan özetle şunları söyledi: "Az önce Küba'dan değerli kardeşim bizi Küba'ya davet etti. Zaten planlamamız içerisinde var. Nasip olursa 2015'in başlarında ziyaretimiz olacak. Latin Amerika ülkelerine inşallah 2015'te daha fazla ağırlık vereceğiz… nbsp;

1866'da iki Osmanlı gemisi Ümit Burnu'ndan geçerek Basra'ya ulaşmak üzere okyanusa açıldı ancak, Brezilya'nın Rio sahiline vardı. Gemideki alim zat Abdurrahman Efendi, Brezilya'da kaldı ve yıllar boyu Latin Amerikayı dolaşarak İslam'ı anlattı… Amerika kıtasının 1492'de Kolomb tarafından keşfedildiği iddia edilir. Oysa ondan 314 sene önce 1178'de Müslüman denizciler kıtaya ulaşmışlardır. Kolomb'un hatıralarında Küba kıyılarında dağın tepesinde bir camiden bahsedilmektedir. Kübalı kardeşimle bunu konuşuruz. O dağın tepesine bir cami bugün de yakışır. Yeter ki böyle bir şeye müsaade etsinler.

İSLAM SÖMÜRÜ ARACI OLMADI

Osmanlı ve diğer İslam ülkeleri Latin Amerika ülkelerindeki tebliğ faaliyetlerini, siyasi arzuların vasıtası olarak kullanmadı. İslam asla sömürmenin, nbsp;köleleştirmenin bir aracı olmadı.
Latin Amerika ülkelerindeki kardeşlerin dertlerini biliyoruz. Tarihin bize yüklediği mirasın farkındayız. Geride kalan yüzyıl boyunca ayakta kalmanın, güçlü olmanın mücadelesini verdik. Şimdi Türkiye sorunlarının çoğunu bertaraf etti. Tarih sahnesindeki yerini yeniden almaya başladı. Türkiye hiçbir ülke için tehdit ihtiva eden bir ülke değildir. Türkiye'nin hiç bir ülkenin sınırlarında ve iç işlerinde asla gözü, emeli, niyeti yoktur. Tarih boyunca taşıdığımız misyon barışı egemen kılmak, zulme karşı çıkmaktır. nbsp;

'PARALEL' MESAJI

İslam adı altında kendi ülkelerinin siyasi projelerini yaygınlaştırmaya çalışanlar, İslam'ın o mübarek çatısı altındaymış gibi yapıp yüzlerine maske takıp, okullarıyla öğretmenleriyle, kör ideolojileriyle belli grupların çıkarı için faaliyet gösterenler de var. Diyanet İşleri Başkanlığımız işte bu nifak tohumlarına karşı mücadelenin güzel örneklerini verebilecek güçlü ve birikimli bir yapıdır."

Castro 'gerek yok' demişti!
Türkiye Diyanet Vakfı, İstanbul'daki Ortaköy Camisi'nin benzerini Küba'nın başkenti Havana'da yapmak için çalışma başlatmıştı. Küba Din İşleri İdaresi'nin de projeye sıcak bakmasının ardından, vakıf yöneticileri resmi onay için başvuru yapmıştı. nbsp;Ülkede yaşayan 3 bin 500 Müslümanın ibadethane ihtiyacını karşılamak için hazırladığı projeyi Küba Komünist Partisi reddetmişti. Küba Devrimi'nin lideri Fidel Castro ve kardeşi Devlet Başkanı Raul Castro'nun cami konusundaki tartışmalara son noktayı koyarak "gerek yok" cevabı verdiği iddia edilmişti.
Küba İslam Birliği Başkanı Lazo Torres nbsp;de yetkililere serzenişte de bulunarak aynı dönemlerde Ruslara Havana'da bir Ortadoks kilisesinin yapımı için izin verilirken Türklerin Cami projesine ret cevabı verildiğini söylemişti. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...