186 ülkeyle dış ticaret Türk Lirası'yla yapıldı

186 ülkeyle dış ticaret Türk Lirası'yla yapıldı

Ekonomi Haberleri

ABD'den Almanya'ya, Aruba'dan Eritre'ye, Çin'e kadar 186 ülke ile mal ticaretini Türk Lirası karşılığında yapıyoruz

Türk ekonomisinde sağlanan güven ve istikrar, paradan 6 sıfırın atılmasıyla birleşince, Türk Lirası'nın konvertibilitesi arttı, uluslararası ticarette tercih edilen paralar arasına girdi. 2002 yılında dış ticaretimizin binde 5.9'unu TL ile yapan Türkiye, 2013'te 17 milyar dolara denk gelen yüzde 4.15'lik dış ticaretini TL ile yaptı. 2014'ün ilk 9 ayında ise TL'nin dış ticaretimizdeki payı yüzde 4.61 oldu. Yılın ilk 9 ayında 186 ülkeye 5.1 milyar dolar karşılığı ihracat, 135 ülkeden 8.7 milyar dolar karşılığı ithalat TL kullanılarak yapıldı.
Dış ticaretimizde TL'nin payı ne kadar artarsa firmalarımızın döviz kuruna duyarlılığı azalacak ve cari açığın finansmanı da iyileşecek. Türkiye'nin nbsp;ihracatta TL kullanımı en yüksek ülkeler arasında Irak, KKTC, İran, Almanya, Fransa, Çin ve İrlanda yer alıyor. TL karşılığı en fazla ithalat yaptığımız ülke Almanya, en fazla ihracat yaptığımız ülke ise Irak oldu. TL ile ayrıca ABD, Çin, İspanya, İrlanda, İtalya, İran, Azerbaycan, İsviçre, İngiltere, Polonya gibi ülkelerle ticaret her geçen gün artarken, Aruba, Burma, Cocos Adaları, Ekvator, Eritre, Kribati, Maldivler, Nikaragua, San Marino gibi az bilinen ülkelerle ticaret de Türk Lirası'yla yapıldı.


Dolar yine önde
Dış ticarette en fazla kullanılan para ise ABD Doları oldu. İthalat ve ihracat toplamını gösteren dış ticaretin yüzde 57'si ABD doları ile gerçekleşti. İkinci sırada Avrupa'nın ortak para birimi Avro yer alırken, İngiliz Sterlini, İsviçre Frangı, Japon Yeni, Rus Rublesi, İsveç Kronu, Norveç Kronu dış ticarette en fazla kullanılan para birimleri oldu. Toplamda 23 para birimiyle dış ticaret yapan Türkiye, Danimarka Kronu, İsveç Kronu, Polonya Zlotisi, Çek Korunası, Bulgar Levası, Rus Rublesi, Kanada Doları, Suudi Arabistan Riyali ve Avusturya Doları ile yaptığı işlemlerde dış ticaret fazlası elde etti.
Cenk Esen ANKARA



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...