Myanmar'da öğrenciler ayaklandı!

/ Kaynak: AA
Myanmar'da öğrenciler ayaklandı!

DÜNYA Haberleri  / AA

Yüzlerce öğrenci yeni eğitim yasasını protesto etmek için gösteri düzenliyor.

Myanmar'da öğrenciler, yeni eğitim yasasını protesto etmek için gösteriler düzenliyor.
Bugünkü gösterinin organizatörü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede yeni Ulusal Eğitim Yasası'na tepki olarak dört gündür düzenlenen gösterilerin sonuncusu olan eylem için 500'den fazla öğrencinin, Yangon'da toplanmasının beklendiğini söyledi.
Muhalifler, 30 Eylül'de Devlet Başkanı Thein Sein tarafından imzalanarak yürürlüğe giren yasanın, akademik özgürlüğü engelleyeceği görüşünde.
Ülkede dün düzenlenen gösteriye katılan öğretim görevlisi Sai Khaing Myo Tun, AA muhabirine, "Myanmar hükümetleri, daima eğitimi manipüle etmeye çalıştı. Öğrenciler öğrenme ve çalışma, öğrenim gördükleri alan hakkında duygularını ifade etme özgürlükleri bulunmadığına inanıyor" açıklamasını yaptı.
Öğrenci lideri Win Moe Naing de "20. yüzyılda öğrenciler, Myanmar'da siyasi değişime ön ayak olan temel güçtü. Bu yüzden hükümet öğrencilerden korkuyor" diye konuştu.
Myanmar'da üniversite öğrencileri 1988 yılında askeri cuntaya karşı demokrasi yanlısı kitlesel ayaklanmanın başını çekmişti.
Hafta sonu da yüzlerce öğrenci, Myanmarlı Nobel Barış Ödülü sahibi muhalefet lideri Aung San Suu Çii'nin 26 yıl önce yüzbinlerce destekçisine heyecan verici bir konuşma yaptığı Shwedagon Pagoda tapınağında toplandı.
Gösteriler dördüncü gününe girerken, hükümetin bu tür eylemlere izin vermemesi, katılımcıların gözaltına alınması olasılığını artırıyor.
Cuma günkü gösteriler, ABD Başkanı Barack Obama'nın Yangon'u ziyaretine denk gelmişti. Göstericilerin büyük bölümünün, üzerlerinde Suu Çii'nin Myanmar'ın bağımsızlık mücadelesi kahramanı olarak görülen babası Aung San'ın resimleri bulunan tişörtler giydiği görülmüştü.
Yeni yasa, sivil toplum örgütlerinin, hükümetin eğitim sektörünü sıkı kontrolü altında tutacağına inandığı Ulusal Eğitim Komisyonu oluşturulmasına imkan tanıyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...