Rogers: 'Düşük petrolle Rusya ve İran cezalandırılıyor'

Rogers: 'Düşük petrolle Rusya ve İran cezalandırılıyor'

Ekonomi Haberleri

Yatırımcı Rogers, "ABD ve Suudi Arabistan, petrol arzını artırıp fiyatın düşük kalmasını sağlayarak Rusya ve İran üzerinde baskı kurmaya çalışıyor" dedi.

Petrol fiyatları haziran ayından bu yana düşüyor. Petrolün varili son olarak psikolojik sınır olarak görülen 80 doların altına geriledi. Şimdi ise "40 dolara kadar düşer" iddiaları bile dile getiriliyor. Petrolün varil fiyatının 115.67 dolardan 76.74 dolara gerilemesi, ithalatçı ülkelerin bütçelerine milyarlarca dolar katkı yaparken, düşüşün Rusya ve Irak'ı zor durumda bırakmak için ABD ve Suudi Arabistan'ın oyunu olduğu iddia edildi. Bu iddiayı dillendiren ise ABD'li ünlü yatırımcı Jim Ragers... Uluslararası piyasalarda emtia gurusu olarak bilinen Rogers, "Brent petrol, haziran ayında en yüksek 115.67 dolar seviyesini gördükten sonra 76.74 dolara kadar gerilemesi rastlantı değil. ABD ve Suudi Arabistan, Rusya ve İran üzerinde baskı oluşturmak için fiyatları aşağıya çekiyor. Yani bu yapay bir oyun. Bu iki ülkeyi cezalandırmak istiyorlar. Bu şekilde istediklerini yaptırabileceklerini düşünüyorlar" dedi. Rogers, rublenin, ABD Doları karşısında hızla değer kaybetmesine, Ukrayna'da artan jeopolitik gerilime ve yatırım ortamının olumsuz şekilde etkilenmesine rağmen Rusya'nın halen cazip bir yatırım ortamı olduğunu da ifade etti.
DOLAR GÜVENLİ LİMAN DEĞİL
Rogers, ABD Doları'nın neredeyse bütün para birimlerine karşı değer kazandığını, doların değer kazanmasının kurda yaşanan karmaşa olduğunu belirterek, "İnsanlar doların güvenli liman olduğunu sanıyor ama değil. ABD'nin borç yükü giderek artıyor. Borçları da iyi durumda değil. Muhtemel bir kriz belki 2015'in sonunda olmayacak ama 2015 ya da 2016'da bir şekilde bunu yaşayacağız. Hatta Amerika yeniden parasal genişlemeye gidebilir. Olumsuz ekonomik sonuçlar çerçevesinde piyasada yüzde 13-19 düşüş yaşanırsa parasal genişlemeye gidebilir. Piyasalar olumsuz etkilenirse FED yeniden para basabilir" diye konuştu.


BENZİNDEN SONRA MOTORİN FİYATLARI DA DÜŞTÜAraçların yakıt depoları 15 lira daha ucuza doluyor


Dünyada petrol fiyatlarının ucuzlaması, depolara da yansıdı. Yılbaşında litresi 4.95 liraya satılan, bir ara 5.05 TL'ye kadar yükselen kurşunsuz benzin, 4.58 TL'ye kadar geriledi. Yapılan 37 kuruşluk indirimin ardından, 40 litre benzin alan bir otomobilin deposu yılbaşına göre 15 lira daha ucuza dolmaya başladı. Litre başına gerileme ise yüzde 7.5 seviyesinde gerçekleşti. Öte yandan dün de motorine 10 kuruşluk indirim yapıldı. EPDK'nın şirketlerin fiyatlarında revizyon istemesi üzerine önceki gün de kurşunsuz benzinde 12 kuruşluk indirim yapılmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...