İran'dan nükleer müzakere açıklaması!

/ Kaynak: AA
İran'dan nükleer müzakere açıklaması!

DÜNYA Haberleri  / AA

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Salihi: "Nükleer tesislerimizde herhangi bir özel denetim ya da işlemi kabul etmeyeceğiz"

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, ülkedeki tesislerde, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) çerçevesi dışında yapılacak denetimlere izin vermeyeceklerini belirtti.
İran resmi ajansı İRNA'nın haberine göre, Salihi, Tahran'da yaptığı açıklamada, İran'ın NPT'nin gerekliliklerini yerine getirdiğini ve anlaşmanın ek protokollerini de uyguladığını ifade ederek, "Nükleer tesislerimizde herhangi bir özel denetim ya da işlemi kabul etmeyeceğiz" dedi.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) müfettişlerinin İran'da uzun süre inceleme yaptığını ve nükleer tesislerin 24 saat kameralarla izlendiğini aktaran Salihi, "Nükleer müfettişler halen İran'da bulunuyor. Daha ne yapmamız gerekir? Özel düzenlemeleri kabul etmemiz için bir sebep yok" ifadelerini kullandı.
- Rusya ile nükleer anlaşma "dönüm noktası"
Rusya ile geçen hafta İran'da iki nükleer santral inşasına ilişkin imzalanan anlaşmaya da değinen Salihi, anlaşmayı "iki ülke arasında dönüm noktası" olarak niteleyerek, şöyle devam etti:
"Rusya 10 yıl boyunca nükleer tesisler için gerekli yakıtı sağlayacak ve bize de nükleer yakıt sağlayacak tesisler inşa etmemize yardım edecek. Bu, müzakerelerde de elimizi güçlendirecek nükleer alanda atılmış büyük bir adım."
Batılı medya organlarında çıkan "İran'ın nükleer yakıtını Rusya'ya transfer edeceğine" ilişkin iddiaları yalanlayan Salihi, İran'ın nükleer yakıt temini konusunda Batılı ülkelerle de iş birliğine açık olduğunu dile getirdi.
Nükleer müzakereler için belirlenen son tarih 24 Kasım'a 4 gün kala, İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin ile Almanya'nın oluşturduğu "5+1 grubu" Avusturya'nın başkenti Viyana'da kapsamlı anlaşmaya varmak için görüşmelerini sürdürüyor.
Taraflar, "uranyum zenginleştirme düzeyi, santrifüj sayısı ve yaptırımların kaldırılması" konuları hakkında görüş ayrılıklarını gidermeye çalışıyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...