Başbakan Davutoğlu'nun konvoyunda kaza

Başbakan Davutoğlu'nun konvoyunda kaza

GÜNDEM Haberleri

Irak'ta temaslarını sürdüren Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konvoyunda kaza meydana geldi.

Başbakan Davutoğlu, Irak'ta mevkidaşı Haydar el-İbadi ile görüştü. Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısın da konuşan Davutoğlu, bölgedeki gelişmelere yönelik mesajlar verdi. Başbakan Davutoğlu'nu Bağdat Uluslararası Havalimanı'ndan şehir merkezine getiren konvoyda ise kaza meydana geldi, 2 kişi yaralandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu özel uçak ANA ile TSİ 10.25'te Bağdat'a indi. nbsp;Başbakan Davutoğlu'nu, Bağdat Uluslararası Havalimanı'nda Irak Dışışleri Bakanı İbrahim Caferi, Irak İnsan Hakları Bakanı Muhammet Mehdi el-Beyati ile Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı törenle karşıladı.


Davutoğlu ilk olarak , Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile bir araya geldi. Hükümet Sarayı'nda gerçekleştirilen görüşmenin ardından iki mevkidaş, ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, görüşme sornası düzenlenen basın toplantısında konuşmasına "Bağdat'ı özlemişiz, Bağdat bizim ikinci evimiz gibi" sözleriyle başladı.


Hem Türkiye'de hem Irak'ta yeni hükümetlerin kurulduğunu hatırlatan Davutoğlu, kendisinin G20 toplantısı, KKTC ve Azerbaycan'a yaptığı ziyaretleri dışında ikili ilişkiler anlamında yaptığı ilk büyük ziyaretin Bağdat'a olduğunu vurguladı.


Irak'ın bölgenin hem önemli bir ülkesi olduğunu hem de doğal ve insan kaynaklarıyla gelecekte yükselen ekonomik güçleri arasında olabilecek bir ülke olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Bugün Irak'ın karşı karşıya kaldığı başta IŞİD terörü olmak üzere güvenlik riskleri konusunda da tutumumuz gayet açıktır. Irak'ı tehdit eden yapılar, Türkiye için de bir tehdit niteliği taşıyor. İster IŞİD, ister PKK veya diğer formlarda olsun her türlü terör karşısında Türkiye'nin tutumu açık ve nettir" diye konuştu.

nbsp;Başbakan Davutoğlu'nun konvoyunda kaza


'GELİŞMELER BİZİ ETKİLİYOR'
Suriye konusu başta olmak üzere diğer konuların da görüşmede gündeme alındığını dile getiren Davutoğlu, "Bizim için Suriye'de ve Irak'ta sadece bu ülkeleri değil bütün bölgeyi tehdit eden terör tehlikesine karşı çalışma zarureti vardır ama aynı zamanda Suriye söz konusu olduğunda, belki Türkiye ve Irak, Suriye'nin komşusu iki ülkedir, Suriye'deki her gelişme bizi etkiliyor, oradaki güç boşluğu bizi etkiliyor, oradaki yaşanan acıların ortaya çıkardığı mülteciler bizleri etkiliyor. Türkiye, şu anda 2 milyona yakın Suriyeli mülteciyi ağırlıyor. Irak'tan da gelen yaklaşık 200 bin Iraklı kardeşimiz Türkiye'ye sığındı son 4-5 ay içinde. Bunun 40 bin kadarı Yezidi. Bunların bir kısmı geri döndü ama büyük bir çoğunluğu Türkiye'de" değerlendirmesinde bulundu.


'KAPILARIMIZ AÇIK'
Irak'tan ve Suriye'den Türkiye'ye sığınmak isteyenlere kapılarının açık olduğunu söyleyen Davutoğlu, Saddam Hüseyin döneminde de Türkiye'nin Irak'tan kaçanlara kucağını açtığını söyledi.


Davutoğlu, "Hangi gerekçeyle olursa olsun, ister terör tehdidi karşısında ister kendi halkına scud füzeleriyle, hava bombardımanıyla saldıran ve savaş suçları işleyen bir rejimden kaçış şeklinde olsun Türkiye'nin toprakları bütün bu anlamda mağdurlara açıktır. Ümit ederiz, Suriye'de bir an önce Suriye halkına acılar yaşatan bu gelişmelerin sonu gelir ve Suriye'de kalıcı barış ve istikrar sağlanır. Bu kalıcı barış ve istikrardan en fazla olumlu şekilde etkilenecek ülkeler de Türkiye ve Irak olacaktır" dedi.


'OMUZ OMUZA VERMELİYİZ'
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak Meclis Başkanı ile ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.


Davutoğlu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"Terör örgütleri, IŞİD ve diğerleri bölgede bir tehdit teşkil ediyor. İster IŞİD, istek PKK ya da diğer yapılar olsun bu terör faaliyetleri karşısında hepimizin omuz omuza vermemiz lazım.


Suriye'deki sorun sadece IŞİD sorunu ile başlamamıştır. Bitmemiş olabilir başka örnekler vardır.


Türkiye'deki 2 milyona yakın mültecinin bir buçuk milyonu kimyasal silahlardan kaçıp geldi Suriye'den.


Dolayısıyla bizim mesleğimiz bataklığı kurutmak. Bunun için kapsamlı stratejiye ihtiyaç var. Mültecileirn gelişlerini durdurabilmek için Halep'teki baskılara karşı aynı tedbirleri almak gerek. Bu konuda da koalisyon ile görüşmelerimiz devam ediyor."


KONVOYDA KAZA
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu Bağdat Uluslararası Havalimanı'ndan şehir merkezine getiren konvoyda meydana gelen kazada 2 kişi yaralandı.


Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, konvoyda yer alan araçlardan birinin kontrolden çıkmasıyla Başbakanlık ekibinde garson olarak görev yapan Lokman Candemir ile Iraklı araç sürücüsü yaralandı.


İlk müdahaleyi Başbakanlık sağlık ekiplerinin yaptığı, İbn-i Sina Hastanesine kaldırılan yaralıların durumunun kontrol altında olduğu öğrenildi.


Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin de düzenledikleri ortak basın toplantısının ardından yaralıları hastanede ziyaret ettikleri bildirildi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...