BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Loncaların sırrı ne?

Loncaların sırrı ne?

Salepçi dünün seyyar muhallebicisiydi. Ancak muhallebi pazarlayan seyyar satıcılar da vardı. Salep, yumru köklü bir otun dövülmesiyle elde edilen beyaz tozun, şekerli süt ya da su ile kaynatılmasından yapılırdı. Özellikle kış aylarında bozacılar ve salepçiler müşterilerin ayağına hizmet götüren seyyar satıcılardı.



Osmanlı'nın 600 yıllık lonca geleneğini oluşturan ve bugünün KOBİ'lerinin temelini atan meslek erbabının tanıtıldığı "Lonca'dan KOBİ'ye- Esnaf ve Sanatkârın Dünü" başlıklı sergi, Osmanlı Bankası Müzesi'nde devam ediyor. KOBİ'lerin zaman tünelindeki yansımalarını bir araya getiren serginin, Prof.Dr. Zafer Toprak tarafından hazırlanan ve bir anlamda Türkiye'de küçük sanayinin tarihçesi olarak kabul edilebilecek kataloğu da yayınlandı. Loncaların işleyişi, töreleri ve usullerinin yanı sıra gizli kalmış sırlarına ışık tutan çalışma, Türk ekonomisinde esnaf ve sanatkârın tarihi gelişimini de yansıtıyor. Sergi ve katalog, Türkiye'de KOBİ'leri belki ilk defa ekonomik platformun dışında kültürel bir bakış açısıyla ele alıyor.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 86072
    % 1.74
  • 6.0742
    % -0.37
  • 6.8075
    % -0.15
  • 7.7293
    % 0.17
  • 251.383
    % -0.09
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT