Hasip Kaplan'dan çözüm süreci açıklaması: Zaman kalmadı!

/ Kaynak: DHA
Hasip Kaplan'dan çözüm süreci açıklaması: Zaman kalmadı!

Politika Haberleri  / DHA

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, CNN Türk canlı yayınında çözüm sürecine ilişkin soruları yanıtladı.

Çözüm sürecine ilişkin kısa uzun ve ortada vadede yapılması gerekenlerin konuşulması gerektiğini vurgulayan Kaplan, "Çözüm sürecine ilişkin kısa uzun ve ortada vadede yapılması gerekenler konuşulmalı. Zaman kalmadı" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, izleme kuruluna ilişkin, "Süreçte tek taraf belirleyici değil. İki taraf da sürece katılır. Bir de 3'ncü göz dediğimiz izleme heyetinin akil insanlar, başka insanlar devreye girdi. Bunun yeniden formatlanması. Bir yanlışa dikkat çekmek istiyorum. Çözüm süreci Türkiye'nin demokratikleşmesi ile bire bir bağlantılı. Sekretarya kim olacak, izleme heyeti kim olacak…gibi konular tartışılıyor. Oysaki asıl sorun çözüm sürecinde yapılması gerekenler konuşulursa çok daha fazla katkı sunulmuş olur" diye konuştu.
"ANA MUHALEFET BEN HEYETTE YER ALMAM DİYEMEZ"
Anamuhalefet partisinin çözüm sürecine duyarsız kalamayacağını vurgulayan Kaplan, "Anamuhalefet partisi, 30 yıl süren bir çatışma ortamından sonra banane diyemez. AKP, HDP görüşüyor. Ben heyette yer almam diyemez. Sosyal demokrat olduğunu iddia eden bir partinin Türkiye'nin barılına katkı sunması tarihidir. Seçim yaklaştı. Ben dışarıda kalacağım yaklaşımı, orada futbol oynanırken kale arkasında top toplamak doğru bir yaklaşım olmaz. Aktör olamazsınız o zaman. CHP çerçeve yasayı pasif de olsa destekledi hayır demedi" ifadelerini kullandı.
"ÇÖZÜM SÜRECİNE İLİŞKİN KISA UZUN VE ORTADA VADEDE YAPILMASI GEREKENLER KONUŞULMALI ZAMAN KALMADI"
Çözüm sürecine ilişkin kısa uzun ve ortada vadede yapılması gerekenlerin konuşulması gerektiğini vurgulayan Kaplan, "Çözüm sürecine ilişkin kısa uzun ve ortada vadede yapılması gerekenler konuşulmalı. Zaman kalmadı. Ocak ayına kadar çözüme katkı sunacak yasal düzenlemeler yapılabilmeli. Siyasetin önünün açılması için somut adım gerekiyor. Seçimler öncesinde atılması gereken adımlar atılmalı. Parlamentoda olunca şeffaflık olur. Anamuhalefetin CHP'nin de katılımı şeffaflaşır" diye konuştu.
"TÜRKİYE'DE BAĞIMSIZ TARAFSIZ YARGI YOK ADALET KAN AĞLIYOR"
Kaplan, hasta tutukluların aileleri ile vedalaşama hakkının sürece bağlanamayacağını da söyleyerek, "Bağımsız, tarafsız yargı yok Türkiye'de. Şu an adalet kan ağlıyor. Bu bağımsız yargı sorununu çözmememiz lazım. KCK soruşturmaları nedeniyle hala içeride binlerce siyasetçi arkadaşımız var" dedi.
"ÇÖZÜM SÜRECİNİ HAYATA GEÇİRDİĞİNİZ ZAMAN İNGİLTERE'DE "HAYIRLI CUMA" OLAYI GİBİ"
Kaplan, "Çözüm sürecini hayata geçireceksiniz. Geçirdiğiniz zaman, İngiltere'de "hayırlı Cuma" olayı gibi, zindanların da dağların da boşalıp demokratik siyasete katılımın kanallarını konuşmak ve bitirmiş olmamız gerekiyor. Her seçim döneminde bunu öteleyip, oyalamak halkta ki güveni kırmaya başladı" dedi.
"KOBANİ EYLEMLERİNDE OLAYLAR ÖLDÜRMELER İÇİN MECLİS ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERDİK MAALESEF AK PARTİ REDDETTİ"
Türkiye'deki Kobani eylemlerine ilişkin Kaplan, "Taşma noktası diye bir şey var. Burada Kobani'yi sahiplenme çağrısı yapıldı. Bu doğruydu. Bu doğru kararın içinde öngörülmeyen, bizim dışımızda gelişen kontrol edilemeyen bazı olaylar ve öldürmeler var ki, defalarca Meclis Araştırma Önergesi verdik. Maalesef AK Parti reddetti. Çok açık söylüyorum: Bu 6-8 Ekim olaylarına bir çok yerde polis, jandarma, korucu kurşunu ile ırkçı, faşist , militer güçlerin saldırısı ile bir çok yerde bilinçli derin yapıların saldırı ile insanlar vahşice öldürüldü" açıklamasında bulundu.
"2015 NEVRUZ'UNDA TÜRKİYE'NİN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK EN ÖNEMLİ ÇAĞRININ MESAJIN VERİLECEĞİNE İNANIYORUM"
Çözüm sürecindeki silahsızlanmanın hükümetin atacağı somut adımlara bağlı olduğunu ifade eden Kaplan, "İmralı da, Kandil de, HDP de çözüm sürecinde konuşulan aslında yol haritası olarak dillendirdiğimiz ama kağıda dökülmeyen konularda net, somut adımları hükümetten bekliyoruz. Ayıldığı zaman 2015 Nevruz'unda Türkiye'nin 21'nci yüzyılda kaderini değiştirecek en önemli çağrının mesajın o gün verileceğine ben inanıyorum. Bu yönüyle hükümet dersine çalışmalı. Hükümet zaman kaybetmemeli. Ortadoğu'da taşlar yerinden oynuyor. Kobani'de hesapları düştü. Siyaseti düştü. IŞİD'in El Nusra'nın yanında yer almaması gerekiyordu. Hükümet şimdi IŞİD'e karşı sesini biraz yükseltmeye başladı" diye konuştu.
nbsp;
nbsp;

Politika
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...