Almanya'da Mölln faciasının 22. yıl dönümü

/ Kaynak: AA
Almanya'da Mölln faciasının 22. yıl dönümü

DÜNYA Haberleri  / AA

Mölln kentinde 23 Kasım 1992 tarihinde aşırı sağcılar tarafından kundaklanan evde hayatını kaybeden Türkler anılacak

Almanya'nın Schleswig-Holstein eyaletine bağlı Mölln kentinde 23 Kasım 1992 tarihinde Neonaziler tarafından kundaklanan evde hayatını kaybeden Bahide Arslan, Yeliz Arslan ve Ayşe Yılmaz facianın 22. yıl dönümünde düzenlenecek törenle anılacak.
Mölln Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, yarın düzenlenecek anma töreni Mölln Fatih Sultan Camisi'nde yerel saatle 16.00'da başlayacak.
Camide düzenlenecek dini törenin ardından sessiz bir yürüyüşle kundaklanan Arslan ailesinin evinin bulunduğu binanın önüne gidilecek ve buraya çelenk bırakılacak. Daha sonra ''Stadthauptmannshof'' salonunda yapılacak törende Arslan ve Yılmaz ailelerinin temsilcilerinin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti, sivil toplum kuruluşları ve Mölln Belediyesi temsilcileri birer konuşma yapacak.
İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı (IGMG) Genel Sekreteri Mustafa Yeneroğlu, facianın yıldönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Mölln'de hunharca düzenlenen saldırının anısının halen ilk günkü tazeliğini koruduğunu belirterek, Almanya'da aşırı sağcılar tarafından birçok binanın kundaklandığını ve saldırı düzenlendiğini hatırlattı.
Almanya'da 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldüren aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü tarafından işlenen cinayetleri anımsatanYeneroğlu, "Bunlar görünürde yabancılara karşı işlenen suçlardır ancak aslında özgürlükçü demokratik düzenimize ve toplumun bütünlüğüne karşı işlenmişlerdir. Bu bakımdan hiç kimse özellikle de siyasiler sorumluluktan muaf konumda değildir. Nitekim siyasiler kamuoyundaki tartışmaları herkesten daha etkin bir şekilde biçimlendirip yönlendirebildikleri gibi bu tür cürümlerin fikri altyapısını hazırlayabilmekte veya henüz mesele filizlenmeden bunu önleyebilmektedirler" ifadesini kullandı.
Ülkede bu bağlamda yapılan polemiklerin endişe verici olduğunu belirten Yeneroğlu, bu konuda dışlama ve peşin yargılarla dolu tartışmalardan vazgeçilmesi çağrısında bulundu.
Schleswig-Holstein Türk Toplumu (TGS-H) Başkanı Cebel Küçükkaraca da bu saldırıların unutulmaması ve unutturulmaması gerektiğini belirterek, "Hala önyargılar ve ayrımcılık Almanya'daki birlikte yaşamı rahatsız ediyor" dedi. Küçükkaraca, Mölln'de 22 yıl önce meydana gelen facianın bir kez daha yaşanmaması ve ırkçılığın beslendiği zeminin yok edilmesi için ayrımcı düşüncenin ortadan kalkması gerektiğini ifade etti.
Mölln'deki kundaklamada Bahide Arslan ile torunları Yeliz Arslan ile Ayşe Yılmaz hayatını kaybetmiş, yangında 9 kişi yaralanmıştı. Olayların ardından yargılanan iki Neonazi'den biri yaşı küçük olduğu için 7,5 yıl, diğeri 15 yıllık hapis cezalarının ardından serbest kalmıştı.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...