Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Artık arada psikolojik bariyer yok

Artık arada psikolojik bariyer yok

GÜNDEM Haberleri

Davutoğlu, 2 günlük Atina ziyaretini umutlu tamamladı: Kalıplarla değil iki ülke arasındaki bütün kapıları açarak yürümeye kararlıyız

Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) 3. Toplantısı dün Atina'da yapıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Yunan mevkidaşı Antonis Samaras'ın eşbaşkanlığında basına kapalı düzenlenen toplantıya; Türkiye tarafından 9, komşudan 10 bakan katıldı. Toplantı sonrası iki lider, basın toplantısı düzenledi. Birlikte hareket etme kabiliyetinin arttığına işaret eden Davutoğlu, "Artık arada psikolojik bir bariyer yok. Bakan arkadaşlarımız konuşurken, acaba karşı taraf nasıl anlar gibi kaygıyla konuşmuyor. Birbirlerine sadece dilleriyle değil gönülleriyle hitap ediyor. Zihnimizdeki birtakım tabular, kalıplarla değil aksine iki ülke arasındaki bütün kapıları açarak yürümeye kararlıyız. Hangi konu açılırsa açılsın iki taraf da birbirini tamamlayan aktörler olarak olaya bakıyor. Nihayetinde biz Yunanistan'ın Asya'ya açılan kapısıyız. Yunanistan da bizim Avrupa'ya açılan kapımız. 20 sene öncesinde böyle bir enerji networkunun oluşmasını kimse düşünemezdi bile" dedi. Kıbrıs meselesi çözüldüğünde Doğu Akdeniz'deki enerji koridorları konusunda hep beraber yine omuz omuza çalışacaklarını dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti: "Görüş ayrılıkları olabilir. Dünyada görüş ayrılığı olmayan iki komşu ülke bulunmuyor. Ama iki halk da kaygı duymamalı. Ankara'da da Atina'da da Atatürk ile Venizelos'daki ortak ruhu harekete geçiren sağduyulu ve vizyoner liderler var. Kıbrıs'ta müzakerelerin bir an önce başlamasını arzu ediyoruz. Görüşmeler devam edecek. Doğal kaynaklar konusunda ise, iki taraf da aslında bu doğal kaynakların bütün Kıbrıs'a ait olduğu konusunda müttefik. Önemli olan tek taraflı adımlardan kaçınmak. Ayrıca Yunanistan, her zeminde Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini ifade ediyor." Evsahibi Samaras ise, "Hedefimiz Türkiye ile Yunanistan arasında karşılıklı güven çerçevesinde işbirliğini güçlendirerek bölgedeki istakrara katkı sağlamak. Ada'da müzakereleri askıya alma kararını anlayışla karşıladık. Ancak meselenin en kısa zamanda çözüleceği yönündeki inancım tam" ifadelerini kullandı. nbsp;Yunanistan programının ardından yurda dönen Başbakan Davutoğlu, ayağının tozuyla Ankara'da "çözüm süreci" toplantısına katıldı.
HAVAALANINDA ZİRVE
Başbakan Davutoğlu, Elefterios Venizelos Havalimanı'ndaki VIP salonunda Yunanistan'ın yükselen siyasetçisi Radikal Sol İttifak lideri Aleksi Çipras'la 1.5 saat görüştü. AB karşıtı görüşleri yüzünden Avrupalı liderlerle görüşemeyen Çipras'ın, Davutoğlu tarafından kabul edilmesi dikkat çekti.





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...