Finans merkezi olmak İstanbul'un kaderinde var

Finans merkezi olmak İstanbul'un kaderinde var

Ekonomi Haberleri

İstanbul'un İslami finansın merkezi olacağını belirten Bukviç, "Fakat bunun ne kadar hızlı olacağı bu projede rol alan kişilerin performansına bağlı" dedi

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Malezya'da öğretim üyesi olarak çalıştığı dönemden öğrencisi olan Bosna Bank International Genel Müdürü Amer Bukviç, eski öğretmenini İstanbul'da ziyaret etti. İstanbul'un Türkiye ekonomisi için hayati öneme sahip olduğunu söyleyen Bukviç, İstanbul'un hem Avrupa ülkeleri ile Körfez ülkeleri arasında finansal köprü görevini göreceğini hem de İslami finansın merkezi olacağını vurguladı. İstanbul'un jeopolitik ve ekonomik anlamda çok güçlü bir pozisyona sahip olduğunu dile getiren Bukviç, İslami finans merkezi olabilmesinde hiçbir şehrin İstanbul'la rekabet edemeyeceğini iddia etti. İstanbul'un İslami finansın merkezi olmayı başaracağını ancak bunun ne kadar hızlı olacağının bunda rol alan kişilerin performansına bağlı olduğunu dile getiren Bukviç, "2 yıl, 5 yıl veya 25 yıl ne zaman olduğunu bilemiyoruz fakat İstanbul bunu hak ediyor" dedi.
İstanbul'un küresel bir finans merkezi olabilmesi için yerelsellikten küreselliğe bir geçişe ihtiyacı olduğunu belirten Bukvic, "İstanbul uluslararası bir şehir haline getirilmesi gerekiyor. Yabancı şirketlerin İstanbul'da çalışabilmesi daha kolay hale gelmeli. İstanbul'a gelen bir yatırımcının ya da turistlerin Türkçe konuşmasını bekleyemezsiniz. Dünyanın tüm büyük şehirlerinde ortak dil olarak İngilizce konuşuluyor. Türkiye ve özellikle İstanbul'un bu geçiş sürecinde eğitimin önemi artıyor ki Türkiye'de verdikleri eğitimle dünyaca tanınmış üniversiteler bulunuyor. Kardeşlerim İngiltere ve Amerika'da öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Konuştuğumda okullarındaki en başarılı öğrencilerin Türkler olduklarını söylüyorlar. Bu Türkiye'deki eğitim kalitesinin bir göstergesi" diye konuştu.
Türkiye ekonomisindeki en büyük problemlerden birinin cari açık olduğunu vurgulayan Bukviç, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'deki cari açığın en büyük nedenlerinden birinin enerji ithalatı olduğunu görüyoruz. Fakat enerji ihtiyacı sadece Türkiye'nin değil tüm dünya ülkelerinin ortak problemi. Almanya, Rusya, ABD'de dâhil olmak üzere tüm ülkeler yeni enerji kaynakları bulmaya çalışıyorlar. Çünkü enerji ihtiyaçları gün geçtikçe artıyor. Bosna'da da dünyanın en geniş su kaynakları olmasına rağmen verimli kullanılamıyor. Türkiye inanıyorum ki enerji sorununu çözecektir. Gerekli adımların ve çalışmaların yapıldığını görüyoruz."
GÜVEN ADALI

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...