Mursi yaşadıklarını ilk kez anlattı!

Mursi yaşadıklarını ilk kez anlattı!

DÜNYA Haberleri

Darbe ile görevden alınan Mısır'ın devrik lideri Mursi, darbeciler tarafından alıkonulduğu yerle ilgili ilk kez konuştu.

Başkent Kahire'deki Polis Akademisi'nde Muhammed Mursi ve aynı dönemde beraber çalıştığı 35 kişinin "casusluk" suçlamasıyla yargılandığı davaya devam edildi.
Yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan duruşmada Mursi darbe sonrasında yaşadıklarını anlattı. Mursi şöyle konuştu:
"Cuma günü (5 Temmuz 2013), Cumhuriyet Muhafızları komutanı gelerek binadan ayrılmam gerektiğini söyledi. Binadan ikindi vaktinde çıktım. Komutana 'Başkalarına değil Cumhurbaşkanına bağlı olması gerektiğini, yaptıkları nedeniyle yargılanacağını' söyledim. Komutan cevap vermedi. Daha sonra beni zorla götürmek için askerler geldi."
Askerler dört ay yerini gizledi
Helikoptere bindirilerek Süveyş Kanalı'na doğru yöneldiklerini, Süveyş'deki Atage Dağı'nda birkaç dakika durduktan sonra Fayed Havaalanı'na gittiklerini söyleyen Mursi, şöyle devam etti:
"Havaalanında yarım saat kaldık. Daha sonra İskenderiye'ye gittik. İskenderiye'de bulunduğumuz yerin Ebu Kayr'deki Deniz Üssü'ne bağlı Sualtı Taarruz Birliği olduğunu anladım. 5 Temmuz'dan 4 Kasım'a kadar orada kaldım. Bu sürede ortalıkta bir sürü haber yayıldı. Bu süre zarfında hiç kimseyle temasa geçmedim."
Yalnızca Başsavcı Vekili İbrahim Salih, sekiz Cumhuriyet Muhafızı ve bazı yargıçlar ile görüştüğünü vurgulayan Mursi, hakime "Savcı Vekili, İttihadiyye davasında maalesef, nbsp;'İçişleri Bakanı'nın, askeri üssün (Ebu Kayr'deki Deniz Üssü) bakanlığa bağlı hapishane olarak kabul edilmesine karar verdiğini' söylüyor. Daha fazla ayrıntı vermeyeceğim. Mısır'ın ulusal güvenliğine zarar gelmesinden endişe ediyorum. Gerçeği öğrenmek istiyorsan, sana gerçekleri ancak Sisi (Mursi dönemi Savunma Bakanı ve darbenin ardından göreve gelen Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi), Sami Annan (Eski Genelkurmay Başkanı) ve Hüseyin Tantavi'nin (Eski Savunma Bakanı) bulunduğu sırada söyleyeceğim" ifadelerini kullandı.
Mursi sözlerini, "Bütün bunlar, Annan ve Tantavi'nin darbeyle alakası olduğu anlamına gelmiyor ama onların söz konusu bilgilerle alakası var. Yaşananların iç yüzünden söz edebilmem, Mısır'ın güvenliği ve Filistin konusunda yaptıklarımı anlatabilmem için oturumların gizli yapılmasını rica ediyorum" diyerek tamamladı.
"Ses kayıtları incelensin"
Savunma heyeti avukatlarından Muntasar Zeyyat ise, basına sızan dönemin Yüksek Askeri Konsey (YAK) ve İçişleri Bakanlığı üyeleri arasında yapıldığı iddia edilen telefon görüşmelerine ait ses kaydının incelenmesini talep etti.
Zeyyat, mahkeme heyetine, ses kayıtlarının olduğu bir CD ile Google Earth sitesinden alınmış, Mursi'nin uzun süre tutulduğu Ebu Kayr'deki Deniz Üssü'nün İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir hapishane ya da tutukevi gibi gösterilmesi için yapılan değişikliklerden önceki ve sonraki halini gösteren fotoğraflarının bulunduğu bir dosya verdi. Zeyyat, "Mursi'nin tutulduğu yerin hapishane olmadığı ispat edilirse, bütün bu davalar geçersiz sayılır" dedi.
Savcı Vekili de söz konusu ses kayıtlarının incelenmesi için soruşturma başlatılacağını söyledi.
Mısır'da 3 Temmuz 2013'te gerçekleşen darbenin ardından bilinmeyen bir yere götürülen Mursi, ancak dört ay sonra 4 Kasım'da Kahire'de Polis Akademisi'ndeki "İttihadiye olayları" davasında hakim karşısında görüntülenmişti.
Ses kayıtları
Mısır'da yayın yapan Mikemmelin Kanalı, dönemin YAK ve İçişleri Bakanlığı üyeleri arasında yapıldığı iddia edilen telefon görüşmelerine ait ses kaydını yayınlamıştı.
Ses kaydına göre, dönemin YAK üyesi Tümgeneral Memduh Şahin, Mursi'nin alıkonulmasından sorumlu Deniz Kuvvetleri Komutanı Üsame Cündi ile yaptığı telefon görüşmesinde "İttihadiye olayları" ve "casusluk" davalarının, Mursi'nin yasadışı yollarla bilinmeyen bir yerde tutulması nedeniyle bozulacağını söylüyor.
Şahin, ses kaydında, "Dava evrakında sahtecilik yapılması için Müsteşar Mustafa Hatır ve İbrahim Salih'i gönderen Başsavcı, Mursi'nin tutulduğu yerin hapishane olduğu yönünde İçişleri Bakanlığı'ndan bir karar çıkarılmasını istiyor ki davaya sonradan bu gerekçeyle itiraz edilmesin" ifadelerini kullanıyor.


Kaynak: Al Jazeera

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...