BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Uygun diyet kanser riskini azaltıyor

Uygun diyet kanser riskini azaltıyor

Sağlıklı bir diyet ve sigara içilmeyen bir hayat tarzı seçimi ile kanserlerin yüzde 60-70 oranında önlenebileceğini belirten Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Ötleş, hayat tarzının kanser riski üzerinde önemli bir etken olduğunu söyledi.



İZMİR (İHA) - Sağlıklı bir diyet ve sigara içilmeyen bir hayat tarzı seçimi ile kanserlerin yüzde 60-70 oranında önlenebileceğini belirten Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Ötleş, hayat tarzının kanser riski üzerinde önemli bir etken olduğunu söyledi. Prof. Ötleş, “Bilim adamları kanser riskinin büyük bir yüzdesinin hayat tarzı seçimleri ile alakalı olduğunu belirlemişlerdir. Hayat tarzı önemli Birçok kanser türünün direkt olarak hayat tarzı (diyet, sigara içme gibi) ilgili olduğunu açıklayan Prof. Dr. Ötleş, “Vitaminlerin, minerallerin, yağların, diyet lifinin ve fitokimyasalların kanser riskini kontrol etmedeki rollerinin anlaşılmaya başlanması, her birimizi kanser riskini azaltmak için ufak değişiklikler yapmaya yöneltmektedir. Araştırmacılar, meyve ve sebze ile dolu olan bir diyetle birlikte egzersiz ve kilo artışının kontrolü ile kanser riskinin yüzde 30-40 oranında azaltılabileceğini belirtmektedirler. Bunun anlamı her yıl 3-4 milyon insanın daha az kansere yakalanması demektir. Prostat, göğüs, kolon ve akciğer kanserini önlemede özellikle diyet ve hayat tarzı etkili olabilmektedir.” diye konuştu. Uygun diyet ve hayat tarzı ile prostat kanseri oranının yüzde 10-20, göğüs kanserinin yüzde 33-50, kolon kanserinin yüzde 66-75, akciğer kanserinin ise yüzde 90 oranında azaltılabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Ötleş, “Meyve ve sebzenin bol olduğu, baklagilleri de içeren bitkisel bazlı diyetler seçilmelidir. Günlük olarak 400-800 gram veya 5’ten fazla porsiyon olacak şekilde meyve ve sebze tüketilmelidir. Sigara ve alkol tüketilmemelidir. Yanık gıdalar yenmemelidir. Et ve balık yiyen kişiler yanık et sularını yemekten kaçınmalıdırlar” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT