Bakan Yıldız'dan kritik petrol açıklaması

/ Kaynak: İHA
Bakan Yıldız'dan kritik petrol açıklaması

Ekonomi Haberleri  / İHA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Cezayir'den ham petrol dahil petrol ürünleri alımı konusunda görüştüklerini açıkladı.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, BOTAŞ'ın zarar ettiğini belirterek, "Onun zararının telafisi için uğraşıyoruz. Gerek alım gerek ham petrol fiyatlarının düşüşü ve doğalgaz fiyatlarını irdelemeye çalışıyoruz" dedi.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Cezayir Enerji ve Maden Bakanı Youcef Yousfi ile Çırağan Sarayı'nda bir araya gelerek, ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Taner Yıldız, Youcef Yousfi ile yaptıkları görüşmede petrol ürünleriyle ilgili yapılabilecek alışverişlerle ilgili ve dünyanın günlük 91 milyon petrol tüketimiyle ilgili konuştuklarını söyledi.


"TÜRKİYE'YLE HER ALANDA İŞBİRLİĞİ YAPMAK İSTİYORUZ"
Youcef Yousfi, Türkiye'yle her alanda işbirliği yapmak istediklerini belirterek, "Uluslararası petrol fiyatlarını ele aldık. Sadece enerji alanında işbirliği yapmak istemiyoruz. Sanayi, turizm, tarım alanında da işbirliği yapmak istiyoruz" dedi.
Petrol ürünleriyle ilgili bir soruya Yousfi, "Cezayir'de üretimde, aramada ve petrol ile ilgili alanlarda devasa projelere imza atmak istiyoruz. Bu tür projelerimiz var. Bunlar petrokimya ve diğer ürünlerde de geliştirdiğimiz projelerimiz var. Türk şirketler ile bu tür işbirliği yapmaktan memnuniyet duyacağız" diye konuştu.


CEZAYİR'LE 10 YILLIK "GAZ" ANLAŞMASI
Youcef Yousfi'yle yapılan anlaşmayla ilgili bir soruya Bakan Yıldız, "İki ülkenin de kazanabileceği makul bir fiyat oluşturduk. Dört milyar metreküpten az olmamak kaydıyla yıllık sıvılaştırılmış doğalgaz alımı üzerine özellikle içinde bulunduğumuz Aralık ayı, Ocak ve Şubat aylarında ihtiyacımız daha da fazlalaşıyor. Bu aylar da yoğunlaşan bir seyir içinde bunu gerçekleştirmiş olacağız. 10 yıllığına bu anlaşmaya imza attık" diye konuştu.


"BOTAŞ'IN ZARARINDAN DOLAYI FİYATLAR DÜŞÜRÜLÜYOR"
Doğalgaz fiyatlarıyla ilgili yöneltilen bir soru üzerine Bakan Yıldız, fiyatların düşürüldüğünü belirterek, "BOTAŞ, zarar eden bir şirkettir. 10 dolardan alıp 9 dolara satan bir şirkettir. Öncelikle onun zararının telafisi için uğraşıyoruz. Bunun gerek alım, gerekse ham petrol fiyatlarının düşüşü ve doğalgaz fiyatları ile irdelemeye çalışıyoruz. Bunun üzerine yoğunlaşıyoruz" dedi.


"RUSYA BİZİM İÇİN HERHANGİ BİR ÜLKE DEĞİL"
Yaptırımlarla ilgili Türkiye'nin AB ile Rusya arasında kalıp kalmayacağı yönünde sorulan bir soruya Bakan Yıldız, şunları söyledi: "Türkiye, AB ile Rusya arasında kalmaz. Bu gün ABD'nin tarım ile ilgili ihracatını yaptırım uygulamış hali Türkiye'nin yaklaşık 8 katı. Türkiye kendi çıkarları ve iki ülke menfaatlerini düşünerek proje geliştiriyor. Türkiye tarımdaki ihracatını artırma çabasındadır. Rusya bizim için herhangi, bir ülke herhangi bir komşu da değil. O yüzden ben bu manada AB ile Rusya arasında herhangi bir tercihe zorlanan bir durumun olmadığına inanıyorum. Türkiye, hem Rusya ile hem de AB ile proje geliştirebilecek kabiliyettedir. Nükleer santralin herhangi bir sıkıntıya uğramayacağı kanısındayım."

Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...