Bakan Işık, 'En hızlı büyüyen ülkeler arasındayız'

/ Kaynak: AA
Bakan Işık, 'En hızlı büyüyen ülkeler arasındayız'

Politika Haberleri  / AA

"Türkiye 2014 yılında gerek AB ülkeleri içinde gerekse de OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer almaktadır"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, açıklanan sanayi üretim verilerinin, ülkenin Orta Vadeli Program'da yer alan öngörüler doğrultusunda büyümeye devam ettiğini gösterdiğini belirtti.
Işık, yazılı açıklamasında 2014 yılı ekim ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi.
Ekimde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 arttığını, arındırılmamış endekste ise artışın yüzde 4,4 olduğunu belirten Işık, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde bir önceki aya göre yüzde 1,8 azalış gözlemlendiğini ifade etti.
Sanayi üretiminin ekimde de büyümesine devam ettiğini vurgulayan Işık, şunları kaydetti:
"Bugün açıklanan sanayi üretim verileri ülkenin Orta Vadeli Program'da yer alan öngörüler doğrultusunda büyümeye devam ettiğini göstermektedir. Sanayi üretimi büyümekle birlikte, beklentilerimizin az da olsa altında kalmıştır. Sanayi üretim endeksinin kısa dönemli iş istatistikleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle aylık olarak dalgalanmalar görülebilmektedir. Sanayi üretimi incelenirken ana eğilimlere bakmak gerekir. Gerek ana sanayi üretim trendi gerekse de kasım ve aralık ayındaki öncü gelişmeler sanayi üretiminin öngörülerimiz çerçevesinde ilerlediğini göstermektedir."


"Siyasal gerginlikler ihracat üzerindeki etkisini sürdürüyor"
Bakan Işık, sanayi üretiminde bu ay görülen gelişmelerde Avrupa'da büyümenin istenilen seviyeye gelememesi, hatta bazı ülkelerde tekrar durgunluğun baş göstermesinin etkili olduğuna dikkati çekti. Türkiye'nin çevresindeki ülkelerde yaşanan siyasal gerginliklerin ihracat üzerindeki etkisini sürdürdüğünü kaydeden Işık, bu durumun sanayi, özellikle de imalat sanayi üzerinde baskı oluşturduğunu belirtti.


Işık, nbsp;açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Tüm bu gelişmelere rağmen sanayicilerimiz alternatif kanallar bularak ihracatlarını artırmaya ve üretmeye devam etmektedir. 2014 yılında aldığımız makro ihtiyati tedbirler neticesinde büyümeden bir miktar feda ederek ülkenin sağlıklı ve istikrarlı büyümesinin önünü açtık. Buna rağmen Türkiye 2014 yılında da gerek AB ülkeleri içinde gerekse de OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyecek ülkeler arasında yer almaktadır. Ülkemiz bir yandan güçlü büyümesini sürdürürken bir yandan da kırılganlıklarını azaltmaktadır. Uzun dönemde ülkenin rekabetçiliğini artırması ve ekonominin kırılganlıklarını tamamen azaltmasının yolu ise ürettiğimiz ürünlerin katma değerini yükseltmekten geçmektedir. Bu amaçla bakanlık olarak Ar-Ge'ye, inovasyona, tasarıma, girişimciliğe her geçen gün desteğimizi artırıyoruz, üniversiteler ile sanayicilerin bir araya getirecek mekanizmalar geliştiriyoruz. Çünkü 2023 hedeflerine ulaşmanın yolu güçlü sanayiye sahip olmaktan geçmektedir."
Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...