ABD ince belli bardağı keşfetti!

ABD ince belli bardağı keşfetti!

GÜNDEM Haberleri

ABD firması Türklerin geleneksel çay bardağı tasarımını kendi tasarımı olarak 54 dolara piyasaya sundu.

ABD merkezli nbsp;Cardinal Spirits, kendi tasarımı olduğu iddiasıyla nbsp;100 yıldır Türklerin geleneksel çay bardağı tasarımı olan 'ince belli'yi satışa çıkardı. Üstelik bu bardakların 6'lı setine de 54 dolarlık fiyat biçti. Ancak olayın özellikle Türkiye'de sosyal medyada hızla yayılmasıyla birlikte şirket internet sitesinde ürün tanıtımına 'Türk tasarımı' ifadesini eklemek zorunda kaldı. Şirket ilk olarak tanıtımda, "Bu egzantrik viski bardağı arkadaşımız David Hill tarafından tasarlandı. İskoçya'da en iyi İskoç viskileriyle beraber yıllar süren araştırmanın sonucunda bu bardak ortaya çıktı. Bu, burun ve damakta viskinin en iyi sonuç verdiği tasarım" sözlerine yer verdi.
Ancak gelen tepkiler üzerine şirket hem 'Türk tasarımı" ifadesini kullandı hem de 6'lı set bardağın fiyatı da yarıdan da fazla düşürülerek 25 dolara indirildi. Tanıtım sitesinde ince belli bardağın viskinin tadını almada nasıl daha başarılı sonuç verdiği de grafikle anlatıldı. Bu anlatıma göre, ince belli bardak hem geniş ağzı nedeniyle burnun kokuyu almasına olanak veriyor hem de ağzın tadı daha rahat almasını sağlıyor. Şirket bu durumu "Bir taşla iki kuş" sözleriyle yorumladı. Bardağın 'ince beli'nin 50 mililitreden kalın olmamasının gerekliliği de anlatılırken, bunun viskinin aromasının aşağı bölümde daha konsantre şekilde kalmasını sağladığı kaydedildi. ABD'de ilk etapta 6 tanesi 54 dolara satılan, ardından fiyatı düşürülen söz konusu ince belli bardaklar halen Türkiye'de 10-12 liraya (5 dolar) satılıyor.
TEPKİYİ GÖRÜNCE FİYATI ANINDA iNDİRDİLER
İnce belli çay bardağının yepyeni bir viski bardağı tasarımı gibi sunulması sosyal medyada da büyük yankı buldu. Bunun üzerine şirket aradan 24 saat geçmeden fiyat düşürdü ve internet sitesinde 'Türk tasarımı' ifadesini kullandı.
100 YIL ÖNCE BEYKOZ'DA ŞEKİLLENDİ
Cam bardak, 1800'lü yılların ikinci yarısında Avrupa'da Sanayi Devrimi neticesinde cam sanayiinin oluşmasıyla bulundu. Daha önce kullanılan porselen bardaklardan hareketle ilk üretilen cam bardaklar da kulbu, ayağı ve sapı olan bardaklardı. Cam bardağın ince belliye dönüşmesi ise 1900'lü yıllara denk geldi. İstanbul Beykoz'da başlayan bardak üretimi sırasında maliyeti düşürmek amacı da taşıyan yeni tasarımlar geliştirildi ve ayaksız, kulpsuz, sapsız ince belli bardaklar ortaya çıktı.
İNCE BELLİDE ÇAY İÇTİ
İki hafta önce Türkiye'yi ziyaret eden Papa Fransuva, özel uçak ile geldiği Esenboğa Havaalanı'nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından karşılanmış, Şeref Salonu'ndaki sohbeti sırasında ince belli bardakta Türk çayı içmişti.

Habertürk

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...