BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Antep fıstığında ‘yanlış hasat’ kanser yapıyor

Antep fıstığında ‘yanlış hasat’ kanser yapıyor

Antep fıstığında yanlış hasadın, karaciğer kanserine yol açan “aflatoksin” oluşumuna zemin hazırladığı bildirildi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Hayoğlu, antep fıstığında hasat, depolama, işleme ve tüketim aşamalarına özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.



Antep fıstığında yanlış hasadın, karaciğer kanserine yol açan “aflatoksin” oluşumuna zemin hazırladığı bildirildi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Hayoğlu, antep fıstığında hasat, depolama, işleme ve tüketim aşamalarına özen gösterilmesi gerektiğini belirtti. Antep fıstığının üretimi ve işlenmesi sırasında toprakla temasından kaçınılması gerektiğine dikkati çeken Hayoğlu, toprakla temas eden fıstıklarda zamanla küf mantarı, “aflatoksin” oluşumunun gözlendiğini ifade etti. Doç. Dr. Hayoğlu, “Aflatoksin üreten küfler, bahçe döneminde haşere ve hastalıklardan zarar görmüş ağaçlara ve bunlardan elde edilen ürüne daha fazla bulaşır. Bu sebeple hastalık ve zararlılarla mücadele çok iyi yapılmalıdır. Sulama, gübreleme, ağaç altlarının temizliği küf mantarının ürüne bulaşmasını engeller” dedi. Aflatoksin: Doğada yaygın olarak bulunan “aspercgillus flavus” küfü tarafından üretilen mikotoksindir. Özellikle antep fıstığı, kuru incir ve kırmızı biber gibi ürünlerde görülür.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 98601
    % 1.84
  • 5.3447
    % -0.39
  • 6.0797
    % -0.44
  • 6.9088
    % -0.33
  • 220.756
    % -0.4
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT