Bütçe maratonu başladı

Bütçe maratonu başladı

Politika Haberleri

TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmeleri başladı.

TBMM Genel Kurulu, 2015 yılı bütçe görüşmeleri bugün başladı.. Genel Kurul'un 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesin hesap Kanunu Tasarısı'nın görüşmeleri, 22 Aralık Pazartesi günü tamamlanacak. Genel Kurul, her gün saat 11.00'den günlük programın tamamlanmasına kadar çalışmalarına devam edecek.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

MEHMET ŞİMŞEK SUNUM YAPTI
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bugün 3. çeyrek rakamı açıklandı, yüzde 1,7. Yüzde 3,3'lük tahminde yüzde 2,2 büyüme var. Buradaki sapma tarım sektöründen kaynaklanıyor" dedi. nbsp;2015 Merkezi Yönetim Bütçesi ve 2013 Kesin Hesap Kanun Tasarısı ile Sayıştay raporları görüşmeleri, TBMM Genel Kurulu'nda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in milletvekillerine sunumu ile başladı. Bakan Şimşek, küresel ekonominin hala sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirterek, Avro Bölgesi'nin yavaş büyümesinin devam edeceğini ifade etti. Bakan Şimşek, gelişmekte olan ülkelerdeki büyümenin yavaşlamasına işaret ederek, "Jeopolitik gerginliklerin artması küresel ekonomik görünümü aşağı çekmiştir. 2013 yılında hedeflediğimiz gibi yüzde 4 büyüyen Türkiye ekonomisinin 2014 yılında bir miktar yavaşlayarak, yüzde 3,3 büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Bugün 3. çeyrek rakamı açıklandı, yüzde 1,7. Yüzde 3,3'lük tahminde yüzde 2,2 büyüme var. Buradaki sapma tarım sektöründen kaynaklanıyor. Orta Vadeli Program'da öngörülen büyüme hedefine yakın bir büyüme öngörüyoruz. Aşağı yönlü revizyon sadece Türkiye'ye özgü bir durum değildir. Uluslararası Para Fonu (IMF) 2014 yılı büyüme tahminlerini hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için iki kez aşağı yönlü revize etmiştir. Türkiye'nin 2014 yılı büyüme performansı Latin Amerika'daki gelişmekte olan ülkeler için öngörülen yüzde 1,3, gelişmekte olan Avrupa ülkeleri için yüzde 2,5, Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkelerin yüzde 2,7'in üstündedir" dedi. nbsp;2015 yılında büyüme rakamını yüzde 4 olarak öngördüklerini açıklayan Şimşek, "Son dönemde petrol fiyatlarındaki düşüşün kalıcı olması büyümeyi yukarı yönlü destekleyecektir. Küresel ekonomi ve bölgesel etkilerden az etkilenmek için biz güçlü mali dengeleri önceliklendirdik. 2015 için de böyle bir çerçeve çizeceğiz. Birçok ülkenin kamu açıklarının ve borç stoklarının yüksek olduğu dönemde güçlü kamu mali dengeleri Türkiye'yi diğer ülkelerden pozitif yönlü olarak ayırmaktadır. Türkiye, küresel kriz dönemi hariç son on yılda Maastricht kriterlerini sağlamıştır. 2002 yılında yüzde 10,8 olan bütçe açığının 2014 yılında yüzde 0,8 olmasını bekliyoruz. Bu oran Maastricht kriterlerinin üçte birinden ve gelişmekte olman ülkelerin ortalamasının yarısından azdır" ifadelerini kullandı. nbsp;
Bakan Şimşek, Türkiye'nin borç stokunun AB ülkelerinin üçte bir, Maastrricht kriterlerinin ise üçte biri kadar olduğuna dikkat çekerek, "Mali disiplin sayesinde ülkemiz önemli kazanımlar elde etmiştir. 2002 yılında bütçenin yüzde 85,7'si faiz ödemelerine giderken, 2014 yılında bütçenin yüzde 14,3'üne kadar gerilemiştir. 2002 yılında yüzde 62,7 iç borçlanma, 2014 Aralık ayı itibariyle 8,1'e gerilemiştir. Hükümetlerimiz döneminde faiz yükünün azalmasıyla eğitim, alt yapı için kullandık. Vergileri düşürerek özel sektörün istihdamının önünü açtık" şeklinde konuştu. nbsp;Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bütçe sunumunun ardından CHP lideri Kılıçdaroğlu bütçe aleyhine konuştu.

KILIÇDAROĞLU'NDAN CEMİL ÇİÇEK'E SERT ELEŞTİRİLER
Bir, bütçenin hazırlanmasında hukuka uyuyor muyuz? İki, bütçenin kullanılmasında hukuka uyuyor muyuz? Nasıl hazırlandığını, harcamaların nasıl yapıldığını sağlıklı değerlendiriyor muyuz?Değerli arkadaşlar, 2006'dan bu yana, orta vadeli mali program zamanında ilan edildi mi? Edilmedi. Duyurulmadı. Bu yasayı sizler çıkarmadınız mı? Vatandaşın uyması lazım mı, uyması lazım. Hükümetin ayrıcalığı var mı, hayır yok.Eylül ayının ilk haftasında yayımlanır diyor, bu kadar basit. Yayımlandı mı, yayımlanmadı.Hükümete soruyorum. Hangi gerekçeyle yayımlanmadı. Eğer makul bir açıklama getirmiyorlarsa parlamentonun itibarıyla oynuyorlar.

939 MİLYON YERİNE 36 MİLYAR KULLANDILAR
İkinci konu. Kullanılması. Bütçeye yüzde 2 ödenek koyuyoruz, Maliye Bakanı için. Olur ya deprem olur, sel olur. Maliye Bakanı müdahale etsin diye. Olması gerekir. Peki ödenek kaç liraydı arkadaşlar? 949 milyon lira. 36 milyar lira kullandılar. Parlamentodan geçen 949 milyon lira, 36 milyar lira kullanıyorlar. Parlamentonun itibarı tartışma konusu olmaz.Yeni bütçe getirirsiniz, parlamentoya bilgi verirsiniz. Hem kul hakkı yiyeceksiniz, hem hesabını vermeyeceksiniz. Olmaz. Biz doğruyu söylemeyeceğiz de kim doğruyu söyleyecek. Kayıt dışı bütçe var, 36 milyar onlardan birisi. Döner sermaye var. Kaç lira biliyor musunuz? 35 milyar lira. Bu bütçede var mı, yok. Niye yok. Hangi gerekçeyle yok. Siz millete hesabı yeri geldiğinde vermeyecek misiniz? Size yetki veriliyor bütçeyi kullanın diye, babanızın çiftliği gibi kullanamazsınız.35 milyar lira eski parayla 35 katrilyon lira, bütçenin denetimi dışındadır. Sadece bu mu, hayır. Dernek var, vakıf var, kurumlar var, kuruluşlar var, yardım yapılıyor. Ne kadar yardım yapılıyor, bilmiyoruz. Niye bilmiyoruz? Biz yasama organı değil miyiz? Hesap verilmiyor.Sonra da burada bütçeyi kabul edeceğiz. Özellikle de TOKİ. Hesabını bilen var mı? Neden çıkadılar bütçeden?Bütçe bir üçüncü ayağı... Paranın nasıl harcandığını da bilmemiz lazım. Yasalara uygun olarak harcanıyor mu, harcanmıyor mu? Kim denetleyecek, TBMM adına Sayıştay. En nihayet 157 rapor geldi bu sene. Bu raporlarda birden fazla sıkıntı var.

CEMİL ÇİÇEK'E YAYLIM ATEŞİ
Bu raporlar Sayıştay tarafından kuşa çevriliyor. Sayın Başkan, TBMM adına kamu harcamalarını denetleyen kurum özel bir çalışmayla denetçilerin raporlarını kuşa çeviriyor. Buna engel olun. Buna engel olun. Milletvekillerin denetim elemanlarının raporlarını görme hakkı vardır. Makaslanıyorsa hangi gerekçeyle makaslandığını bilmemiz gerek. Hangi gerekçeyle belli bölümler çıkarılıyor, bilmem gerek.Eğer Sayıştay'ın üzerinde vesayet, siyasi baskı varsa, TBMM adına sağlıklı denetim yapamaz ve bunun baş sorumlusu Sayın Başkan'dır.Size örnek... Orman Su İşleri Bakanlığı'nın bütçesi. Milli parkların kiralanmasıyla ilgili büyük olaylar var. Rapor var, Denetim Kurulu'ndan geçiyor, parlamentoya gelecek. Fakat bir karanlık el tekrar devreye giriyor. Aynı kurul raporu yeniden inceliyor, kuşa çeviriyor, bizim önümüze kuruyor. Bunun muhattabı hükümeti değil, Sayın Çiçek soruyorum. Sayıştay'a sahip çıkmayan parlamento.Sayın Çiçek, hangi gerekçeyle milli parklarla ilgili hangi gerekçeyle ikinci kez komisyona gelip makas yiyor.Raporların bir kısmındaki ifadeyi aynen okuyorum. Gerekli mali tablolar alınamadığı için denetim yapılamadı. Sayın Başbakan da herhalde duyuyor değil mi, denetim yapamıyoruz diyor Sayıştay.Hangi gerekçeyle bu mali tablolar denetim elemanına verilmiyor? Hangi gerekçeyle hangi kurumlar hangi tabloları vermedi. Hükümet biliyor.

DAVUTOĞLU'NA DENETİM SORUSU
Sayın Davutoğlu'na birinci sorum. Hangi bakanlıkların mali tabloları denetim elemanlarına ibraz edilmedi, hangi gerekçeyle ibraz edilmedi?Hükümetin bütçe politikası var mı? Ekonomi politikası var mı? Neyi hedefliyor? Hedefleri göstereceğim.Hükümet, 12 yıl geçmiş, yapısal reformlardan söz ediyorlar.12 yıldır sanki başka bir iktidar vardı, şimdi yapısal reformlardan söz ediyorlar.Katma değeri yüksek üretmekten söz ediyorlar, 12 yıldır bu ülkeyi kim yönetiyor? Ekonomi politikasının temel amacı Türkiye'ye refahı getirmek.Bir büyüme masalıyla 12 yıl bu milleti uyuttular. Rakamları vereceğim, rakamlar yanlışsa Sayın Başbakan desin ki yanlış. Ben de gider ilgili kamu kuruluşuna sorarım.1946-2002. 43 yılda ortalama büyüme yüzde 5.1. Darbeler oldu, ekonomik krizler, ambargolar oldu. 2003-2014 ortalama büyüme yüzde 4.7.Başbakan istirham ediyorum, bu rakamlar yanlışsa gel söyle. Doğruysa büyüme masalıyla bu ülkeyi aldatmayın. 2008'de kişi başına milli gelir, 10,444 dolar. 2014'ü veriyorum, 10,537 dolar. Kaç lira artmış? 93 dolar. Hangi ekonomi politikasından bahsediyorlar? Hangi yüzle, bu bütçeye oy verin diyorlar.

ÇIKIP ÖZÜR DİLERİM
Bütün cumhuriyet hükümetlerinin harcadığı paradan 1 trilyon dolar daha fazla para harcadılar. Ortalama büyüme yüzde 4,7.En son açıklanan çok daha kötü, o bu rakama dahil edilmedi.Vatandaş refah içinde mi? Kredi kartı borçları eğer yanlışsa, Başbakan düzeltir. 2002, hani bu yazar kasanın atıldığı, gecelik faizlerin yüzde 1.500'lerde olduğu dönem. Borç 4,3 milyar liraydı. Ekim 2014, 4 milyar kaça çıkmış? 73,9 milyar liraya çıkmış. Artış yüzde 1604.Bankalarda tüketici borcu ne vatandaşın. 2002, 2,3 milyar lira. Ekim 2014, 2 milyar 273 milyar liraya çıkmış. Vatandaş borç batağında, nefes alamıyor. Ülkedeki gelişmeleri izleyemiyor. Akşam eve nasıl gideceğim, tencere kaynayacak mı, vatandaşın derdi bu. Bu rakamlar yanlışsa, emin olun çıkacağım özür dileyeceğim. Doğruysa hükümet çıksın bu milletten özür dilesin. Borçtaki artış yüzde 11,954. Cumhuriyet tarihinde hiçbir hükümet yaşatmadı bunu.

KADIN YOK SAYAN BİR BÜTÇE
GAP bölgesinde kişi başına düşen yıllık milli gelir 4 bin 500 dolar. Bu bütçe, cinsiyet eşitlikçi bir bütçe değil. Kadını yok sayan, kadın emeğini yok sayan bir bütçedir. Kadına sadece ev işlerini reva gören bir siyasi zihniyet ile karşı karşıyayız.Kadının toplumsal yaşamdaki görünürlüğünü hak ettiği yere gelene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Toplumsal özgürlüğün temel dinamiği kadının kendisidir.Türkiye'de şuanda fiili başkanlık sistemi uygulanıyor. Sayın Başbakan kendisini bu sistem içinde ne olarak ifade ediyor; merak ediyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sokaktaki polise kadar talimat veriyor.Bina fetişizmi ile hiçbir işim olmaz. Bizim esas önemsediğimiz Recep Amca'nın ayağındaki kara lastiktir. Sistemi baştan tartışma arzusundayız.

KAPLAN: BU BÜTÇE GÖRÜŞÜLEMEZ
HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı'nın, bütçe tasarısına muhalefet şerhinde geçen Kürt ve Kürdistan kelimeleri olduğu gerekçesiyle basılmadığını söyledi. Kaplan, "Yarın muhalefet şerhimizi basar getirirsiniz, yoksa yarın bütçe görüşmelerinde kıyamete kopartırız. Bu bütçe görüşülmez, eksik raporla bütçe görüşülmez" dedi.Kaplan, TBMM Genel Kurulu'nda söz aldı. Kaplan, 2015 yılı bütçesinin TBMM Genel Kurulu'nda yarın görüşüleceğini hatırlatarak, HDP'nin 108 sayfalık bütçe muhalefet şerhini Plan ve Bütçe Komisyonu'na zamanında verdikleri halde bazı sayfalarda 'Kürt' ve 'Kürdistan' kelimeleri geçtiği için bütçe kitabına basılmadığını belirterek tepki gösterdi. Kaplan, "Konuşmamızda Irak Federal Kürdistan bölgesi bir yerde geçmiş anlatırken, AK Parti'li plan bütçe üyelerini rahatsız etmiş. Bunlar 6 sayfa içinde 1 paragraf bile değil. Plan Bütçe Komisyonu gönderdiğimiz şerhi buraya eklenmemiş. Yarın görüşmelere başlayacağız. Grubu olan bir partinin muhalefet şerhi yok. Komisyon Başkanı sansür ediyor, zorbalık uyguluyor. Anayasayı çiğniyor, burada CHP'nin ve MHP'nin muhalefet şerhi var. HDP'nin niçin içinde yok. Burası dağ başı değil. Burası muz cumhuriyeti değil. İç tüzüğün kuralları vardır. Hükümet söylediği sözlerin arkasında duracak"dedi.
Ardından Kaplan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun Mesut Barzani ile çektirdiği fotoğrafları gösterdi ve bu fotoğrafın arkasında Kürdistan bayrağı yok mu? diye sordu.
Kaplan, "Yarın muhalefet şerhimizi basar getirirsiniz, yoksa yarın bütçe görüşmelerinde kıyameti kopartırız. Bu bütçe görüşülmez, eksik raporla bütçe görüşülmez. Size yarına katar süre basacaksınız bu kitaba" dedi.

MECLİS ÖNÜNDE PROTESTO
DİSK VE KESK üyeleri, TBMM Genel Kurulu'nda bugün görüşülen Bütçe Kanun Tasarısı'nı Meclis önünde protesto etti. nbsp;
Kızılay Sümer Sokak'ta toplanan DİSK VE KESK üyeleri, yoğun güvenlik önlemleri altında TBMM Dikmen Kapısı girişine yürüdü. "İnsanca yaşamak istiyoruz", "Sadaka değil toplu sözleşme" şeklinde sloganlar atan gruba, CHP milletvekilleri Süleyman Çelebi, Musa Çam ve Kadir Gökmen Öğüt de destek verdi. Grup adına yapılan açıklamada, devletin işçilerin, emekçilerin bir yılda ürettikleri değerin yaklaşık dörtte birine bütçe dışı fonlar, örtülü ödenek gibi mekanizmaların da eklenmesiyle üçte birine el koymayı planladığı iddia edildi. Eylem, 13 Aralık'ta Ankara'da yapılacak olan miting için çağrıda bulunulmasının ardından olaysız sona erdi. nbsp;
Bütçe maratonu başladı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...