İsrail dipçiği, Filistinli bakanı öldürdü

İsrail dipçiği, Filistinli bakanı öldürdü

DÜNYA Haberleri

Batı Şeria'da Yahudi yerleşim birimlerini protesto eden gruba destek veren Filistin Yerleşim Bakanı Ziyad Ebu Ayn, İsrail askerleri tarafından öldürüldü

İsrail, Filistin topraklarında terör estirmeye devam ediyor. Ramallah'ta İsrail güçlerinin Yahudi yerleşim birimlerini protesto eden gruba destek vermek için düzenlenen yürüyüşe Filistin Yerleşim Bakanı Ziyad Ebu Ayn da katıldı. İsrail askerleri gruba göz yaşartıcı gazla müdahale ederken, itiş-kakış yaşandı. Bakan Ebu Ayn'ın boğazını bir İsrail askeri sıkmaya başladı. Olay yerinde bulunan Filistinliler araya girmeye çalışırken, bir başka İsrail askeri Filistinli bakanın göğsüne silah dipçiği ile vurdu. Yere düşen ve göğsünü tutan Filistinli bakana ilk müdahale olay yerinde bulunan göstericiler tarafından yapıldı. Filistinliler, soğan koklatarak Bakan Ebu Ayn'ı olay yerinde bulunan ambulansa götürdüler. Yolda kalbi duran bakanın, doktorların bütün müdahalesine rağmen hayatını kaybettiği açıklandı. Olay yerinde bulunan medya mensupları ise, 55 yaşındaki Ebu Ayn'ın göğsüne göz yaşartıcı gaz kapsülünün çarptığını iddia etti.
KALP KRİZİ GEÇİRDİ
Kalp hastası olduğu öğrenilen Filistinli Bakan Ebu Ayn'ın dipçik darbesinin ardından kalp krizi geçirdiği öğrenildi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, üç günlük yas ilan ettiğini duyurdu. Abbas, "Ebu Ayn'ın şehit olmasına sebep olan vahşice saldırı. Susulması ve kabul edilmesi mümkün olmayan barbarca bir eylem" derken Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Maliki, "İsrail bunun bedelini ödeyecek" diye konuştu. Filistin yönetimi, İsrail'le güvenlik koordinasyonunu askıya aldığını duyururken Filistin Başbakanı Rami Hamdallah, "Ziyad Ebu Ayn'ın ölümünün aydınlatılması için acilen uluslararası bir komisyon kurulmasını talep ediyoruz" dedi. İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman ise sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İsrail ordusu, Filistinli Bakan Ziyad Ebu Ayn'ın ölümüne ilişkin soruşturma başlattı" dedi. Hamas da bakanın öldürülmesi sebebiyle taziye mesajı yayınladı.
13 YIL CEZAEVİNDE KALMIŞTI
Fetih hareketinin mensubu olan ve daha önce Esirler Bakanlığı Yardımcılığı da yapan Ebu Ayn, Filistin birlik hükümetinde Yerleşimler ve Ayrımcı Duvara Karşı Faaliyetler Bakanı olarak görev yapıyordu. Ömrünün 13 yılını hapishanede geçiren Ebu Ayn, 1982'de İsrail'de müebbet hapse mahkûm edildi, 1985 yılındaki tutuklu ve esir takasında özgürlüğüne kavuştu. İsrail ordusu Batı Şeria'da yerleşimleri ve İsrail'in insan hakları ihlallerini protesto eden Filistinlilere sık sık sert müdahalelerde bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...