Afrika'nın giriş kapısına 'Mini Türkiye' kurulacak

Afrika'nın giriş kapısına 'Mini Türkiye' kurulacak

Ekonomi Haberleri

Doğu Afrika'nın giriş kapısı olarak görülen Cibuti Türk iş dünyasının yeni gözdesi olacak.

500 milyonluk Afrika pazarındaki etkinliğini artırmayı hedefleyen Türkiye, bölgeye giriş noktasındaki ülkelere odaklanıyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci beraberindeki 100 kişilik iş adamı heyetiyle Doğu Afrika'nın giriş kapısı Cibuti'ye bir iş seyahati düzenledi. Cibuti'ye bir Özel Ekonomik Bölge kurulması için iki ülke ekonomi bakanları arasında anlaşma imzalandı. Türk iş dünyası bu anlaşmayla içerisinde bütün sektörlerin bulunduğu bir özel ekonomi bölgesi inşa edecek. Anlaşmayla genişletilebilecek ve 500 hektardan küçük olmayan bir arazi 99 yıllığına Türkiye yararına kiralanacak.
Askeri değil ekonomik üs nbsp;
Birçok ülkenin askeri üssünün yer aldığı Cibuti'de düzenlenen işbirliği anlaşmasının imza töreninde konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Biz buraya askeri üs değil, ekonomik üs kurmaya geldik. İki kardeş ülke gibiyiz. Yatırımlardan Türk iş adamları kadar Cibuti'nin de kazanmasını istiyoruz. Bölgede kazan-kazan formülüne dayalı işbirliği kuracağız" dedi. Napolyon'un "Dünya tek bir ülke olsa ve benim olsa İstanbul'u başkent yapardım" sözünü hatırlatan Zeybekci şunları kaydetti: "Bugün İstanbul gerçekten de dünyanın ekonomi başkentlerinden biri haline geldi. Türkiye sizin de ülkeniz. Sizleri de yatırıma bekliyoruz. Şuanda Cibuti ile Türkiye'nin 100 milyon dolarlık ticaret hacmi var. Bu son derece düşük bir rakam. Cibuti ile bir Serbest Ticaret Anlaşması(STA) imzalayarak rahatlıkla milyar dolarlar seviyesine çıkabiliriz."
Balıkçılıktan inşaata nbsp;
Cibuti Sanayiden Sorumlu Ekonomi ve Maliye Bakanı İlyas Moussa Dawaleh, Eritre, Etiyopya ve Somali'yle sınır komşusu olan Cibuti'nin Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ne 370 km'lik kıyı şeridi olduğunu söyledi. Dawaleh, 800 bin nüfusa sahip olan Cibuti'de balıkçılık, hayvancılık, yenilenebilir enerji, telekom, inşaat sektörlerinde yatırım fırsatları olduğunu kaydetti. Dawaleh, Cumhurbaşkanlığı seçimindeki başarısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da tebriklerini iletti.


Özel Ekonomik Bölge Anlaşması imzalandı
Cibuti ile Türkiye arasında yeni ortaklıklar için bir platform oluşturacak Özel Ekonomik Bölge Kuruluşu Anlaşması imzalandı. Anlaşmayla 500 hektardan büyük bir arazi 99 yıllığına Türkiye yararına tahsis edildi. Burada Türk iş çevreleri faaliyetlerini sürdürecek ve yeni yatırımlar burada organize edilecek. Cibutili bakanlar ve ülkedeki Türk STK'ları ve iş adamlarıyla bir araya gelen Zeybekci, ardından Etiyopya'ya geçti.


30 milyar dolarlık ticaret hacmi
Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin verdiği bilgilere göre son 12 yılda Türkiye'nin Afrika'ya olan dış ticaret hacmi 5-6 milyar dolardan 30 milyar dolar seviyelerine ulaştı. Dış Ekonomik İlişkiler (DEİK) Doğu Afrika Koordinatörü Ersin Eren ise iki ülke ekonomik ilişkilerinin daha iyi bir noktaya taşınması için en kısa zamanda Cibuti-Türkiye İş Konseyi'ni kurmayı planladıklarını söyledi. Eren Türkiye'nin 39 Afrika ülkesinde büyükelçiliği olduğunu THY'nin ise bölgedeki 44 noktaya sefer düzenlediğini söyledi.
Ali Çelik -CİBUTİ


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...