Passolig Genel Müdürü Özgür Gündoğan; La Liga da e-bilet'e geçecek

Passolig Genel Müdürü Özgür Gündoğan; La Liga da e-bilet'e geçecek

SPOR Haberleri

"Macaristan elektronik bilet sistemini kullanıyor, Polonya da şimdi bu sisteme geçiyor. İspanyollar da inceledi, önümüzdeki yıllarda onlar da kullanacak"

Türk futbolunda Passolig tartışması yaşanıyor. Statların boşluğu bu sisteme bağlanırken, futbolun kalitesizliği ve statların yetersizliği hiçe sayılıyor. Biz de Passolig Genel Müdürü Özgür Gündoğan'a merak edilenleri sorduk. Gündoğan, e-bilet sistemi için İspanyolların gelip inceleme yaptığını ve önümüzdeki yıllarda onların da bu teknolojiyi kullanacağını belirtirken, futbola olan ilginin azlığı için ise, "Sadece maçlara gelen seyircide düşüş yok. Televizyon izleyicisinde de var. Şike etkiledi, transferler etkiledi, durağan futbol etkiledi" ifadelerini kullandı.
- Passolig'e neden ihtiyaç duyuldu?
- E-biletten önce suç ve ceza kişisel olmasına rağmen tüm stada ceza veriliyordu ve olaylara yol açanlar özel bir yaptırımla karşılaşmıyordu. Şiddetten nemalananlar, bedava bilet ve karaborsa ekonomileri oluşturuyor, bu sarmal devam ediyordu. 6222 sayılı kanun yoluyla 2011 yılında yasalaştı ve e-bilet adını aldı. Statlarda şiddete yol açanların belirlenebilmesi ve girişlerinin engellenmesini en pratik şekilde sağlayan sistemin bütününe verilen isim e-bilet. E-biletin ticari ismi de Passolig. nbsp;
- Peki Passolig nedir?
- 600 bin kişinin Passolig'e üye olması bir mesajdır. Bu sessiz çoğunluk kalite, güven ve teknoloji istiyor. Biz Passolig olarak dünyanın en gelişmiş taraftar kartını sunuyoruz. Türkiye'deki sistem dünyaya örnek olacak. Elektronik bilet hayatı kolaylaştırdı. Teknoloji geliştiği için bu işlemi bakkalda da yapsanız, internet işlemi olduğu için cebinizdeki karta otomatik olarak biletiniz yüklenecek. İsterseniz cep telefonunuzdan biletinizi anında alın, isterseniz bakkaldan, isterseniz stat gişesinden. Dolayısıyla teknolojinin nimetlerini biz fazlasıyla şu anda kullanıyoruz.
- Passolig olmasaydı ne gibi zorluklar yaşanacaktı? nbsp;
- Yasaya göre takımlar sistemi kendileri kuracaktı. Taraftarlar her stat için resim ve kimlik numarası taşıyan kartlar için ayrı bedeller ödeyecek, her takım için ayrı kart almak zorunda kalacaktı. Oysa dünyadaki teknoloji o kadar gelişti ki, bilet almak artık iş değil. Şimdi 2 dakikada maç bileti alıyorsun. Yağmur yok, çamur yok, kuyruk yok. Yani artık bakkallarda bile "G.Saray, F.Bahçe maç biletleri burada satılır"ı görebileceksiniz.
- Yani kulüpler büyük bir yükün altından mı kalktı?
- G.Antep Büyükşehir Belediye bu yatırımı nereden bulup yapacak? Normal takımlarımız bile bunu yapamaz. İçeriye kamera sistemini koyacaklar. Çünkü yasa onu emrediyor. Turnikeleri kuracaksın. Stat başına 4-5 milyon lira. Kim yapacak bunu? Bugün G.Saray, Beşiktaş bile yapmakta zorlanır. Merkezi sistem herkesin lehine. Taraftarın lehine; tek kartla istediği maça bilet alıyor. TFF'nin lehine; daha kontrol edilebilir bir sistem. Biz şu anda 36 şehirde bu yatırımı yapmış durumdayız.
- Dünyada bu sistemin uygulandığı başka bir lig var mı? nbsp;
- Bu sistemle ilgili federasyon uzun süren bir çalışma yaptı. İtalya, Yunanistan, Polonya, Arjantin gibi ülkelerde çeşitli uygulamaları var. Polonya da şimdi bu sisteme geçiyor. Şu anda bizden talep eden ülkeler de var. 3 ülkeyle 2015 için görüşmelerimiz sürüyor. Doğu Avrupa ve Ortadoğu'dan ülkeler sistem için istekliler. İngiltere'den de görüştüğümüz futbol dışında bir-iki federasyon var. 2015-16'da çok ünlü takımlarla anlaştığımızı göreceksiniz. nbsp;İspanyollar da bu sisteme baktılar. Önümüzdeki yıllarda onlar da geçecek. Yani bu teknolojiyi kullanmak istiyorlar.
- Kulüplere destek olduğunuzu söylediniz. Bunu biraz açar mısınız?
- Kulüplerin yükümlülüğünde olan elektronik bilete geçiş yatırımları Passolig sponsorluğuyla yapıldı. 36 takım için 31 stadyumda gişe, turnike güvenlik sistemleri ve maç operasyon merkezleri dahil olmak üzere toplamda 100 milyon liralık altyapı maliyetini Passolig üstlendi. Takımlar herhangi bir harcama yapmadan 6222 sayılı kanunun öngördüğü güvenli stadyum altyapısına kavuşmuş oldu. Şiddetten arındırılan statlar sayesinde kulüplere verilen saha kapatma ve para cezalarından kaynaklı gelir kaybının en aza inmesi sağlandı. Passolig'e geçişle takımların bilet satış maliyetleri minimuma indi. Ayrıca Passolig üyelik bedelinin 7.95 TL'si dışında kalan kısmı ve kullanımından doğan gelirlerin yaklaşık yarısı kulüplere aktarılmaya başlandı. nbsp;
- Passolig'in avantajları nedir?
- Kağıt bilete ihtiyaç kalmadığı için maç biletinizi cep telefonundan 30 saniye içinde satın alıp, maça giriş yapabilirsiniz. Biletinizi arkadaşınızın Passolig kartına saniyeler içerisinde transfer edebilirsiniz. Passolig tek kartla tüm statlarda girişi sağlayan, alışverişte kullanılan indirim ve taksit imkanı sunan ve aynı zamanda anlaşmalı olduğu illerde toplu ulaşımda da geçerli olan bir kart. nbsp;
- Taraftarın çoğu bu uygulamayı "fişleme" olarak görüyor. Bilgiler sızdırılıyor mu? nbsp;
- Fişleme olayı aslında çok komik bir gerekçe. Senin pasaportun yok mu? Kredi kartın yok mu? E-devlet şifren yok mu? Oy kullanmıyor musun? Her tarafta MOBESE kamerası var. Devletin buna ihtiyacı yok ki. Sen oraya geldiğinde adam gibi maçını izliyorsan, senin görüntünü devlet ne yapsın? Passolig bir güvenlik aracı değil. Biz sistemi kurduk. Emniyet bu sistemi kendi operatörleri vasıtasıyla kullanıyor. Kayıt ediyor, bakıyor. Onu emniyet kendisi hallediyor. Ben sokakta yapamadığım denetimi, nasıl hangi hakla statta yaparım. Keşke şiddet hiç olmasa. Siyahı beyaz, beyazı siyah göstermeye çalışan bir şirket değiliz. Nihayetinde bütün sponsorlar çekilirken, biz bir sürü para harcamış ve harcayacak olan bir şirketiz. Bu tamamen rant gruplarının bir provokasyonu. Çekinecek bir şey yapmıyorsan, fişlenme korkusu da olmaz.


Karşılaşmalar çok geç saatte oynanıyor
Passolig Genel Müdürü Özgür Gündoğan; La Liga da e-bilet'e geçecek

Gece maçlarına kadın ve çocuklar gidemiyor!
"Eve dönüş 01.30'u buluyor. nbsp;

Ertesi gün nbsp;
işe gidilecek, okula gidilecek" nbsp;


- Elinizdeki verileri analiz ettiğinizde nelerle karşılaştınız?
- Taraftarların çoğu gece maçlarından kaçıyor. Eskiden kadın ve çocuklar çok giderdi maçlara. Şimdi gidemiyor. Mesela F.Bahçe-Torku Konya maçı saat 21.00'de oynandı. Hiç bir çocuk gitmemiş. Stada giren yaş gruplarına bakıyoruz; çocuk ve kadın az. 21.45'e maç koyuyorlar. Gece saat 00.00'da bitecek. Eve gidiş 01.00-01.30. Ertesi gün işe gidilecek, okula gidilecek. Sadece maçlara gelende düşüş yok. Televizyon izleyicisinde de var. Şike etkiledi, transferler etkiledi, durağan futbol etkiledi. nbsp;
- Tribünleri doldurmak için kulüplerle iş birliği yaptınız mı?
- Biz bütün takımlarla, taraftarlarla yan yana yürüyoruz. Passolig diğer sporlara da yansıyacak. Taraftar zaten diyor ki; benim cebime bir tane kart koydunuz. G.Saray'ın maçlarına gidiyorum, basketbol maçı var. Ona da yükle. Ben niye basketbol maçına bilet arayayım. Bu elektronik sistemde her şey artık çok kolay. Mesela G.Saray Kulübü, futbol maçına bilet alan ilk bin kişiye hafta sonu basketbol maçı biletini promosyon olarak yükleyebilecek. Dolayısıyla kulüplerin pazarlama imkanları da artacak. Bu kart 5 şehirde ulaşımda kullanılıyor. Alışveriş özelliği, ulaşım özelliği var.
- Bazı koleksiyon hastaları var. Bilet kalktığına göre, koleksiyon da bitti mi?
- Onunla ilgili bir çalışma başlatıyoruz. Storlarda o maça ait belli sayıda bilet basılacak. Belli bir ücret karşılığında alınabilecek. 3-5 lira neyse hatıra olarak saklayabilecek. nbsp;
- Passolig uygulaması için ne kadar harcama yapıldı?
- Şu anda statlara 100 milyon dolarlık bir altyapı harcaması yaptık. Bu da Passolig'in sponsorluğu ile oldu. Bir 100 milyon dolar daha harcayacağız. nbsp;
TURGAY SAKARYA-TÜRKİYE GAZETESİ












UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...