IŞİD üyesi, Bağdadi'nin hapishane yıllarını anlattı

/ Kaynak: AA
IŞİD üyesi, Bağdadi'nin hapishane yıllarını anlattı

DÜNYA Haberleri  / AA

IŞİD'in önde gelen isimlerinden biri, örgütün lideri Ebubekir El Bağdadi ve örgüt hakkında bildiklerini kamuoyu ile paylaştı

İngiliz gazetesine konuşan IŞİD'in önde gelen isimlerinden biri, Ebubekir El Bağdadi'nin tutuklu kaldığı hapishanede terör örgütü IŞİD'in temelinin atıldığını söyledi. Kampta mesafeli ve uzak duran Bağdadi'ye mahkumlar sorunlarını çözmek için gidiyormuş.
IŞİD'in önde gelen isimlerinden biri, örgütün lideri Ebubekir El Bağdadi ve örgüt hakkında bildiklerini kamuoyu ile paylaştı.
İngiliz gazetesi Guardian'a Ebu Ahmed takma ismini kullanarak açıklama yapan IŞİD komutanı, Irak'ın Samarra kentinde 1971'de İbrahim ibn Avvad el-Bedri el-Samarrai olarak doğan IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'nin 2004 yılında tutuklanarak Irak'ın güneyindeki Bukka kampına gelişini ve terör örgütü IŞİD'ın nasıl doğduğunu anlattı.
IŞİD'in bölge açısından oluşturacağı kaygıları paylaşmak ve örgütün giderek tehlikeli hale gelmesi dolayısıyla fikir ayrılığına girdiği için böyle bir röportaj vermek istediğini kaydeden Ebu Ahmed takma isimli IŞİD üyesi, Bağdadi'nin içinde "karanlık bir taraf" olduğunu, Bağdadi'nin bazı şeyleri gizlediğine yönelik hisler taşıdığını çünkü IŞİD liderinin hapishanedeyken tüm mahkumlardan uzak durduğunu söyledi.
MAHKUMLARIN SORUNLARINI ÇÖZÜYORDU
IŞİD komutanı, şu anda "dünyanın en tehlikeli teröristi" olarak tanımlanan Bağdadi ile ilk izlenimlerini anlatırken, ''Bağdadi, kampa ilk geldiği dönemlerde mesafeliydi, uzak duruyordu. Ancak gardiyanlar Bağdadi'ye karşı farklı davranıyordu. Mahkumlar sorunlarının çözümü için ona gidiyordu. Hiçbirimiz onun sonunun bir örgüt lideri olarak tamamlanacağını tahmin etmezdik'' dedi.
Hapishanede olduğu dönemde Bağdadi'nin adamı olan çok sayıda kişinin şu anda örgütte bulunduğunu belirten Ahmed, 2004 yılında Irak'ın birçok kentinde kendisi gibi birçok mahkumun ABD askerlerince gözaltına alınarak çölün ortasındaki, tehlikeli olduğunu hissettikleri bölgelere götürüldüğünü kaydetti.
Ebu Ahmed, küçük bir Sünni grubun liderliğini yapan, ardından El Kaide'nin şemsiyesi altına giren Bağdadi'nin liderliğindeki IŞİD'in köklerinin Bukka kampına gittiğini aktardı.
Ebu Ahmed'e göre, Bağdat Üniversitesi'nde İslam Çalışmaları üzerine yüksek lisans yapan ve kısa zamanda Bukka hapishanesinde ön plana çıkan Bağdadi'nin sessiz bir kişilik olmasına rağmen karizmatik bir tarafı vardı.
Ebu Ahmed, ''Zaman ilerledikçe kampta birçok şey problem olmaya başladı. Sorunlar çıkarılarak çözüm için Bağdadi'ye gidiliyordu. Bağdadi kampın merkezi konumuna gelmişti. Geriye dönüp baktığımda Bağdadi, bölerek mahkumları fethetme politikasını kullanıp istediklerini yaptırıyordu. Bu yöntem işe yaradı'' dedi.
AYRILIRSAM ÖLÜRÜM
İŞID üyesi, örgütün iç yüzü hakkında konuşurken de ''IŞİD ile hayat güç, para, kadınlar, mevki ve gençlik ateşiyle yananlar için cazibe demekti. Ama aynı zamanda, öldürmek ve artık eskisi kadar tutkulu bir şekilde inanmadığı bir dünya görüşü için egemenlik kurmaktı" yorumunu yaptı.
Hala IŞİD'e bağlı olduğunu ve ayrılmaya korktuğunu ancak yaptığı en büyük hatalardan birinin örgüte katılmak olduğunu kabul eden örgüt üyesi, ''Başka ne seçeneğim var ki? Ayrılırsam ölürüm'' şeklinde konuştu. Ebu Ahmed, Irak'taki Bukka kampında temeli atılan IŞİD'in artık durdurulmasının ve kontrol edilmesinin mümkün olmadığını iddia etti.
ABD ELİNDE KİMLERİN BULUNDUĞUNU BİLMİYORDU
"ABD elinde kimlerin bulunduğunu bilmiyordu"
Irak hükümetine IŞİD konusunda danışmanlık yapan Hişam el-Haşimi de gazeteye IŞİD hakkında değerlendirmede bulundu. Haşimi, Amerikalıların aslında ellerinde kimlerin bulunduğunu asla bilemediklerini söyledi.
Haşimi, Irak hükümetinin tahminlerine göre, IŞİD içinde en az 17 en fazla 25 kadar lider olduğunu, bunların bazılarının ABD tarafından geçmişte Irak'taki hapishanelerde soruşturmaya alındığını ifade etti. Haşimi, son dönemlerdeki hapishaneden kaçanlar arasında bazı örgüt liderlerinin de bulunduğunu iddia etti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...