Ukrayna, Rusya'dan milletvekilini istedi

/ Kaynak: AA
Ukrayna, Rusya'dan milletvekilini istedi

DÜNYA Haberleri  / AA

Ukrayna Parlamentosu, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Devlet Dumasından milletvekili seçilen tutuklu pilot Nadejda Savçenko'nun serbest bırakılmasını istedi

Ukrayna parlamentosu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ve Devlet Duması'na seslenerek, milletvekili seçilen Ukrayna Hava Kuvvetleri pilotu Nadejda Savçenko'nun "en kısa zamanda serbest bırakılması için gerekenin yapılmasını" istedi.
Ukrayna parlamentosunun bugün yapılan oturumunda, Rusya'da tutulan kadın pilot Nadejda Savçenko'nun en kısa zamanda serbest bırakılması için gereken tüm tedbirlerin alınmasına, ayrıca Ukrayna'da tutuklanarak yasadışı olarak Rusya'ya götürülen tüm Ukrayna vatandaşlarının serbest bırakılmasına ilişkin Rusya Devlet Başkanına ve Devlet Duması'na çağrıda bulunmasına yönelik kararı kabul ederken, son genel seçimlerde milletvekili seçilen Savçenko'nun serbest bırakılmasını talep eden karar için 321 milletvekili "evet" oyu kullandı.
Ukrayna parlamentosu tarafından kabul edilen Rusya Devlet Başkanına ve Devlet Duması'na Bildiri'de, Savçenko'nun milletvekili seçildiğini dikkate alarak, Rusya Devlet Başkanı, Devlet Duması, Federal Konseyi ve Rusya'nın diğer devlet organlarına hitaben, "milletvekili seçilen kadın pilot Nadejda Savçenko'nun en kısa zamanda serbest bırakılması için gereken tüm tedbirleri almaya" çağırdı. Ukrayna Parlamentosu bildirisinde, ayrıca Ukrayna Dışişleri Bakanlığını, diğer ülkelerin parlamentolarını, uluslararası kuruluşlar ve parlamentolararası asambleleri, söz konusu bildirinin içeriği konusunda bilgilendirme konusunda görevlendirdi.
Rusya'da tutuklu bulunan ve mahkemesine devam edilen Ukraynalı kadın pilot Nadejda Savçenko, 26 Ekim'de yapılan genel seçimlerde, eski Başbakan Yulia Timoşenko'nun başında bulunduğu Tüm Ukraynalıların Vatan Birliği Partisi'nden ilk sıradan milletvekili seçilmişti. Rusya yanlısı ayrılıkçılara karşı yürütülen terörle mücadele operasyonları sırasında helikopteri düşürülen ve ardından tutuklanarak Rusya'ya götürülen Savçenko, iki Rus gazetecinin ölümüne neden olan hava saldırısına katılmakla suçlanıyor. Savçenko'nun davası Rusya'da devam ediyor.
Öte yandan, parlamentonun son oturumunda "Oleg Lyaşko'nun Radikal Partisi" milletvekilleri tarafından, parlamento komitelerine yönetici seçilen eski Bölgeler Partisi milletvekillerinin görevlerinden alınmasına ilişkin talebi üzerine yapılan oylama sırasında, parlamentoda arbede yaşanırken, eski Bölgeler Partisi milletvekillerinin komitelerdeki görevlerinden alınmasını talep eden milletvekilleri, meclis divanı önünde eylem düzenledi. Eylemci milletvekilleri, divan önüne toplanarak, milletvekillerinin kürsüde konuşma yapmasını da engelledi.
Bunun üzerine yapılan oylamada, parlamentonun komitelerinde yönetici olarak yer alan eski Bölgeler Partisi milletvekillerinin komitelerdeki yönetici görevlerinden alınmasına ilişkin karar kabul edildi.
Parlamentoda, ayrıca ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk'in Artemsk, Volnovahski, Novoazovsk ve Telmansk ilçelerinin sınırlarının yeniden belirlenmesi kararlaştırıldı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...