Dışa bağımlılık azalacak! 3 dev adım...

Dışa bağımlılık azalacak! 3 dev adım...

Ekonomi Haberleri

Doğalgazda yeni ülkelerle anlaşmalar yapılıp yeni sondajlar gerçekleştirilecek.

Doğalgazda, Azerbaycan ile tarihi adımlar atan, Rusya ile yeni projeler planlayan, Irak'la anlaşmanın kapısını aralayan ve İran'la görüşme trafiği yürüten hükümet, 3 önemli adımla gaz arzını güvenlik altına alacak. nbsp;5 yıllık Strateji Planına göre uzun vadede yıllık tüketimin yüzde 20'sini karşılayabilecek şekilde doğalgaz depoları kurulacak. Bu amaçla mevcut depolama ve geri üretim projelerine hız verilecek, Tuz Gölü depolama alanının kapasitesi ve geri üretim imkanı ikiye katlanacak. Özel sektörün "depolama" ve "LNG terminali" yatırımları yapabilmesinin önünü açacak düzenlemeler hayata geçirilecek. Doğalgaz ve petrol üretimi yapılan sahaların rezervleri tüketilince, doğalgaz depolamak için uygunluğu, işletme ruhsatı sahibi şirketlerle değerlendirilecek. nbsp;
Doğu Akdeniz ve Afrika'yı da planlarına dahil eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yeni kaynak ülkeler ve güzergahları da belirledi. Bu kapsamda Irak, Katar, Cezayir, Türkmenistan, Afrika'yla birlikte, Kıbrıs'la yaşanan gerilimin gölgesinde Doğu Akdeniz için de faaliyetler yoğunlaşacak. Diğer potansiyel ülkelerden doğalgazın özel sektör tarafından temini için çalışma yürütülecek. Doğalgaz ithalatında tek bir ülkeye bağımlılığın da en fazla yüzde 50 seviyesine çekilmesi öngörülüyor. Bunlara ilave olarak denizde ve karada yeni sondajlar yapılacak. Doğalgaz kaynaklı yüzde 43.8 olan elektrik üretiminin toplam üretim içindeki payı yüzde 38'e çekilecek.


Yeni hat Türk Akımı olacak nbsp;
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya'nın Türkiye'den geçecek yeni boru hattının "Türk Akımı" olacağını söyledi. Yeni boru hattının Bulgaristan yerine Türkiye'den geçmesi ve Trakya'da hub (geçiş merkezi) oluşturulması için teknik çalışmalara başlandığını anlatan Yıldız, "Bu bir transit projesi olmayacak. Bizim bununla alakalı önerilerimiz, belki bir LNG tesisleri de beraber olmak üzere, kompakt tesis olması söz konusu. Ben bu projenin gerçekleştirilebileceğine inanıyorum. Buna 'Türk Akımı' diyelim, bununla alakalı konu da netleştirilmedi" dedi. Yıldız, Shell ile Şile açıklarında sondaj yapmayı planladıklarını da açıkladı. Shell ile yapılan anlaşmanın 300 milyon dolar değerinde olduğunu ifade eden Yıldız, "Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisi 1540 kilometrekarede 3 boyutlu sismik araştırma yaptı. Bulgular sondaj yapmamızın doğru olduğunu söylüyor. Yüzde 50-50 hisseyle buraya başlayacağız" diye konuştu.


Petrolde ABD ne derse o
Socar Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, ABD'nin dünya ekonomisini yöneten hem gelişmiş hem de enerjide bağımsız bir ülke olduğunu belirterek ''ABD, arzu ettiğinde ithalatçı, arzu ettiğinde de ihracatçı oluyor. Dolayısıyla dünya dengelerini nereye oturtmak istiyorsa ona göre pozisyon alıyor" dedi. Kenan Yavuz, Güney Akım ile ilgili olarak da Türkiye'nin enerji geçiş merkezi olma iddiasını destekleyen bir gelişme olduğunu, buradan Avrupa'ya giden gazın maliyetinin daha uygun olacağını kaydetti. nbsp;
OĞUZHAN ŞAHİN




nbsp;
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...