Zehirli ayakkabı 4500 gümrükçüyü işten etti

Zehirli ayakkabı 4500 gümrükçüyü işten etti

Ekonomi Haberleri

Mersin ve İstanbul Erenköy'de iki antrepoda yaşanan kaçak et ve zehirli ayakkabı skandalının ardından YGM'nin yetkilerini kaldırıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Mersin ve İstanbul Erenköy'de iki antrepoda yaşanan kaçak et ve zehirli ayakkabı skandalının ardından Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirleri'nin (YGM) yetkilerini kaldırdı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, gümrüklerde kaçağı önleyecek iki yeni adım attıklarını belirterek, bu kapsamda antrepolardaki malların sayımı, stok tespiti gibi konuların bizzat devletin sorumluluğunda olacağını, transit ticaret kapsamındaki ürünlerin ise antrepolara sokulmasına izin verilmeyeceğini söyledi. Canikli, "Gümrüklerde malın giriş çıkış yaptığı antrepoların denetimi çok önemli. 2009'da buraların denetimini yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerine devredildi. Ancak buralarda yaşanan sorunlar ortaya çıktı. Kayıtdışı nbsp;ve kaçak mal girişi gibi sorunlar artmaya başlayınca sistemin yeniden gözden geçirilmesine karar verildi. Bu sistemin doğru işlemediğine karar verdik. Yıl sonundan itibaren yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği sistemine son vereceğiz. Bu denetim yetkileri devlete yani bakanlığa geçecek. Bölge müdürleri eliyle bu denetimler yapılacak. Bugüne kadar bin civarında gümrük müşaviri ile bu iş yapılıyordu. nbsp;Aldığımız bu karardan sonra nbsp;kıyamet koptu. Ancak sistemde ciddi sorunlar var, kaçak mal konusunun bu sistemden kaynaklandığını düşünüyoruz" dedi. nbsp;Mersin Gümrük Müşavirleri Derneği (MGMD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Sarıdağ, kararla yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin zan altında bırakıldığını ve 4 bin 500 kişinin işsiz kalacağını belirtti. Sarıdağ, ortak bir çalışma grubu oluşturularak kararın yeniden gözden geçirilmesini istedi.
Yücel Kayaoğlu ANKARA





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...