Maliye Bakanı Şimşek: Çözüm süreci, büyümeyi her yıl yüzde 1 artıracak

Maliye Bakanı Şimşek: Çözüm süreci, büyümeyi her yıl yüzde 1 artıracak

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin terörle mücadeleye 30 yılda 350 milyar dolar harcadığını belirten Şimşek, "Kürt meselesini çözersek, yılda en az yüzde 1 ilave büyürüz" dedİ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kürt meselesinin daha çok demokrasi, daha çok hak ve özgürlük ekseninde çözülme ihtimalinin ilk defa bu kadar yüksek olduğunu kaydetti. TİM'in ev sahipliğinde düzenlenen 5. Boğaziçi Zirvesi'nde konuşan Bakan Şimşek, Türkiye'nin şu andaki çabaları başarıya ulaşırsa, geniş bir coğrafya için muazzam bir ilham kaynağı olacağını vurguladı. Şimşek, şöyle devam etti: "Kürt meselesinde 17 aydır çatışma ortamı yok. Bazı iniş çıkışlar olabilir ama göreceli bir huzur ortamı var. Bu çok önemli. Türkiye, Kürt meselesini çözdüğü takdirde önümüzdeki 20-30 yılda, yıllık en az yüzde 1 ilave büyüme potansiyeline sahip. Biz son 30 yıl içerisinde terörle mücadeleye 350 milyar dolar harcadık. Sadece bunu beşeri sermayeye, altyapıya ve verimliliği artıracak üretken yatırımlara aktarırsak, Türkiye, büyüme potansiyelini artırır, cari açığını ciddi şekilde düşürür."
Emtia fiyatlarının düşmesinin de enflasyon, cari açık ve büyüme açısından iyi haber olduğunu hatırlatan Şimşek, "Petrol fiyatlarındaki 10 dolarlık düşüş Türkiye'nin cari açığını neredeyse 5 milyar dolara kadar daraltabiliyor. Ama şunu da görmemiz lazım; bizim çevre ülkelerin geliri de önemli ölçüde emtiadan oluşuyor. Bölgeyle ticaretimiz son yıllarda arttı ama bu ülkelerden bir miktar talebin düşmesi ihtimali var" diye konuştu. Türkiye'de geleneksel bankacılık açısından yeterli sayıda kurumun bulunduğunu da söyleyen Bakan Şimşek, şunları söyledi: "İslami finansmanda bir yukarı gidiş var. Bu alan finans sistemimizin etkili bir parçası olduğu zaman, geleneksel mali şoklara karşı daha dirençli oluruz."


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...