Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

IŞİD gözünü Bağdat'a dikti, ilerliyor

IŞİD gözünü Bağdat'a dikti, ilerliyor

DÜNYA Haberleri

Koalisyon güçlerinin hava bombardımanı IŞİD'i durdurmakta yetersiz kalıyor. IŞİD'in Irak'ın batısındaki Anbar'da bazı köy ve beldeleri daha ele geçirdi

Eyalet Meclisi, Eyalet Valisi Ahmet Duleymi'yi görevden aldı, Bağdat'tan havadan ve karadan takviye istedi.
Anbar Eyaleti Meclis Başkanı Sabah Kerhut, Bağdat hükümetinden, IŞİD'in eyaletteki ilerlemesinin durdurulması için kara ve hava birlikleri takviyesi yapmasını istedi.
Sabah Kerhut, Irak'ın Sumeriye Televizyonu'na yaptığı açıklamada, Irak Meclis Başkanı Selim Ciburi ve Başbakan İbadi'nin ofisiyle telefon görüşmeleri yaptığını ve eyaletteki durumun aciliyetini kendilerine aktardığını ifade etti.
Kerhut, hükümetin kendisine kara birlikleri gönderileceği ve hava saldırılarını sıklaştıracağı sözü verdiğini de sözlerine ekledi.
Anbar Meclis Başkanı, IŞİD'in Anbar Eyaleti'nin bir çok bölgesinde saldırı başlattığını belirtti. Kaynaklar, IŞİD'in Ramadi'nin 12 kilometre batısındaki Cebhe köyünü ele geçirdiğini aktardı.

SAMARRA'DA 135 IŞİD MENSUBU ÖLDÜRÜLDÜ

Irak Ordusu Cuma akşamı yaptığı açıklamada, Selahaddin Eyaleti'nde daha önce IŞİD'in eline geçen iki bölgeyi geri aldığını ve 135 IŞİD mensubunu öldürdüğünü açıkladı.
Alman Haber Ajansı ise Cuma günü Samarra'nın Tarişe köyünde IŞİD'in bir Irak helikopterini düşürdüğünü aktardı. Ajans, helikopterin düşmesinin ardından Irak uçaklarının köye yönelik yoğun hava saldırıları gerçekleştirdiğini ekledi.
Selahaddin Vali Yardımcısı Şalan Kerreym, IŞİD'in Mekşife bölgesinin yarısından fazlasını elinde bulundurduğunu söyledi. Kerreym, Selahaddin'in etrafında Şii gönüllülerin desteğindeki Irak ordusuyla IŞİD arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını ifade etti.
AFP, IŞİD'in Samarra yakınlarında bir Irak helikopteri düşürdüğünü ve 2 kişinin öldüğünü bildirdi.

SİNCAR'A SALDIRI

Musul'un Sincar (Şengal) ilçesinin batısındaki Kabar'a yönelik saldırı başlattı. Peşmerge kaynakları, saldırının Cumartesi günü sabah saatlerinde başladığını söyledi.
Koalisyon güçleri Cuma gecesi bölgedeki IŞİD mevzilerine hava saldırıları düzenledi.

ANBAR'IN YÜZDE 80'İ UŞİD'İN ELİNDE

IŞİD, Ekim ayında Anbar eyaletinin Ramadi ve Felluce kentlerinde ve Hit ilçesinde yeni bölgeler ele geçirmesinden sonra, Anbar eyaletinin çoğunu elinde tuttuğunu açıklamıştı.
Irak Elektrik Bakanı Kasım Fehdavi de IŞİD'in Anbar eyaletinin yüzde 80'ini kontrol ettiğini söyleyerek, eyalette durumun çok kritik olduğunu ifade etmişti.

HAVA SALDIRILARI SONUÇ VERMİYOR

ABD'ye ait hava unsurları da IŞİD'in kontrolündeki bazı hedeflere hava saldırıları düzenliyor.
IŞİD'in ele geçirdiği üç önemli askeri üs başkent Bağdat'ın sınırlarına yaklaşık 40 kilometre mesafede.
Söz konusu bölgeler Şiilerin kutsal kentleri Kerbela ve Necef'e de yakın mesafede.

SÜNNİ AŞİRETLERE PEŞMERGEYE BENZER YAPI

Anbar Eyalet Konseyi Başkanı Sabah Kerhut, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun, IŞİD'e karşı mücadelede Sünni aşiret mensuplarından 50 bin kişilik bir güç oluşturacağını bildirmişti.
Sabah Kerhut, geçtiğimiz haftalarda yapılan görüşmelerin ardından uluslararası koalisyonun, emniyet güçlerine destek veren aşiret güçlerinden peşmergeye benzer bir yapı oluşturacağını söylemişti.
Kerhut, "Bu güç, eğitim ve silahlandırma evrelerini tamamladıktan sonra Anbar'daki tüm bölgelerin IŞİD militanlarından temizlenme, vilayetin sınırlarını koruma görevlerini üstlenecek" ifadelerini kullandı.
Irak yönetimi, 25 Kasım'da ABD'nin Anbar eyaletindeki Sünni aşiretleri IŞİD'e karşı silahlandırma planınını şartlı olarak kabul etmişti.
IŞİD ve öncülüğündeki silahlı grupların, Haziran ayında Musul başta olmak üzere bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmesinin ardından ordu birlikleri ile örgüt arasında çıkan çatışmalar sürüyor. ABD ve koalisyon güçleri de savaş uçaklarıyla Irak ordusuna destek veriyor.

KAYNAK: AL JAZEERA nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...