BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Böbrek hastalarına beslenme uyarısı

Böbrek hastalarına beslenme uyarısı

Türkiye’de sayıları 30 bini bulan böbrek hastalarının, 2 diyaliz arasında 2.5 kilodan fazla almaması, fazla su içmemeleri, muz, kuru üzüm, portakal gibi potasyumlu sebze ve meyveleri çok tüketmemeleri gerekiyor.



ANKARA- Türkiye’de sayıları 30 bini bulan böbrek hastalarının, 2 diyaliz arasında 2.5 kilodan fazla almaması, fazla su içmemeleri, muz, kuru üzüm, portakal gibi potasyumlu sebze ve meyveleri çok tüketmemeleri gerekiyor. Böbrek yeterince çalışmayınca, bulantı, kusma, uyuklama, halsizlik, nefes darlığı gibi şikayetlerin ortaya çıktığına dikkat çeken Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgay Arınsoy, böbreklerin çalışmaması halinde vücutta su ve yemek tuzunun birikeceğini, bunun da tansiyon yükselmesi, akciğerlerde su toplanması, nefes darlığı hatta kalp hastalığına neden olacağını kaydetti. Kuru üzüm, muz, portakal gibi yiyeceklerde bulunan potasyum tuzunun vücutta birikmesi halinde de kas güçsüzlüğü, felç hatta kalp durmasının bile yaşanabileceğini anlatan Arınsoy, hastaların özellikle potasyum yükselmesine dikkat etmelerini istedi. Arınsoy, böbreklerin yetersiz çalışması halinde kansızlık, kalsiyum eksikliği, kemik direncinin azalması, kemiklerde eğrilme, kırıklar oluşabileceğini ifade etti.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT