BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Bitkileri bilinçli kullanın! (Asıl Şifa Tabiatta -> H. Basri Özaydın-)

Bitkileri bilinçli kullanın! (Asıl Şifa Tabiatta -> H. Basri Özaydın-)

Bitkisel ilaçların bilinçli ve hijyenik olarak kullanılması gerektiği, aksi takdirde insan vücuduna yarar yerine zarar verebileceği ifade ediliyor.



İSTANBUL- Geleneksel tıbbın temel unsurlarından olan tabii bitkilerin bilinçsiz kullanımının insana fayda yerine zarar verdiği belirtilerek, bu bitkilerin doktor kontrolünde ve steril ortamlarda tüketilmesi gerektiği ifade ediliyor. Dahiliye Uzmanı Dr. M. Ömer Nazar her insanın genetik yapısının farklılık gösterdiğini belirterek, “Tabii ilaçları rastgele aktardan alarak bilinçsiz tüketmek hastaya fayda yerine zarar verir. Bu tür bitkilerin miktarını ve ne kadar süre ile kullanılacağını bu işin uzmanı olan doktorlara sormak gerekir” diye konuştu. Avrupa’da daha yaygın Tabii bitkilerin kullanımının Almanya, Fransa ve İsviçre gibi ülkelerde kullanımının Türkiye’ye göre daha fazla olduğunu anlatan Nazar, bu ülkelerde doktorların yüzde 80’inin bitkisel ilaçları düzenli olarak reçetelerine yazdıklarını söyledi. Nazar şöyle konuştu: “Almanya’da bitkisel ilaçların yüzde 80’i eczaneler tarafından hazırlanıyor ve bu ilaçların yüzde 42’si reçeteli ilaçlar sınıfına giriyor. Bu amaçla kullanılan bitkilerin, botanik açıdan tayini yapılmış, mikrobiyolojik ve kimyasal kontrollü, etken madde miktarı belli, standardize edilmiş ve hijyenik şartlarda ambalajlanmış olarak hastaya sunulması gerekir.” Bitkisel ilaçların Sağlık Bakanlığı’nın kontrolünde hijyenik ambalajlarda satılması gerektiğini belirten Nazar, “Artık bitkisel ilaçlarda da, her ilacın etki-güvenirlilik-stabilite ve farmasötik kalitesini korumak için özen gösterilmelidir” dedi. Hangi hastalığa hangi ilaç Dr. Muhammed Ömer Nazar’ın şifalı bitkiler konusundaki tavsiyeleri: Şeker hastalığına şifa Günümüzde kesin tedavisi olmayan ve ömür boyu ilaç kullanımını gerektiren ‘diyabet’ (şeker) hastalığının her bir çeşidi için geleneksel tıpta ayrı ayrı reçete yazılıyor. İşte kullanılan yöntemler: Böbrek kaynaklı diyabet Bir çeşit akasyanın tohumu olan lisanil asapir (serçe dili), mührü süleyman, salep, mastiki, kırmızı gül, kavrulmuş kişniş tohumu, sumak, günlük, beyaz haşhaş tohumu, salatalık tohumu, kavun tohumu ve tatlı bal kabağı çekirdeğinin içi, eşit ağırlıkta alınarak toz haline getirilir bir çay kaşığı sıcak suda karıştırılarak günde 3 sefer içilir. Bağırsak kaynaklı diyabet Ravent veya Cilapa ile ishal olunarak bağırsaklar çalıştırılır. Karaciğere bağlı diyabet Birinci kademe: Sinameki, terme hindi 5’er gr., hünnap 15 gr., hatmi tohumu, sarı halile kabuğu 3’er gr., kırmızı gül, meyan kökü, hatmi çiçeği, it üzümü, razene, ravent 9’ar gr. şeker 100 gr. Şeker hariç diğerleri 3 litre suda 2,5 litre kalıncaya kadar kaynatılıp suyu alınır. Bu su şeker ile şerbet yapılıp bir günde içilir. Bu karışım temizleme şerbeti olup kişiyi ishal yaparak toksitlerin atılmasını sağlar. İkinci kademe: Sinir otu tohumu, salatalık tohumu, razene, aspir, ravent 15’er gr., sinir otu, hatmi çiçeği, hatmi tohumu, meyan kökü, sığır dili (gavzuban hindi) 9’ar gr., 60 gr. açık sarı kuru üzüm, yarım kilo şeker. Bitkiler dövüldükten sonra 3 litre soğuk suda 10 saat bekletilir. 15 dakika kaynatılır süzülüp şeker karıştırılır 10 dakika kaynatılır. Süzülerek yarım çay bardağında günde 3 sefer içilir. Böbrek ve hipertansiyon kaynaklı diyabet Sığır dili (gavzuban hindi), kereviz tohumu, hünnap, papatya, mısır püskülü, beyaz sandal, toplam bir tatlı kaşığı kadar karışımı bir su bardağında demlendirildikten sonra dut suyu ile tatlandırılıp günde 2 kere içilecek. Hipertansiyona bağlı damar sertliğini önlemek için ise bu karışıma kara halile, sarı halile, nar kabuğu, kereviz tohumunu bir misli ilave ederek karıştırılıp, bal ile macun yapıp fındık büyüklüğünde sıcak su ile yutulacak. Adale ağrısına safran Kaslarda görülen ağrıların tümüne ‘adale ağrısı’ adı veriliyor. İltihap, ezilme, kan akımında bozulma, etkilendikleri kas bölgesinde, üstündeki deride ve bazen de bütün kol veya bacakta şiddetli ağrıya sebep oluyorlar. Tedavi metodu: Kan dolaşımını normal duruma getirmek suretiyle adalelerin yeterli beslenmesini sağlayarak sağlığına kavuşturmaktır. Kullanılan Doğal Bitkiler Soruncan: Bitki Anadolu’da da yetişmekte fakat tanınmamakta dolayısı ile kullanılmamaktadır. Yumru kökleri kullanılır. Fındık ve kayısı büyüklüğünde olmak üzere iki çeşidi vardır. Burada kastedilen beyaz renkli kayısı büyüklüğünde olanıdır. Uygurca ismi Bulbuş’tur. Küçük olanı verem, bronşit, nefes yolları gibi rahatsızlıklarda da kullanılır. Kantarion: Diğer isimleri, kılıç otu, kan otu, binbirdelik otudur. Sarı ve gök mavisi olmak üzere iki çeşittir. Kargabüken: Doktor gözetiminde kullanılır. Safran: Günlük kullanım miktarı takribi 0.5 gr. dır. Ayrıca kereviz tohumu ve sarı sabır da kullanılabilinir. Hazırlanması: Safran hariç diğerleri eşit ağırlıkta alınır toz haline getirilir eklenir günlük 0.5 gr safran ilave edilir, karışımın toplam ağırlığı kadar bal ile macun yapılarak sabah akşam günlük 9 gr. olmak üzere 3 ila 9 gr. arasında tok karına sıcak su ile yutulur. Kolesterol için perhiz şart Damarlarda yağ birikmesi olarak bilinen kolesterol birçok hastalığın habercisi olarak insan sağlığını tehdit eder. Kolesterol alımını azaltarak, meydana gelebilecek hastalıkların önlenmesi veya kontrolü düşürür. Buna uygun olarak yüksek kolesterollü yiyeceklerin; beyin, yumurta, karaciğer, böbrek, yağ, krema ve bazı peynirlerin az alınması tavsiye ediliyor. Bununla birlikte tabii ilaçların da kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğu belirtiliyor. Tedavi şekli: 100 gr. nar kabuğu, 45 gr ravent, 45 gr kara halile, 25 gr darı filfil, 15 gr. karanfil, 15 gr. kakule, 35 gr. rezene (kavrulmuş), kimyon (sirke ile terbiye edilen kimyon yeteri kadar sirke içine konur ve sirkeyi eminceye kadar bekletilir daha sonra güneşte kurutulup havanda döğülür), 3 gr safran, 35 gr aspir çiçeği, 25 gr tarçın, hijyenik şartlarda toz haline getirilir, ağırlığı kadar çiçek balı ile karıştırılp günde 3 sefer bir tatlı çay kaşığı (7/9 gr arası hastanın ağırlığına göre ölçülür) sıcak su ile yutulur.
Kapat
KAPAT