Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Almanya'daki terör örgütü NSU davası

/ Kaynak: AA
Almanya'daki terör örgütü NSU davası

DÜNYA Haberleri  / AA

Mahkeme, cezaevinde 3 yıldır tek kişilik hücrede kalan Zschaepe'nin, bir başka mahkumla aynı koğuşta kalma talebini kabul etti

Almanya'da 8'i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan aşırı sağcı terör örgütü NSU üyesi Beate Zschaepe'nin, cezaevinde tek kişilik hücreden çıkarılarak bir başka mahkumla aynı koğuşta kalmak için yaptığı başvurunun kabul edildiği bildirildi.
Focus dergisinin haberine göre, 3 yıldır tutuklu bulunan ve tek kişilik hücrede tutulan Zschaepe, talebi üzerine "terör suçlarından yargılanmayan" bir başka mahkumla aynı koğuşu paylaşabilecek.
Zschaepe, başsanık olarak yargılandığı Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'ne 28 Ekim'de yaptığı başvuruda, uzun yargı süreci boyunca tek kişilik hücrede kalmanın kendisini yıprattığını öne sürmüştü.
Mahkemenin, ceza yasası uyarınca bu talebe onay verdiği ancak yine yasa uyarınca Zschaepe'nin koğuş arkadaşının terör suçlarından yargılanmayan bir mahkum olacağı bildirildi. Başsavcılığın ve cezaevi yönetiminin de bu talebin karşılanmasını onayladığı kaydedildi.
Polise 8 Kasım 2011 tarihinde teslim olan, gözaltına alınmasının ardından önce Köln'de cezaevine konulan ve 2013 yılında Münih'in Stadelheim cezaevine nakledilen Zschaepe, 3 yıldır tek kişilik hücrede kalıyor.
Zschaepe'nin başsanık olarak yargılandığı, geçen yıl mayıs ayında başlayan davanın, en erken 2016 yılında sonuçlanması bekleniyor.
- NSU'nun karanlık bağlantıları
Almanya'da, 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldürdüğü ve çok sayıda soygun gerçekleştirdiği ileri sürülen NSU terör örgütünün varlığı ve cinayetlerdeki rolü, 4 Kasım 2011'de tesadüf sonucu ortaya çıkmıştı.
NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettikleri öne sürülmüştü. NSU terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle yargılanan Beate Zschaepe ise NSU üyelerinin son kullandıkları hücre evini ateşe verdikten sonra polise teslim olmuştu.
NSU cinayetlerinde kullanılan Ceska marka silah hücre evinde bulunmuştu.
Zschaepe, davada susma hakkını kullandığı için NSU cinayetlerine ilişkin birçok soru işareti yanıt bekliyor.
- Zschaepe hakkındaki suçlamalar
Başsavcılık tarafından hazırlanan iddianamede Zschaepe'nin terör örgütünü kuran üç kişiden biri olduğu belirtiliyor ve cinayetlerden eşit derecede sorumlu olduğu kaydediliyor. Ancak işlenen cinayetlerde Zschaepe'nin olay yerlerinde olduğuna ilişkin görgü tanığı ifadesi bulunmuyor.
Terör hücresinin kullandığı evi ateşe veren Zschaepe hakkında ayrıca komşu katlarda yaşayanların can güvenliğini tehlikeye atmak ve kasten adam öldürmeye teşebbüs suçlamaları da bulunuyor.
NSU davasında Zschaepe'nin yanı sıra örgüte yardım ve yataklıkla suçlanan dört kişi daha yargılanıyor.
NSU'yu kuran Neonazilerin, yıllarca hücre evlerinde faaliyet göstermelerine rağmen Alman güvenlik birimleri tarafından tespit edilememiş olması, ülkede büyük skandala yol açmış, daha sonra NSU üyelerinin geçmişte bazı istihbarat muhbirleriyle ilişki kurdukları ortaya çıkmıştı.
Almanya iç istihbarat teşkilatında aşırı sağcı gruplara ve kullanılan muhbirlere ilişkin bazı belgelerin, 4 Kasım 2011'den günler sonra imha edilmesi de kuşkulara yol açmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...