G20'nin köprüsü Türkiye olacak

G20'nin köprüsü Türkiye olacak

Ekonomi Haberleri

Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Başkan Yardımcısı Laura Tuck soruları cevapladı

Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Laura Tuck, Türkiye ekonomisi ve G20 başkanlığı hakkında soruları cevapladı. Türkiye'nin G20 liderliğinin yeni ve ilginç bir süreci beraberinde getirdiğini belirten Tuck, "Türkiye'nin kattığı yenilik gelişmekte olan dünya ile gelişmiş dünya arasında bir köprü vazifesi görmesi olacak. Türkiye'nin eski ile yeniyi birleştirecek rolü bence çok önemli ve ilginç. KOBİ'lerin gündeme alınması çok doğru bir hamle. Aynı zamanda özel sektörün ön plana çıkarılarak büyümenin motoru olması bence diğer bir yenilik" dedi. Türkiye'nin G20'ye çok değişik bir perspektif getirdiğinin de altını çizen Tuck, "Türkiye coğrafi olarak köprü olması dışında ekonomik ve politik olarak da köprü konumuna geçiyor. G20'de Türkiye yeni öncelikler belirledi. Bu da oldukça ilginç. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında köprü vazifesi görüyor. G20 ile gelişmekte olan dünya arasında bir bağ kuruma hedefi çok yeni. Bu da hoşuma gitti" dedi. Tuck, Türkiye'nin aynı zamanda geçmişte G20'nin aldığı kararları bırakmadan yeni kararlar almasının da oldukça önemli olduğunu dile getirdi.

TÜRKİYE AVANTAJLI DURUMDA
Gelişmekte olan ülkelerinin dünya ekonomisinde büyüme motoru olmaya devam edeceğini de belirten Tuck, "Türkiye düşen enerji maliyetlerinden önemli bir fayda sağlayabilir. Ukrayna konusunda Rusya ve Avrupa arasındaki sorunlar çözülür diye umuyorum. Türkiye gazın geçeceği ülke omduğu için bundan yarar görecek. Boru hatlarına yatırımlar olacak. Irak, Azerbaycan, Rusya ve Orta Asya'dan gelecek gazda bir geçiş ülkesi olur. Bu da büyümeyi destekler. Türkiye için büyük bir avantaj olabilir" dedi.

'DOĞRU YOLDASINIZ ŞİMDİ UYGULAMA ZAMANI'
Türkiye'nin cari açık ve fonlama sorunu olduğunu, bunu aşmak için alınan önlemleri önemsediklerini belirten Tuck, "Özel sektörün ve kamunun borçlanmada manevra kabiliyetine sahip olması gerekiyor. Artık insan gelişimi ve diğer konularda alınan kararların uygulanması zamanı. Orta gelirden yüksek gelire sıçramak için az kaldı. Bunun için gerekli adımların atılmasının tam zamanı" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE VE ORTA ASYA'DA YÜZDE 2.7 BÜYÜME
Laura Tuck yükselen Avrupa ve Orta Asya ekonomilerindeki merkezi sorunların yapısal bir doğasının olduğunu ve yerel çözümler gerektirdiğini de kaydetti. Dünya Bankası'nın raporuna da değinen Laura Tuck, bu yıl orta ve doğu Avrupa ülkelerinde ortalama sadece yüzde 0.9 oranında büyümenin görüleceği, buna karşın Türkiye ve Bağımsız Devletler Topluluğu ekonomilerinde ortalama büyümenin yüzde 2.7 olmasının beklendiğini ifade etti. Dünya Bankasının Avrupa ve Orta Asya raporunda, bu bölgedeki birçok ülkede büyümenin ekonomik krizden bu yana ılımlı düzeyde olduğu belirtildi.

Kaynak: Sabah

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...