Suriye'deki 'Küçük Londra'

Suriye'deki 'Küçük Londra'

DÜNYA Haberleri

IŞİD'in elinde haftalarca esir kaldıktan sonra serbest bırakılan bir yardım derneği çalışanı Münbiç kentinde birçok İngiliz savaşçının olduğunu iddia etti

Terör örgütü IŞİD'in elinde haftalarca esir kaldıktan sonra serbest bırakılan bir yardım derneği çalışanı, Suriye'nin IŞİD kontrolündeki Münbiç kentinin birçok İngiliz savaşçı yaşadığı için "Küçük Londra" olarak anılmaya başladığını iddia etti.
İngiliz Sunday Times gazetesine konuşan Danimarka vatandaşı Ahmed Velid Raşidi, Suriye'nin Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) kontrolündeki Münbiç kentinde genelde İngilizce ve Almanca konuşulduğunu söyledi ve "Bu şehir kesinlikle Suriye'de yabancı etkisinin en çok görüldüğü yer" dedi. Kentin "Küçük Londra" olarak nitelendiğini iddia etti. Şehirde IŞİD için savaşan militanların yanı sıra savaşçılarla evlenmek için Suriye'ye giden birçok İngiliz kadının da yaşadığını söyledi. Casusluk suçlaması ile hapsedilmeden önce Münbiç'te birçok Avrupalı militan ile tanıştığını söyleyen 23 yaşındaki Raşidi, yabancı erkek savaşçıların IŞİD'den ayda 500 dolar maaş aldığını, kadınlara ise aylık 50 dolar harçlık verildiğini açıkladı.
'BATI'DAN GELENLER DAHA ACIMASIZ'
Raşidi, Batı'dan gelen IŞİD militanlarının Araplardan çok daha acımasız olduğunu çünkü sürekli örgüte olan bağlılıklarını kanıtlamaya çalıştıklarını da söyledi. Ahmed Velid Raşidi, "Onlar önce dövüyor sonra soru soruyor. Bunu kendi deneyimlerimden biliyorum" dedi. Suriye'de hapishanedeyken iki İngiliz kadınla birden evli olduğunu söyleyen bir militandan feci şekilde dayak yediğini söyleyen Raşidi, "O adam Somali ya da Afrika asıllıydı ancak İngiltere doğumlu olduğuna eminim" dedi. Raşidi ayrıca İngiltere'nin 500 Müslüman vatandaşının IŞİD için savaşmak üzere Suriye'ye gittiğini iddia ettiğini ancak kendi deneyimlerinin bu sayının gerçekte çok daha yüksek olduğunu gösterdiğini belirtti.Gazeteye göre uzmanlar, yabancı cihatçıların "IŞİD'in başkent olarak kullandığı Rakka'dan görece daha güvenli olduğu için" Münbiç'e yerleşmeyi tercih ettiklerini söylüyor.
İKİZ KARDEŞLERİ GERİ GÖTÜRMEK İÇİN GİTMİŞTİ
Ahmed Velid Raşidi, Suriye'ye 17 yaşındaki İngiltere'nin Manchester'lı olan ikiz kız kardeşler Salma ve Zahra'yı alıp İngiltere'deki evlerine geri götürmek amacıyla, kızların annesi Khadra Jama ile birlikte gitmişti. Ancak Raşidi ve Jama Suriye'de yakalanmış ve casuslukla suçlanarak birbirlerinden ayrı hapishanelere atılmıştı. Hem Raşidi hem de Jama eylül ayında IŞİD mahkemeleri tarafından "haklarındaki iddialar kanıtlanamadığı için" serbest bırakıldı ancak Selma ve Zehra, anneleri ile birlikte Suriye'yi terk etmeye yanaşmadı. Selma ve Zehra Halane'nin iki ay önce Suriye'de evlendiği Afgan asıllı İngiliz kocaları nbsp;Ali Kalantar ve nbsp;Abu Handhla geçen hafta Irak'taki bir çatışmada öldürüldü. Selma Halane'nin hamile olduğuna inanılıyor.
KAYNAK: HÜRRİYET

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...