Podgoritsa'nın simgesi, "Osmanlı mirası" Saat Kulesi

/ Kaynak: AA
Podgoritsa'nın simgesi, "Osmanlı mirası" Saat Kulesi

DÜNYA Haberleri  / AA

Karadağ'ın başkenti Podgoritsa'daki tarihi Saat Kulesi, kentteki nadir Osmanlı eserlerinden biri olarak bugün de hala dimdik ayakta

Hacı Mehmed Paşa Osmanagiç tarafından 17. yüzyılın sonlarında yaptırılan Saat Kulesi, Karadağ'ın başkenti Podgoritsa'daki nadir Osmanlı eserlerinden biri olarak bugün de dimdik ayakta.
Kentin simgesi olarak gösterilen ve tarih boyunca olduğu gibi bugün de insanların buluşma yeri olan 16 metre yüksekliğindeki Saat Kulesi, 20. yüzyılın ortalarına kadar Podgoritsa'daki en yüksek yapıydı. Tamamen taştan yapılan dört kenarı, üst kısmında dört penceresi ve saat bulunan Saat Kulesi, iki dünya savaşında da yoğun bombardımana maruz kalan kentte, ayakta kalmayı başaran nadir tarihi eserlerden.
Hayatının neredeyse tamamını Podgoritsa'da geçiren emekli gazeteci Husein Tuzoviç, Saat Kulesi'nin, tarih boyunca Podgoritsa'da yaşanan olaylara tanıklık ettiğini söyledi.
Saat Kulesi'nin Podgoritsa'daki Stari Varoş (Eski Varoş) semtinin merkezinde konumlandığını anlatan Tuzoviç, "İnsanlar, Saat Kulesi'nde toplanarak, şehirde olan bitenden haberdar oluyordu. Burası buluşma, tanışma yeriydi" diye konuştu.
Osmanlı'ların Podgoritsa'ya yeni bir medeniyet getirdiğini anlatan Tuzoviç, bugün dahi Podgoritsa'yı ziyaret eden insanların yönlerini o dönemde inşa edilen Saat Kulesi'ne göre bulduklarını söyledi.
Kentteki tarihi eserlerin her geçen gün azaldığına işaret eden Tuzoviç, "Geçmişin yıkılmasına izin veremeyiz. Geçmişte nasıl yaşandığını anlayabilmek için onu korumalıyız" dedi.
Geçen yüzyılın ortalarına kadar kentin en yüksek yapısı olan Saat Kulesi, 20. asrın ikinci yarısında hızlanan şehirleşme ile birlikte kentte yüksek binaların inşa edilmesiyle "en yüksek bina" unvanını da kaybetti.
- Saati çalışmayan Saat Kulesi
Osmanlı mimarisine duyduğu ilgi nedeniyle yıllardır kentteki Osmanlı eserlerine dair her türlü bilgi ve belgeyi toplayan Podgoritsalı Abdullah Abdiç de Saat Kulesi'nin "kaderin oyunu" sayesinde Podgoritsa'nın koruma altındaki simgesi haline geldiğini ifade etti.
Saat Kulesi'nin günümüze ulaşan ender tarihi izlerden biri olduğunu anlatan Abdiç, "İkinci Dünya Savaşı'ndaki bombardımanlarda kentteki her şey yıkılmıştı. Saat Kulesi, kaderin oyunuyla günümüze ulaşmayı başardı ve modern Podgoritsa'nın simgesi haline geldi" diye konuştu.
Abdiç, Hacı Mehmed Paşa Osmanagiç tarafından yaptırılan Saat Kulesi hakkında en fazla bilginin 19. yüyılda bugün Arnavutluk topraklarında kalan İşkodra'da görevli Fransız konsolos Hequar'ın günlüğünde yer aldığını ifade ederek, söz konusu günlükte, Saat Kulesi'nin dönemin en yüksek yapısı olduğu ve kulenin üst kısmına yerleştirilen saatin Venedik'ten getirildiğinin yazılı olduğunu söyledi.
Bugün devlet koruması altında olan Saat Kulesi'nin saati ise arıza nedeniyle artık doğru zamanı göstermese de Abdiç, Saat Kulesi'nin Podgoritsalı'ların gözünde büyük bir öneme sahip olmaya devam ettiğini ifade etti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...