Erdoğan fark etti, son adan iflastan kurtardı!

Erdoğan fark etti, son adan iflastan kurtardı!

Ekonomi Haberleri

Torba yasaya eklenen bir maddenin otomotiv sektörünü krize sokacağını fark eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müdahalesiyle o madde yasadan çıkartıldı.

Torba Yasaya eklenen, "üretilen tüm ticariler engelli kullanımına uygun olmalı" maddesi yüzünden krize giren otomotiv sektörünü Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Fikri Işık'ın son anda devreye girmesi kurtardı.
Son 9 yıldır, 22 milyar doları aşan ihracat geliriyle otomotiv Türkiye'nin lider sektörü. Yıllık 1.2 milyon adetlik üretimi, 230 bini aşan istihdamıyla ekonominin lokomotifi olan sektör. aynı zamanda Avrupa'nın ticari araç lideri. Sürekli yeni yatırımlarla büyüyen sektör, geçtiğimiz günlerde fabrikaları kapatma aşamasına geldi. Hem de iyi niyetli bir uygulamanın kurbanı olmak üzereyken, büyük yanlış son anda engellendi.
ZORUNLU ÜRETİM
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Bakan Işık'ın sektörü adeta kapanmaktan kurtarmasının ise bu yılın başında torba kanuna eklenen bir madde sonrası gerçekleştiğini söyledi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Şubat 2014'te torba kanuna bir madde eklendiğini kaydeden Yenigün, "Bu madde ağustos ayından itibaren Türkiye'de satılan tüm minibüs, midibüs ve otobüslerin engelli erişimine uygun olarak üretilmesini zorunlu hale getiriyordu.
İFLAS BAYRAĞINI AÇACAKTIK
Kuşkusuz özellikle şehir içi yolcu taşımacılığındaki araçların engelliler için uygun olması gerekir ki bu zaten kanunla böyle. Sektör bu konuda hassas ve belli bir kotasını buna ayırıyor. Ama bu yeni kanun üretimin tümünü buna göre değiştirmek anlamına geliyordu. Yani üretim planları, maliyetler ve yatırımlar baştan aşağıya değişmeliydi. Bu ağırlıklı olarak ihracat yapan sanayi için tamamen imkansızdı. Açıkçası bu madde yürürlüğe girerse, iflas bayrağını çekmek zorunda kalacaktık. nbsp;
SON DAKİKADA ERDOĞAN
Ayrıca bu maddenin kapsamı daha ilerde tüm araçları kapsayacak şekilde düzenlenmişti. Türkiye böylece otomotiv üretimindeki tüm gücünü kaybedecekti. Dernekler ve yetkililer bunun için uzun bir süre mücadele verdi. Bizde Ankara'ya giderek konuyu Bakan Fikri Işık'a anlattık. Kendisi sorunu bir kerede anladı ve gereken girişimleri yaptı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı'nı bu madde konusunda vazgeçiremeyince son dakika dönemin Başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan'ın makamına çıkarak durumun ciddiyetini anlatmış. Erdoğan da, 'Olur mu ya böyle bir şey' diyerek maddeyi yasadan çıkarttırmış. Böylece sektör adeta direkten döndü. Bu yüzden Fikri Işık'ı sektör olarak çok takdir ediyoruz."
AĞUSTOSTAN İTİBAREN ÜRETİM DURACAKTI
Haydar Yenigün'ün bu açıklamalarından sonra iki kararla ilgili detayları almak için işin uzmanı olan Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Genel Sekreteri Ercan Tezer'i aradım. Tezer, aynı Haydar Yenigün'ün anlattığı gibi çok kritik bir süreçten geçildiğini belirterek, "6 aydan fazla uğraştık. Aksi durumda sektör çok zor durumda kalacaktı" dedi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...