Çin Afrika'yı "aydınlatıyor" ama..

/ Kaynak: AA
Çin Afrika'yı "aydınlatıyor" ama..

DÜNYA Haberleri  / AA

Çinli şirketler, Afrika'daki birçok ülkede yaygın olan elektrik kesintisi sorununu ortadan kaldırabilecek yeni projelere imza attı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Zimbabve, Kamerun, Gana, Burundi, Güney Afrika ve Nijerya gibi ülkelerdeki projelerle, Çin ve Afrika arasında kazan-kazan ilkesine dayalı ortaklık artıyor.

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın kısa süre önce Çin'e yaptığı ziyaret sırasında, Çin Ulusal Nükleer Şirketi ile Güney Afrika Nükleer Enerji arasında imzalanan ortaklık anlaşmasının, Güney Afrika'da büyük sorun haline gelen elektrik kesintisi sorununu çözmesi bekleniyor.

Afrika'da elektrik ihtiyacının her yıl yüzde 10-12 arttığını belirten Afrika'da enerji ürünlerinin tasarımında referans şirket olan Amperafrik yetkililerinden Gilles Salsarulo'ya göre, bu ortaklıkla Çin, hem Afrika'ya yatırım yapacak hem de uygun koşullarda enerji sektöründe kazanımlar elde edecek.

Salsarulo, Çin şirketi Sinohydro'nun, Zimbabve'de elektrik kesintilerine çözüm bulmak için kömürle çalışan elektrik santrali inşa etmek amacıyla ekimde 1,5 milyar dolarlık bir anlaşmaya imza attığını, bu santralle Zimbabve'de 18 saate kadar kesintisiz elektrik dağıtımının sağlanmasının hedeflendiğini belirtti.

Afrika'da yaptığı yatırımlarıyla Çin'in, "Avrupa'nın bıraktığı boşluğu" doldurduğunu ifade eden Gilles Salsarulo, kıtada bir milyon Çinli işçinin bulunduğunu, bu durumun da önemli avantajlar sağlayabileceğini vurguladı.

Çin'in Afrika'daki elektrik sektörüne ilgisinin 1982'ye dayandığını hatırlatan Salsrulo, bu ülkenin Burundi'nin başkenti Bujumbura'nın Mugere bölgesinde bir hidroelektrik santralinin inşasını finanse ettiğini belirtti.

Enerji ve Maden Bakanlığı'nın Enerji Genel Müdürü Nolasque Ndayihaye de, Mugere santralinin Çin'in 2 milyon dolarlık yardımıyla kısa süre önce yenilendiğini ifade etti.

Ndayihaye, 2012'de Çin'in yaklaşık 1,3 milyon dolar yardımda bulunarak Burundi'de güneş enerjisi panellerinin inşasına destek verdiğini, bugün Çinlilerin Bujumbura'nın kırsal kesiminde bulunan Ruzibazi ve Cirasa-Karonge nehirlerindeki yeni bölgelere odaklandığını söyledi.

Uzmanlar, birkaç yıl önce de Çin'in Ruvyironza ve Gikonge santrallerini finanse ettiği ve yenilediği, Çinli uzmanların çalışmaları yönettiğini kaydetti.

Nijerya'da bir yıl önce elektrik kaçaklarını önlemek için büyük bir projeye imza atıldığı, Ekim 2013'te Sinohydro şirketiyle 700 megavat elektrik üretmesi beklenen bir hidroelektirk farbrikasının inşası için 1,3 milyar dolarlık anlaşma yapıldığı belirtildi. Projenin yüzde 75'inin Çin'in Export-Import Bankası, yüzde 25'inin Nijerya maliye bakanlığı tarafından karşılanacağı vurgulandı.

Çin Uluslararası Su Elektrik Şirketi'nin (CIWEC) de Gana'da yatırımlar yaptığı, halkın ve sanayi sektörünün artan ihtiyaçlarını karşılamak için yıllık elektrik kapasitesini yüzde 10 artırmak isteyen bu ülkeye destek verdiği kaydedildi.

Çin'in Kamerun'un da yardımına koştuğu, Soa kentindeki bir üniversite kampüsünün güneş enerjisiyle çalışan lambalarla donatıldığı açıklandı.

Aynı kente 334 güneş enerjisiyle çalışan sokak lambası verildiği, Soa'yı başkent Yaounde'ye bağlayan yola da bu lambalardan yerleştirildiği bildirildi.

Çin'in Kamerun'a bu yardımlarının 316 bin 500 dolar tutarında olduğu belirtildi.

ÇİN'DE 4 MİLYON KİŞİ ELEKTRİKSİZ nbsp;

Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de 3 milyon 800 bin kişinin elektriksiz yaşadığı bildirildi.

Çin Devlet Konseyi Yoksulluğu Azaltma ve Kalkınma İdaresi'nden Liu Şuvın, Çin'de 3 bin 917 köyde elektrik olmadığı ve bu durumdan 3 milyon 800 bin köylünün etkilendiğini kaydetti.

Liu Şuvın, Çin'in dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olmasına rağmen yoksullukla mücadele konusunda üzerinde ağır bir yük olduğunu vurgulayarak, kırsal kesimde yaşayan 80 milyonun üstündeki Çinlinin yıllık ortalama 2 bin 300 yüen (yaklaşık 375 ABD doları) gelire sahip olduğunu ifade etti.

Ülkede yoksulluk sınırının altında yaşayanların elektrik dışında su, yol, okul ve sağlık gibi temel konulardaki sorunlarla da boğuştuğuna dikkati çeken Liu, yoksullukla mücadele ve temel kamu hizmetlerini geliştirmek için Çin'in çabalarını artıracağını kaydetti.


Çin'de 2011 yılında kabul edilen standarda göre, kırsal kesimde yıllık geliri 375 doların altındaki kimseler fakir olarak nitelendirilirken, günlük kazancı 1 dolardan az olanların yoksulluk sınırının altında yaşadığı kabul ediliyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...