Cari açığa 1 milyar dolar katkı sağlayacak tesis

Cari açığa 1 milyar  dolar katkı sağlayacak tesis

Ekonomi Haberleri

Tüpraş, dün de 3 milyar dolar yatırımla fuel oil dönüşüm tesisi açtı. Tesis, ithalatı azaltarak cari açığa 1 milyar dolarlık katkı sağlayacak

Koç Topluluğu Şirketleri'nden Tüpraş'ın 3 milyar dolar yatırımla İzmit'te hayata geçirdiği Fuel Oil Dönüşüm Tesisi açıldı. Açılışıyla devletin, Koç Holding'in ve Tüpraş'ın zirvesini buluşturan tesis, başta motorin olmak üzere ithal edilen bazı mamullerde üretimi artıracak. Cumhuriyet tarihinde tek seferde gerçekleştirilen en büyük sanayi yatırımı olma özelliği taşıyan tesis, üretime geçtiğinde ithalatı önleyerek Türkiye'nin cari açığını 1 milyar dolar düşürecek. Açılışa katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasına, "Kocaeli'de 3 milyar dolar yatırımla tamamlanan fuel oil dönüşüm tesisinin ülkemiz, ekonomimiz ve milletimiz için hayırlı olmasını Allah'tan niyaz ediyorum" diye başladı. Bu dev yatırımdan dolayı tüm Tüpraş çalışanlarına teşekkürlerini ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye olarak gerçekten büyük bir gurur gününü büyük bir iftihar manzarasını hep birlikte yaşıyoruz. İlave alt masraflar dahil 3 milyar dolarlık bir bütçe ile özelleştirme ve sonraki masraflar ile yaklaşık 10 milyarlık bir yatırım yapıldı. Türkiye'de tek seferde yapılmış en büyük yatırımın sonucunu devreye alıyoruz. İstihdama, ihracata, Türkiye'nin bir enerji üssüne dönüşmesine özellikle arkadaşlarımın ifade ettiği gibi cari açığın 1 milyar dolar azalmasına bu tesis vesile olacak" dedi.
TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNE YATIRIM
Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Koç Topluluğu olarak Türkiye'nin geleceğine ve potansiyeline olan inançlarını her fırsatta dile getirdiklerini belirterek, özelleştirme sonrasında Tüpraş'ın Koç Topluluğu bünyesinde geçen 9 yılında toplam 5.2 milyar dolarlık yatırım harcaması yaptıklarını dile getirdi. Tüpraş'ın uluslararası piyasalardan temin ettiği ham petrolü işleyerek Akdeniz'de 53, Karadeniz'de 18 rafineri olmak üzere tüm dünya ile rekabet ettiğini hatırlatan Ömer M. Koç, "Tüpraş, Akdeniz'in en rekabetçi rafineri şirketlerinden biri olma yolundaki hedefine emin adımlarla ilerliyor" dedi.
Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut da yeni tesisle birlikte Tüpraş'ın motorin üretiminin 2'ye katlanarak yıllık 10-11 milyon ton seviyesine ulaşacağını, jet yakıt ve benzinde yüzde 25-30 artış, fuel oil üretiminde yüzde 90 azalma olacağını ifade etti. 4700 kişinin istihdam edildiği Tüpraş'ın yeni tesisinde ise 500 kişi görev yapacak.


AÇILIŞ ZİRVEYE DÖNÜŞTÜ
Devletin, Koç Holding'in ve Tüpraş'ın zirvesini buluşturan tesisin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle gerçekleştirildi. Törene Sanayi, Enerji, Ulaştırma bakanları, İspanya Büyükelçisi, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel, Koç Holding CEO'su Turgay Durak ve birçok bakan, siyasetçi, il ve ilçe yöneticileri, iş adamları ve davetliler katıldı. nbsp;
Adım adım dönüşüm
-İzmit'te 1523 dönümlük alana kuruldu.
-17 ünite, depolama tankları ve 780 metre iskeleden oluşuyor.
-Karar 11 Mart 2008'de alındı.
-Proje, uluslararası şirketlerin de bulunduğu 10 ayrı finans kuruluşunca kredilendirildi.
-İnşası 2011'de başladı, 36 ayda tamamlandı. Balina şeklinde tasarlanan kontrol merkezi, Altın Sertifika ödülü aldı.
-Ana müteahhitliğini İspanyol Tecnicas Reunidas üstlendi. Alt yüklenicileri ise Tekfen, Gemont, Gemsan, Havatek, Ahmet Nihat Özhan ve STFA.
-İnşaat ve montajda 10 bin kişi çalıştı.
-Kullanılan çelik miktarı ile 6 tane Eyfel Kulesi inşa edilebilir.
-Borular uç uca eklenerek Edirne'den Ardahan'a boru hattı döşenebilir.
-Depolama tankları alanına 7 futbol sahası yapılabilirdi.
-Kullanılan betonla 5 bin konut inşa edilebilirdi.
-35 metre boyu, 8 metre çapı, 918 ton ağırlığı olan projenin en büyük ekipmanı olan reaktör Japonya'da üretildi, İzmit'e tek parça halinde getirildi ve 320 tekerlekli dev tır ile taşınarak montajlandı.
-185 metrelik boyuyla dünyanın en yüksek 8'inci meşalesi bu tesiste.
-Demiryolu taşımacılığı için 297 beyaz ve 194 siyah ürün vagonunu içeren taşıma filosu oluşturuldu. nbsp;




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...