Güven yoksa büyüme ve istihdam duruyor

Güven yoksa büyüme ve istihdam duruyor

Ekonomi Haberleri

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ülkede güven ortamı oluşmadan yatırımların durduğunu belirterek, "Güven yoksa büyüme de istihdam da mümkün değil" dedi

G-20'nin iş dünyası ayağı olan B20 Türkiye Başlangıç Toplantısı, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın katılımıyla başladı. Dünya ekonomisinin önündeki en önemli konunun 'güven' olduğunu belirten Ali Babacan, "Bir ülkede güven oluştuktan sonra yatırım oluyor, bankalar, finans kuruluşları daha rahat kredilendirme yapıyorlar. Ayrıca güven olduktan sonra tüketiciler daha rahat alışveriş yapıyorlar. Eğer güven yoksa yatırımcı duruyor, bankalar duruyor, tüketici ve ekonomi duruyor. Maliye politikalarıyla ekonomiyi ne kadar canlandırmaya çalışırsanız çalışın, merkez bankaları para politikalarında ne kadar genişlemeci çizgi izlerse izlesin eğer güven yoksa bir ülkede, büyümede, istihdam da mümkün değil" dedi.
Düzenlemeler piyasaya uymalı
Özel sektörün önemine vurgu yapan Babacan, "Biz kapalı odalarda maliye ve para politikalarıyla ilgili ne yaparsak yapalım, hangi kararı alırsak alalım, eğer bunun iş alemine bir yansıması yoksa iş alemi bu politikaları sahiplenmiyorsa, belki de en önemlisi güvenmiyorsa büyümede mümkün değil istihdam da mümkün değil. İşte bu nedenle biz B20 yapısını çok önemsiyoruz" diye konuştu.
KOBİ'ler için özel gündem
KOBİ'lerin önemine de vurgu yapan nbsp;Babacan, "Belki bazı istisnalar vardır ama çoğu ülkede istihdamın en az yarısını KOBİ'ler oluşturuyor. Bizim ülkemizde istihdamın yüzde 75'i KOBİ'lerde çalışanlardan oluşuyor. İhracatımızın dahi yüzde 60'ı KOBİ'lerden geliyor. Biz istiyoruz ki küçük ve orta boyutlu işletmeler G20'nin her bir gündem maddesinin altında dikkate alınsın ve her bir gündem maddesinde 'KOBİ'ler için ne yapıyoruz' sorusunu kendimize soralım" diye konuştu.
Babacan bunun için Uluslararası Ticaret Odası'yla görüştüklerini, bir küresel KOBİ Forumu oluşturulmasını istediklerini belirterek, "Sadece bizim dönem başkanlığımız için değil, kalıcı bir platform olmasını istiyoruz bunun" diye konuştu. nbsp;
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin G20 dönem başkanlığında kadınlara yönelik olarak W20 başlıklı yeni bir hat açmak istediklerini belirterek, "Kadınların işgücüne katılım oranı arttıkça o ülkede verimlilik artıyor, nihayetinde büyüme artıyor" dedi.
AMAÇ KAPSAYICI VE SAĞLAM BÜYÜME

B20 Türkiye Yürütme Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "G20 Türkiye dönem başkanlığı ana amacını 'Kapsayıcı ve Sağlam Büyüme' yani 'Inclusive and Robust Growth' olarak belirledi" dedi. B20 yapısına hem de B20 Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na ve kurduğu ekibe güvendiklerinin altını çizen Babacan, güçlü bir yönlendirme komitesinin olduğunu ve burada Türkiye'deki iş dünyasının güçlü bütün örgüt ve belli başlı şirketlerinin temsil edildiğini aktardı.


B-20 Grup Başkanlarını Hisarcıklıoğlu tanıttı
Türk iş dünyasının alanında uzman iş insanları, ticaret, altyapı ve yatırımlar, büyümenin finansmanı, istihdam ve yolsuzlukla mücadele görev güçlerine başkanlık edecek. Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, B20 Türkiye'de görev gücü uygulamasının süreceğini belirterek, Türk iş dünyası görev gücü ekibini açıkladı. Hisarcıklıoğlu, B20 kapsamındaki çalışmaların devamlılık, kapsayıcılık ve bağlantıların güçlendirilmesi prensipleri ekseninde sürdürüleceğini belirterek, grup başkanlığını yürütecek isimleri tanıttı. nbsp;


TOBB?Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun açıklamasına göre; Türk iş dünyası görev gücü çalışmalarında grup başkanlıklarını, Türkiye'nin 5 büyük iş adamı yürütecek. Hangi iş adamımızın hangi grup başkanlığını yürüteceği de belirlendi.


Murat Ülker
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Yolsuzlukla Mücadele grubunun başkanlığını yapacak.
Ali Koç
Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Ali Koç, Türkiye döneminde İstihdam grubunun başkanlığını üstlendi.
Güler Sabancı
B20 Ticaret grubunun başkanlığını Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı yürütecek.
Hüsnü Özyeğin
FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Büyümenin Finansmanı grubunun başkanı oldu. nbsp;
Ferit Şahenk
Altyapı ve Yatırımlar başkanlığına ise Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk getirildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...