Pakistan'da kanlı okul baskını!

/ Kaynak: AA
Pakistan'da kanlı okul baskını!

DÜNYA Haberleri  / AA

Peşaver'deki askeri okula giren silahlı saldırganlar ve güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı, yüzlerce öğrenci ve öğretmenin öldürüldüğü belirtiliyor.

Pakistan'ın Peşaver kentinde Taliban tarafından bir okula düzenlenen baskında ölü sayısının 148'e ulaştığı bildirildi. nbsp;

Eyalet Hükümet Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, baskında yaralananlardan bazılarının hayatını kaybetmesi sonucu ölü sayısı 148'e yükseldi. Sözcülük, yaralı sayısının da 150'ye yükseldiğini açıkladı. nbsp;

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN

Peşaver'in bağlı olduğu Hayber Paktunhva eyaleti hükümet sözcülüğünden yapılan açıklamada, Taliban militanları tarafından basılan okulda 148 kişinin hayatını kaybettiği, 150 kişinin yaralandığı bildirildi.


Pakistan Ordu Sözcüsü Tüm General Asıf Selim Bacva, teröristlere karşı operasyonun devam ettiğini belirterek, 5 teröristin öldürüldüğünü açıkladı. Bacva, okulun içindeki dört bloktan sonuncusunda operasyonun sürdüğünü ve teröristlerin köşeye sıkıştırıldığını kaydetti.


Pakistan'da kanlı okul baskını!


Pakistan Başbakanı Navaz Şerif de olayı "ulusal trajedi" nitelendirerek, ülkede üç günlük yas ilan etti. Şerif, "son terörist ölene kadar savaşın devam edeceğini" vurguladı.


HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN


Taliban üyesi 6 kişinin düzenlediği baskının ardından okula operasyon düzenleyen Pakistan ordusu özel birlikleriyle militanlar arasındaki çatışmalar halen devam ediyor.


TALİBAN'DAN İLK AÇIKLAMA


Saldırıyı üstlenen Pakistan Taliban örgütünün sözcüsü Muhammed Horasani, "üzerlerinde bomba bulunan 6 üyelerinin okula girerek saldırıyı düzenlediğini" söyledi.


Horasani saldırıyı, "hükümet tarafından öldürülen Taliban üyelerinin intikamını almak için yaptıklarını" belirtti.


Saldırının yapıldığı okulda eğitim gören iki öğrencinin babası Majid Bashir de AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlunun kendisini arayarak saldırganların birçok öğrenciyi rehin aldıklarını söylediğini aktardı.


Pakistan'da kanlı okul baskını!


Bashir, "Çok korkmuştu. Doğru düzgün konuşamıyordu. Saldırganların kendisini bulmasını engellemek için benden kendisini aramamamı istedi" diye konuştu.


MUHALEFET GÖSTERİYİ İPTAL ETTİ


Pakistan Adalet Hareketi (PTI) lideri İmran Han da başkent İslamabad'da yaptığı açıklamada, yaşanan terör olayını en güçlü şekilde kınadıklarını söyledi.


"Kalplerimiz yakınlarını kaybedenlerle birlikte" diyen Han, hükümete karşı düzenlemeyi planladıkları gösteriyi iptal ettiklerini bildirdi. İmran Han, daha sonra Peşaver'e hareket etti.


Pakistan'da kanlı okul baskını!


Pakistan'ın Peşaver kentindeki bir okula düzenlenen silahlı baskında ölenlerin sayısının 126'ya yükseldiği bildirildi.


Ülkenin kuzeybatısındaki Hayber Paktunkhva eyaletin başkentinde Pakistan Talibanı örgütünün düzenlediği saldırıda 122 kişinin de yaralandığı belirtildi.


Peşaver'deki Lady Reading hastanesinde basın mensuplarına konuşan Hayber Paktunhva Eyalet Başbakanı Pervez Hattak, "Çatışmalar hala devam ediyor" diye konuştu.

BAŞBAKAN PEŞAVER'DE

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Kuzey Veziristan'da Taliban militanlarına karşı yürütülen askeri operasyonların devam edeceğini söyledi.

Okul baskınının yaşandığı Peşaver'de, Hayber Paktunhva eyalet başbakanlığında basın mensuplarına konuşan Şerif, "Teröre karşı operasyon son safhasına girmiştir. Zarb-e Azb operasyonu, son terörist yok edilene dek devam edecektir" dedi.

Yüzlerce öğrencinin eğitim gördüğü okula düzenlenen baskını "haince" diye nitelendiren Şerif, halktan saldırılara karşı dayanışma içerisinde olmalarını istedi. Navaz Şerif, baskın nedeniyle ülke genelinde 3 günlük yas ilan ettiğini söyledi.

Pakistan'da kanlı okul baskını!

Pakistan ordusunun 15 Haziran'dan itibaren Kuzey Veziristan'da yerli ve yabancı uyruklu Taliban militanlarına karşı başlattığı Zarb-e Azb isimli operasyonda, şimdiye kadar yaklaşık bin 500 militan etkisiz hale getirildi. Bombalı saldırılar ve silahlı çatışmalarda 100'ü aşkın asker de yaşamını yitirdi.

Bugünkü saldırıyı üstlenen Pakistan Taliban örgütünün sözcüsü Muhammed Horasani, "saldırıyı, hükümet tarafından öldürülen Taliban üyelerinin intikamını almak için yaptıklarını" söylemişti.

OKUL BİNASINDA 5 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ nbsp;

Bu arada Pakistan Ordu Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, okul binasında yaşanan çatışmada 5 teröristin öldürüldüğü, 2 öğrenci ve 1 görevlinin kurtarıldığı bildirildi. Açıklamada, "Teröristler köşeye sıkıştırıldı" ifadesi kullanıldı.

Pakistan'da kanlı okul baskını!

Sözcü Tümgeneral Asıf Selim Bacva da okul binasında hala silahlı çatışmaların yaşandığını belirtti. Sözcü, operasyonun ne zaman sona ereceğine ilişkin açıklama yapmadı.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SALDIRIYI KINADI

Birleşmiş Milletler, Pakistan'da 148 kişinin hayatını kaybettiği okul baskınını şiddetle kınadı.

BM Pakistan Koordinatörü Timo Pakala, Peşaver'deki okula düzenlenen saldırıyla ilgili başkent İslamabad'da yaptığı açıklamada, "Masum çocuklara yönelik barbarca saldırıyı şiddetle kınıyoruz" dedi.

Pakistan'da kanlı okul baskını!

Pakala, bu vahşet karşısında dehşete düştüklerini vurgulayarak ölen ve yaralananların yakınlarının acısını paylaştıklarını söyledi.

Öte yandan Ordu Sözcüsü Tümgeneral Asif Selim Bacva, operasyonda altı teröristin öldürüldüğünü belirterek ikisi öğrenci, altısı öğretmen ve yedisi idari görevli 15 kişinin daha komandolar tarafından kurtarıldığını açıkladı.

Sözcü, teröristlerin okul binasının değişik yerlerine bombalar yerleştirdiğini de söyledi.

MALALA'DAN AÇIKLAMA

Pakistan'da kız çocuklarının eğitimini savunduğu için 2012 yılında Taliban tarafından başından vurulan Pakistanlı Malala Yusufzay, Taliban'ın Peşaver kentindeki okula düzenlediği baskını kınadı.

Pakistan'da kanlı okul baskını!

Peşaver'de sabah saatlerinde askerin yönettiği, asker ve sivil memurların çocuklarının bulunduğu okula düzenlenen baskına ilişkin açıklama yapan Nobel ödüllü 17 yaşındaki Malala, "bu saçma ve acımasız terör eyleminden dolayı çok üzgün" olduğunu vurguladı.

Okullardaki masum çocukların böyle bir dehşet sahnesinde yeri olmadığını belirten Malala, "Bu zalim ve korkakça eylemleri kınıyorum" ifadesini kullandı.

Pakistan silahlı kuvvetleri ve hükümetinin çabalarının takdire şayan olduğuna işaret eden Malala, şunları kaydetti:

"Ben ve dünya genelinde milyonlar, bu çocukların, kardeşlerimin yasını tutuyor. Ama asla mağlubiyete uğramayacağız."

İNGİLTERE ADINA İLK AÇIKLAMA CAMERON'DAN

İngiltere Başbakanı David Cameron da sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki resmi hesabında, "Pakistan'dan gelen haber derinden sarsıcı. Çocukların sadece okula gittikleri için öldürülmesi korkunç" diye yazdı.

İNGİLTERE, HİNDİSTAN VE AFGANİSTAN SALDIRIYI KINADI

Pakistan'ın Peşaver kentinde bir okula düzenlenen ve en az 148 kişinin ölümüyle sonuçlanan baskını İngiltere, Hindistan ve Afganistan şiddetle kınadı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Peşaver'de sabah saatlerinde askerin yönettiği, asker ve sivil memurların çocuklarının bulunduğu okula düzenlenen baskını kınayarak, "Hiçbir şey okula giden çocukların böyle korkunç bir saldırıya maruz kalmasını haklı çıkaramaz" dedi.

Hammond, "Bugün Peşaver'deki okula düzenlenen terörist saldırı ve yaşanan trajik can kayıplarıyla ilgili haberlerden dehşete düştüm. Yaralanan ve hayatını kaybedenlerin ailelerinin acılarını derinden paylaşıyorum. Birleşik Krallık, terör ve aşırıcılıkla mücadelede Pakistan hükümeti ve halkı ile omuz omuza durmaya devam ediyor" ifadesini kullandı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi ise uluslararası toplumu Taliban'ın düzenlediği baskını kınamaya çağırdı. Modi, baskını "alçakça bir terörist saldırı" şeklinde tanımlayarak, masum insanların vahşice katledildiği saldırı karşısında konuşmanın anlamsız olduğunu kaydetti.

Afganistan Devlet Başkanı Mohammad Eşref Gani de saldırıyı kınayarak, saldırının insanlık dışı olduğunu ifade etti.

TÜRKİYE SALDIRIYI KINADI

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Pakistan'ın Hayber-Pahtunhva eyaletinin başkenti Peşaver'de bir okula 16 Aralık günü sabah saatlerinde düzenlenen terör saldırısında, çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını, bazı öğrencilerin de rehin alındıklarını büyük bir üzüntüyle öğrenildiği kaydedildi.

Pakistan'da kanlı okul baskını!

"Kardeş Pakistan'ın huzur ve güvenliği ile iç istikrarını bozmayı hedefleyen söz konusu terör eylemini şiddetle kınıyoruz" denilen açıklama şöyle devam etti:

"Bu menfur saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Saldırıya karşı başlatılan operasyonların başarıyla sonuçlanarak, rehin alınan tüm öğrencilerin sağ salim kurtarılmaları en büyük temennimizdir. Türkiye, kardeş Pakistan'ın terörizmle mücadelesine desteğini, Pakistan Hükümeti ve halkıyla dayanışmasını kararlılıkla sürdürecektir."

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...