Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Benzin 29 ay öncesine döndü

/ Kaynak: AA
Benzin 29 ay öncesine döndü

Ekonomi Haberleri  / AA

20 Haziran 2014'ten bu yana 55 litrelik depoyu doldurmanın maliyeti 45 lira ucuzladı.

Akaryakıt piyasasında, 95 oktan benzinin litresi, 29 ay önceki fiyatlarına dönerken en yüksek değere ulaştığı 20 Haziran 2014'ten bu yana 55 litrelik depoyu doldurmanın maliyeti 45 lira, yılbaşından itibaren ise 35 lira ucuzladı.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının artması ve Türkiye'deki firmaların ücret politikalarının etkisiyle 95 oktan kurşunsuz benzinin litresi, 20 Haziran'da en yüksek parasal değerine ulaşarak 5,16 lira oldu.
O günden sonra petrol fiyatlarındaki gerileme kısmen de olsa ülkedeki akaryakıta yansımaya başladı. Bundan 4 gün sonra başlayan düşüşlerin ve en son 4 gün önce gerçekleşen 8 kuruşluk indirimin etkisiyle benzinin litre fiyatı 4,33 liraya geriledi.


Fiyatlar yüzde 16 azaldı
En yüksek fiyata ulaştığı 20 Haziran'dan bu yana geçen 6 ayda benzinin litresi, 83 kuruş ucuzladı. Litredeki yüzde 16'lık gerileme, 6 ayda, 55 litrelik bir otomobilin depo doldurma maliyetini 45 lira düşürdü. 55 litrelik olan bir otomobilin deposu için 20 Haziran'da 283 lira harcanırken bugün 238 liraya indi.
Yılbaşına göre ise depo doldurmanın maliyeti 35 lira ucuzladı. Yılbaşında benzinin litresi 4,98 lira iken depolar 273 liraya doluyordu.
Litredeki bugünkü 4,33 liralık fiyat baz alındığında benzin, yaklaşık 29 ay öncesinin seviyelerine döndü. Benzin, 2012'nin temmuz ayında 4,31 liradan satılmıştı.


"4 liranın altında olması gerekiyor"
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, petrol fiyatında ortaya çıkan düşüşün yüzde 50'nin üzerinde olduğuna dikkati çekti.
Benzinde düşen fiyatın ise çok daha az olduğunu belirten Ağaoğlu, "Petrol artışında anında yansıtılan fiyat farkları, düşüşte gecikmeli ve adeta milim milim yapılıyor" dedi.
Özellikle kış aylarında artan ısınma maliyetlerinin hane halkı üzerinde olumsuz etki oluşturduğunu anlatan Ağaoğlu, "Bu olumsuz etkiyi azaltmak için akaryakıt fiyatlarında bir miktar daha indirim yapılması, doğalgaz ile elektrik fiyatlarına uygulanmış zamların da hiç olmazsa geri alınmasını bekliyoruz. Firmalar, petrol fiyatındaki düşüşün yarısını yansıtmış olsalar bile benzinin litresinin bugün 4 liranın altına inmesi gerekirdi" diye konuştu.
Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...