Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Merkez doları 'KİT'ledi

Merkez doları 'KİT'ledi

Ekonomi Haberleri

Enerji KİT'lerinin döviz ihtiyacını doğrudan karşılama kararı alan Merkez Bankası, doları 2.41 TL'lik zirveden döndürdü

Son haftalarda hareketli seyir izleyen döviz, bu hafta rekor üstüne rekor kırdı. Rusya başta olmak üzere gelişmekte olan piyasalardaki çalkantının yanı sıra ABD Merkez Bankası FED'in faiz artıracağına yönelik endişeler, Türkiye'de dolara 'tarihi zirve' yaptırdı. Önceki gün bankalar arası piyasalarda 2.39'a kadar ulaşan, dün sabah 2.35 TL'ye kadar gerileyen dolar, kademeli olarak yükseldi ve yine bankalar arası piyasalarda 2.41 seviyesi ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Avro ise uzun zaman sonra 3 lirayı aşarak 3.0242'den işlem gördü. Dövizdeki hızlı yükselişi satış ihalelerinde miktar artırarak durduramayan Merkez Bankası, yeni bir adım attı ve enerji sektöründe faaliyet gösteren Kamu İktisadi Teşebbüslerinin (KİT) ithalat karşılığında ödemek için ihtiyaç duyduğu dövizin gerekli kısmının piyasadan değil, Merkez Bankası veya Hazine'den karşılanacağını duyurdu. Uzmanlar, kararı desteklerken, bunun satışla müdahaleden daha etkili olduğuna dikkat çekti. Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, hamleyi çok olumlu değerlendirdi ve "Enerji KİT'lerinin aylık ortalama 1.5 milyar dolarlık talebi var. Bu ihtiyacın rezervlerden karşılanması, piyasayı çok olumlu etkileyecek" dedi. Merkez Bankası'nın bu kararı, beklendiği gibi dövizin yükselişini durdurdu. Hızlı tırmanış ile 2.4140 TL'ye yükselerek rekor kıran dolar, yönünü aşağı çevirdi. Gün kapanışında dolar 2.37, avro ise 2.96 TL'den günü tamamladı. Dolardaki olağanüstü hareketlilik ve artan endişelerle güne düşüşle başlayan ve ikinci seansta kayıpları yüzde 4.5'i bulan Borsa İstanbul ise günü endeksteki 3613 puanlık düşüşle 79 bin 191 puandan kapattı. Hisse senetleri yüzde 4.3 değer kaybetti.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de kurlardaki dalgalanmayı değerlendirirken, "Piyasanın kendi kuralları ve doğası içinde bu hareketleri hazmedeceğine ve bir seviye oluşturacağına inanıyorum" diyerek müdahaleye olumlu bakmadığını ifade etti. Zeybekci, dünyanın her yerinden pozisyon kapatma dönemine denk gelen spekülatif hareketlenmelerin 'geçici' olduğunu da dile getirdi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...