Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İran'da önemli açıklamalar

/ Kaynak: İHA
İran'da önemli açıklamalar

Politika Haberleri  / İHA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Suriye'nin istikrara kavuşması için bundan sonraki süreçte İran'la yakın çalışma arzusundayız" dedi.

Temasları kapsamında İranlı mevkidaşı Zarif'le görüşen Bakan Çavuşoğlu, düzenlenen basın toplantısında, "Değerli kardeşim Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'i de bir kez daha görmekten büyük bir mutluluk duyuyorum. Kendisiyle New York'ta ve Pekin'de görüşmüştük ve çok verimli ikili görüşmeler gerçekleştirmiştik. Bugünkü toplantımızda da gerek baş başa, gerekse heyetler arasındaki görüşmede birçok konuyu değerlendirdik. İran ve Türkiye arasında üst düzey ziyaretlere çok önem veriyoruz ve ilişkilerimizin daha da gelişmesine, güçlenmesine vesile olduğunu görüyoruz. İnşallah sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 2015 yılının ilk aylarında sayın Cumhurbaşkanı Ruhani'nin 9-10 Haziran 2014'te Türkiye'ye yaptığı ziyarete mukabele etmek üzere İran'a bir ziyaret gerçekleştirecektir ve kardeşim Zarif'in de söylediği gibi Yüksek Düzeyli İstişare Toplantımızın ikincisini de gerçekleştireceğiz ve birçok konuyu ele alacağız. Bugünkü görüşmelerimizde ikili ilişkilerimizi değerlendirdik tüm yönleriyle. Özellikle mükemmel siyasi ilişkilerimizle beraber ikili ticaretimizin de daha ileri noktaya götürülmesi yönünde kararlılığımızı teyit ettik. Geçtiğimiz yıl ticaret hacmimizde biraz düşüş oldu, aslında liderlerimizin ortak hedefi 30 milyar dolara ulaşmaktır. Ama biz alacağımız tedbirlerle bu hedefe doğru ilerleyebileceğimize inanıyoruz. Özellikle ticaretin önündeki elgelleri kaldırmak için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Kardeşim Dışişleri Bakanı Zarif'in de belirttiği üzere özellikle ticaretin önündeki taşımacılıkla ilgili sorunları çözmek için birlikte görüşüyoruz ama ilgili bakanlarımız ve bürokratlarımız bu sorunu her iki tarafın da yararı olacak şekilde çözmek için gayret sarf ediyorlar. Biz de kendilerini destekliyoruz" dedi.
"İRAN'LA BİRLİKTE IRAK'IN GÜVENLİĞİNİ, İSTİKRARINI, BİRLİK VE BERABERLİĞİNİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ"
Zarif ile gerçekleştirdiği görüşmede bölgesel konulara da değindiklerini kaydeden Çavuşoğlu, "Havayolu şirketlerimiz de karşılıklı daha fazla seferler yapmak istiyor, farklı destinasyonlara uçmak istiyor. Son yıllarda İran'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının, kardeş misafir sayısının arttığını görmekten büyük mutluluk duyuyorum. Özellikle Antalya milletvekili olarak ülkemize gelen İranlı kardeşlerimizi en iyi şekilde ağırlamaya çalışıyoruz. Dolayısıyla bu uçuş seferlerini arttırarak Türklerin İran'a, İranlıların da Türkiye'ye ziyaretini daha da arttırabiliriz diye düşünüyoruz. Bugün tabi bölgesel konuları da değerlendirdik. Özellikle Suriye ve Irak'taki gelişmeleri samimi bir şekilde değerlendirme fırsatı bulduk. Irak'taki yeni hükümeti birlikte destekliyoruz. Irak'taki hükümetin ve Irak'taki tüm toplumun bu sürece dahil edilmesini önemsiyoruz ve İran'la birlikte Irak'ın güvenliğini, istikrarını, birlik ve beraberliğini desteklemeye devam edeceğiz, ekonomik kalkınmasına da destek vereceğiz. Bölgeye baktığımız zaman Suriye ile birlikte önümüzdeki en büyük tehdidin başta terör örgütleri olduğunu görüyoruz. Terörden çok çekmiş iki ülke olarak İran ve Türkiye olarak terörle mücadele edilmesinin önemini her zaman vurguladık, bir kez daha vurgulamak istiyorum. Terörle mücadele edebilmek için kapsamlı bir stratejinin olması gerekiyor. Elbette terörle mücadelede iş birliği çok önemli. Bugün koalisyon içine baktığımız zaman farklı ülkelerin olduğunu görüyoruz" diye konuştu.
"SURİYE'NİN İSTİKRARA KAVUŞMASI İÇİN İRAN'LA YAKIN ÇALIŞMA ARZUSUNDAYIZ"
Konuşmasında İran'la yapılacak işbirliğine de değinen Çavuşoğlu şunları söyledi:
"Hem terörle mücadelede hem de bölgedeki ülkelere barışın, istikrarın ve güvenliğin getirilebilmesi için bölgesel sahiplenme önemli ve dolayısıyla bölgenin çok önemli ve güçlü iki ülkesi olarak Türkiye ve İran'ın iş birliği yapması ve birlikte hareket etmesi çok önemli. Bazı konularda farklı düşünebiliriz ama bu doğaldır. Bu farklı konular ve aramızdaki bazı sorunlar aslında bizim bu kardeşçe köklü ilişkilerimizi etkilemez, etkilememelidir. Farklı düşündüğümüz konuları da görüşerek bu konulardaki görüşlerimizi de yakınlaştırabiliriz. Suriye'nin istikrara kavuşması için ve bölgenin istikrara ve güvenliğe kavuşması için bundan sonraki süreçte İran'la yakın çalışma arzusundayız. Ve bu konuların hepsini birlikte değerlendirme fırsatımız oldu. Ben bugün kısa bir ziyaret gerçekleştiriyorum. Dük akşam geldim ama bir sonraki ziyaretim daha inşallah uzun olacak. Ama geçerli bir sebebim var. Konya'ya gideceğiz ve Şeb-i Arus, Mevlana Hazretleri ortak değerimizdir ve ortak kültürümüzdür. Dolayısıyla Şeb-i Arus'a katılabilmek için bu ziyaretim kısa oldu ama diğer ziyaretimde İran'ın diğer şehirlerini görmek istiyorum. İlk ziyaretim ama son ziyaretim olmayacak."
Çavuşoğlu, Türkiye'nin İran'daki nükleer konusundaki tutumuyla ilgili bir soru üzerine, "İran'la ilişkilerimize çok önem veriyoruz. Komşumuz ve kardeşimiz olan bir ülke, halklarımız da öyle. Biraz önce de söylediğim gibi. Bazı konularda görüşlerimiz farklı olabilir ama bu bizim ilişkilerimizi etkilememelidir. Biz İran'ın her zaman yanında olduk, her zaman destekledik. Ve özellikle bu P5+1 formatında süregelen müzakereler süresince de bu konuda düşüncemiz son derece net olmuştur. Bu süreci destekliyoruz ve barışçıl yollarla bir formül bulunmasını arzu ediyoruz. Ve her ülkenin nükleer enerji santrallerine, yani nükleer enerjiyi barışçıl yollarla kullanmaya hakkı olduğunun da altını çiziyoruz. Nükleer silahlar konusunda tutumumuz gayet açık, net. Bu sadece İran için değil, bölgemizde hiçbir ülkenin nükleer silaha sahip olmaması gerektiğini, şu anda sahip olan ülkeleri de kastediyoruz, her zaman vurguluyoruz. Burada ilkeli bir tutum sergiliyoruz. Daha önce de 2010 yılında Brezilya'yla beraber İran ile müzakereler yapmıştık. Bir çözüm de bulmuştuk ama o zaman bu destek bulmadı maalesef, destek verilmedi. O zaman o çözüme destek verilseydi aslında bugün bu müzakerelere gerek olmayacaktı. Ama neticede son toplantıda bir çözüme yaklaşma olsa da, tam bir çözüm gerçekleşmediği için sürenin uzatılmasını biz doğru bulduk ve müzakerelerin devam etmesini arzu ederiz. Bizim yaptırımlarla ilgili düşüncemiz açık ve net. Biz yaptırımların doğru bir yöntem olduğuna inanmıyoruz. Ve bu konudaki tutumumuz BM Güvenlik Konseyi üyesiyken de oradaki oylamalarda da son derece netti. İran tarafında olduğumuzu herkese gösterdik verdiğimiz oylarla ve yaptığımız açıklamalarla. Ben de şahsen uluslararası örgütlerde üst düzey görevler almış bir kardeşiniz olarak, yaptırımların doğru bir yöntem olduğunu düşünmüyorum" dedi.
Bölgesel sorunların çözümünde İran'la işbirliğini sürdürmek istediklerini kaydeden Çavuşoğlu, "Biz bölgedeki sorunların çözümü için konuşmamda da söylediğim gibi kardeş ülke İran'la birlikte çalışmaya devam etmek istiyoruz. Bugün Irak'ta da yeni bir hükümet var. Kapsayıcı bir hükümet, toplumun tüm segmentlerini içine alan ve çok da iyi bir başlangıç yapan bir hükümet. Ve Irak'la da ilişkilerimizde yeni bir sayfa açtık. Ve ilişkilerimizi daha da ileri noktaya getirmek için karşılıklı ziyaretlerimizi başlattık. Caferi'nin Ankara ziyareti, Sayın Başbakanımız Davutoğlu'nun Bağdat ziyaretinden sonra Irak Başbakanı Abadi, bakanları ile beraber 25 Aralık'ta Ankara'ya gelecek ve yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyi toplantımızı da gerçekleştireceğiz. Irak'ın ekonomik kalkınmasına, ordunun yeniden yapılanması ve güçlenmesi, çünkü DAİŞ'le mücadelede ülkenin güvenlik güçlerinin o kapasiteye sahip olması lazım. Fakat Suriye de şu an yönetilemeyen bir ülke. Bize göre, burada çok farklı düşünüyoruz ama açık da söylüyoruz. Esad rejimi meşruiyetini kaybetmiştir. Ama Suriye'de de Irak'ta olduğu gibi herkesi kucaklayan, kapsayıcı bir yönetimin kurulması önemlidir ve bu konuda da yeni kapsayıcı bir hükümetin olması, yönetimin olması konusunda bazı detaylarda farklı görüşlerimiz olsa da İran'la aynı düşünüyoruz. Ve buradaki amacımız, Suriye'de istikrarın, güvenliğin ve barışın gelmesi. Ama burada iki önemli ülke olarak farklı düşünsek de İran'la Türkiye'nin birlikte hareket etmesi ve birlikte çözüm bulma arayışları içerisinde olmasıdır. Biz buna çok önem veriyoruz" dedi.
Politika
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...