Çek Cumhuriyeti Rusya ihracatına kredi vermiyor

Çek Cumhuriyeti Rusya ihracatına kredi vermiyor

Ekonomi Haberleri

Çek Cumhuriyeti İhracat Kredi Bankası, Rusya mali piyasalarındaki durumla ilgili Rusya'ya ihracat yapan şirketlere kredi vermeyi geçici olarak dondurdu.

Açıklamayı perşembe günü gazetecilere bankanın Dış İlişkiler Müdürü Petr Krjijan yaptı. Yetkili, "Çek Cumhuriyeti İhracat Kredileri Banka yönetimi, Rusya mali piyasalarındaki güncel durumu dikkate alarak söz konusu ülkeye yapılan ihracatlar için kredileri dondurma kararı aldı. Kredi başvuruları kabul ediliyor ancak olası kayıplardan kaçınmak için krediler onaylanmıyor" açıklamasını yaptı ve ayrıca "Yönetim alınan tedbirin geçici bir tedbir olmasını umuyor" ifadesini sözlerine ekledi.
nbsp;Banka yönetimi ilgili kararı kabul etmeden önce konuyu Maliye Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan temsilcilerin de yer aldığı Denetim Kurulu ile istişare etti. Çek Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı Yan Mladek, önümüzdeki pazartesi günü yapılacak hükümet toplantısında, rublede yaşanan düşüşün Çek sanayisine ne tür etkiler yapacağı konusunda çalışacak sektörler arası özel bir komisyonun kurulmasını önermeyi düşünüyor. Rublenin zayıflamasından etkilenen bazı Çek şirketler son zamanlarda Rusya'ya mal ihracatını kısmen veya tamamen durdurmak zorunda kaldı. Şirketlerin birçoğu Rus ortaklarıyla takas usulü ödemeye geçiş yapılması için görüşüyor. Özellikle Çek Cumhuriyeti'nin sanayi ve tarımda kullanılan tekstil alanında en büyük şirketi Juta, üretiminde ana hammadde olarak kullandığı polipropilen maddesini Rus firmalarından ödeme olarak kabul etmeye hazır. Çek Cumhuriyeti istatistik kurumunun açıkladığı verilere göre, bu yılın ilk yarısında şirketlerin Rusya'ya ihracatı, 2013 yılına göre % 6,6 değer kaybetti ve iki milyar altmış milyon avro olarak gerçekleşti. Çek Cumhuriyeti'ne ait ihracatın üçte ikisini (% 67,6) makine sanayisi ürünleri, % 11,4'ünü tüketici eşyaları ve % 2,6'sını gıda, içecek ve tütün ürünleri oluşturuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...